Φιλήμονας Ζαννετίδης: «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει το πιλοτικό πρόγραμμα Αμοργόραμα, για την αντιμετώπισης της υπεραλίευσης στο Αιγαίο» (audio)  

 

Σειρά συναντήσεων με τους φορείς του πρωτογενή τομέα του νησιού,  είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αμοργό ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Συναντήθηκε επίσης με τα συμβαλλόμενα μέρη του Αμοργοράματος, που αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού, και αποσκοπεί στην δημιουργία περιοχών περιορισμού αλιείας στα διοικητικά όρια του νησιού.

Με το πρόγραμμα Αμοργόραμα ο Επαγγελματικός Σύλλογος Αλιέων της Αμοργού επιδιώκει  να υιοθετήσει ένα βιώσιμο τρόπο αντιμετώπισης της ολοένα αυξανόμενης ρύπανσης των ακτών από πλαστικά καθώς και της υπεραλίευσης στο Αιγαίο.

Το πιλοτικό αυτό  πρόγραμμα στηρίζεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Δήμο Αμοργού, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Blue Marine Fundation και Kyklades Preservation Fund.

Στόχος του προγράμματος είναι οι ψαράδες της Αμοργού να απέχουν τους μήνες Απρίλιο και Μάιο από την αλιεία και να στραφούν στη συλλογή σκουπιδιών από τις βορεινές παραλίες. Για την επίτευξη της εναλλακτικής αυτής χρήσης των καϊκιών ο Επαγγελματικός Σύλλογος Αλιέων της Αμοργού  προσπαθεί να ενεργοποιήσει όλους τους πιθανούς τρόπους σύμπραξης με την τοπική κοινωνία και την διεθνή κοινότητα για τη στήριξη αυτού του πιλοτικού προγράμματος.

Ακολούθησε η γιορτή του ψαρά όπου οι αλιείς του νησιού μαγείρεψαν και διέθεσαν στους επισκέπτες την παραδοσιακή κακκαβιά.

Στο Δημαρχείο του νησιού με τον Δήμαρχο Λευτέρη Καραΐσκο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων αλλά και με την παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη,  και Επάρχου Γιάννη Μαργαρίτη ο κ. Ζαννετίδης είχε  συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για θέματα του πρωτογενή τομέα της Αμοργού.

Η επίσκεψη έκλεισε με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη σε πολιτιστική εκδήλωση παραδοσιακών χορών που στήριξε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Δήμο Αμοργού το Λύκειο Ελληνίδων και άλλους συλλόγους.

 

Το Γραφείο Τύπου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα