Φάρμακα με drones: Μετά τις μικρές Κυκλάδες σε ποια νησιά θα παραδίδονται

Πιλοτική λειτουργία προγράμματος αποστολής φαρμάκων με drones ανέδειξε την ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών

Την τεχνολογία αξιοποιεί το Υπουργείο Υγείας για να διευκολύνει την πρόσβαση των νησιωτών σε υπηρεσίες Υγείας. Η έλλειψη φαρμάκων ή ακόμη και φαρμακείου σε περιπτώσεις πολύ μικρών νησιών βρίσκει λύση μέσω της αποστολής απαραίτητων σκευασμάτων με drones. Με τον ίδιο τρόπο θα διακινείται και βιολογικό υλικό, με σκοπό να παραπεμφθεί για εξετάσεις, όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στα νησιά.

«Φάρμακα με drone μπορούμε να στέλνουμε. Φάρμακα με drone μπορούμε και ήδη το δοκιμάζουμε αυτό στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες», σημείωσε ο Πρωθυπουργός στο 5ο Συνέδριο του ygeiamou.gr, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις εφαρμογές της στην Υγεία. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε τους τομείς που η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι χρήσιμη, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Ως παράδειγμα ανέφερε τις αεροδιακομιδές που δεν είναι δυνατόν να γίνουν μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Θα χρειαστεί να πας να τον πάρεις τον ασθενή αυτόν, αν είναι κάτι επείγον, και να τον φέρεις σ’ ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού σε νησιά, όμως, είναι κάτι που μπορεί να γίνει με τη χρήση της τεχνολογίας. Ήδη έχει υλοποιηθεί με επιτυχία ένα πιλοτικό πρόγραμμα αποστολής φαρμάκων από τη Νάξο στις μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά) με drones. Τα drones χρηματοδότησε η εταιρεία Nova που σε συνεργασία με την ελληνική start-up UCANDRONE υλοποίησαν το πρόγραμμα μεταφοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Η πιλοτική λειτουργία ανέδειξε την ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες στην ικανοποίηση ζωτικών αναγκών των μόνιμων κατοίκων νησιών. Επίσης, όλες οι αποστολές που έγιναν κατά την πιλοτική λειτουργία ήταν ασφαλείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετά νησιά τα ράφια των φαρμακείων μπορεί να είναι άδεια, να μην υπάρχει καθόλου φαρμακείο ή να μην υπάρχει η δυνατότητα διαγνωστικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σήμερα το Υπουργείο Υγείας και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), στην ευθύνη της οποίας είναι τα νησιά του Αιγαίου, βρίσκονται στη φάση σχεδιασμού ενός μεγαλύτερου προγράμματος για αποστολή φαρμάκων και μεταφορά βιολογικού υλικού προς εξέταση από και προς τα νησιά. Με βάση τον σχεδιασμό, σε δεύτερο χρόνο θα διεξαχθεί διαγωνισμός για τον ανάδοχο του έργου. Η διενέργεια εξετάσεων είναι επίσης ένα πεδίο που χρειάζεται ενίσχυση, καθώς είναι πολλά τα νησιά που δεν έχουν τη δυνατότητα ανάλυσης δειγμάτων.

Φωτογραφία από το πιλοτικό πρόγραμμα στις Μικρές Κυκλάδες

Την ίδια στιγμή με τον σχεδιασμό για αποστολή φαρμάκων με drones στα νησιά, επεκτείνεται η τηλεϊατρική, που ήδη υλοποιείται με επιτυχία από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Κάτοικοι μικρών και απομακρυσμένων νησιών μπορούν να «παρακολουθούνται» από εξειδικευμένα ιατρεία μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής και να κατευθύνονται σωστά μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής επεκτείνονται και υλοποιείται το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ), ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 30 εκατ. ευρώ. Σκοπός είναι να καλυφθεί κάθε σπιθαμή της χώρας, τα νησιά, οι ορεινές και αγροτικές περιοχές.

ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα