Στην Αθήνα βρίσκεται ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμων Ζαννετίδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιο για την αλιεία, τη κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, Σταύρο Κελέτση, για θέματα που απασχολούν τους αλιείς και τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρουσία και του βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνου Κόνσολα.
- Της Νατάσας Παμπρή
Μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, ο κ. Ζαννετίδης τόνισε ότι έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη χθεσινή συνάντηση για το αίτημα ως προς τις αποζημιώσεις στα αλιευτικά εργαλεία που καταστρέφονται από τα θαλάσσια θηλαστικά (δελφίνια, φώκες κλπ), ώστε να καταβάλλεται μία ετήσια αποζημίωση για την αντικατάστασή τους και για το θέμα με τους ξενικούς εισβολείς στις θάλασσες μας και κυρίως για τον λαγοκέφαλο, που έχει αυξηθεί δραματικά στην περιοχή μας στα αλιεύματα των ψαράδων, λόγω της κλιματικής κρίσης και κάνει μεγάλες ζημιές στα άλλα ψάρια.
“Ξεκινάμε με τα κριτήρια της επαγγελματικότητας των αλιέων. Το υπουργείο ψάχνει τρόπο να το αντιμετωπίσει και είναι κοντά στη λύση, ώστε να παίρνουν αποζημίωση για τα εργαλεία τους που παθαίνουν ζημιές. Ο υπουργός τα έκανε αποδεκτά τα αιτήματά μας, αρκεί να έχουν και αποτελέσματα“, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαννετίδης. “Να προστατεύουμε τον επαγγελματία ψαρά και να καταγραφούν και οι ερασιτέχνες αλιείς. Το υπουργείο ψάχνει λύσεις, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να συμβαδίζουμε με τις αποφάσεις της Ε.Ε.”, σημείωσε επιπροσθέτως ο Αντιπεριφερειάρχης.
“Συχνά πυκνά έχουμε και το πρόβλημα με την παράνομη αλιεία από τους Τούρκους αλιείς που παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα και δεν έχουν τους ίδιους περιορισμούς με μας, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι συμπατριώτες μας αλιείς”, υπογράμμισε ο κ. Ζαννετίδης.
Το σύνολο των αλιευτικών σκαφών ανέρχονται σε 1.900.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ζαννετίδης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και σε θέματα κτηνοτροφίας ενόψει και της αυξημένης καταναλωτικής κίνησης του Πάσχα, που “ζητάμε να μπορούμε να αναθέτουμε μέρος της δουλειάς- λόγω της έλλειψης του προσωπικού των κτηνιάτρων -σε ιδιώτες κτηνιάτρους, προκειμένου να εξυπηρετείται η αγορά ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες και να μη χρειάζεται να κινητοποιούμε το Λ.Σ. για να μετακινούμε τους κτηνίατρους”.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ
Για το θέμα της ανομβρίας, ο κ. Ζαννετίδης είπε ότι το Φράγμα Γαδουρά στη Ρόδο δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αντιθέτως στο Φράγμα της Απολακκιάς η εικόνα είναι αποκαρδιωτική αφού τα αποθέματα ανέρχονται στο 1/4 της χωρητικότητας:
“Μας απασχολεί διαχρονικά τα τελευταία χρόνια. Οι βροχές στα νησιά έχουν λιγοστέψει πάρα πολύ και αυτό φαίνεται σε μεγάλο βαθμό. Στη Ρόδο παρατηρείται να βρέχει περισσότερο στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού.
Στη νοτιοανατολική πλευρά οι βροχές είναι πολύ λιγότερες.
Το Φράγμα του Γαδουρά στη Ρόδο δεν έχει κανένα πρόβλημα, καθώς το νερό έχει υπερχειλίσει.
Αντίθετα στη ΝΑ πλευρά του νησιού οι βροχές είναι πολύ λιγότερες και αυτό φαίνεται από το φράγμα της Απολακκιάς. Υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή το νερό να είναι στο 1/4 της συνολικής χωρητικότητας.
Στις Κυκλάδες υπάρχουν νησιά που έχει βρέξει 2-3 φορές το χειμώνα και δεν προλαβαίνει η γη να απορροφήσει το νερό και φεύγει στη θάλασσα, γιατί οι βροχές είναι πολύ δυνατές. Σαν ΠΝΑΙ προετοιμαζόμαστε και με προτάσεις που θα υποβάλλουμε στο υπουργείο με το που θα ανοίξει το μέτρο και τα Φράγματα να συντηρήσουμε, τις λιμνοδεξαμενές που υπάρχουν στα νησιά και δεν λειτουργούν, είναι άδειες. Αυτό που ετοιμάζουμε σαν ΠΝΑΙ και με τον Δημήτρη Παπαγιαννίδη, Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος θα έρθει το επόμενο χρονικό διάστημα στη Ρόδο για το σκοπό αυτό, προκειμένου να δούμε σε ποιό στάδιο είμαστε, για να υποβληθούν οι προτάσεις σε ειδικό πρόγραμμα, από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και που το υπουργείο θα διαθέσει γι΄αυτό το σκοπό.
Στη Ρόδο συνεχίζεται η εκτέλεση του Φράγματος της Κρητηνίας, θέλουμε να υποβάλλουμε τον εκσυγχρονισμό του Φράγματος Απολακκιάς, προκειμένου να μην υπάρχουν διαρροές ή ζημιές που έχει συχνά το δίκτυο και οι αγρότες και όλος ο κόσμος να αλλάξει αντίληψη για το νερό και την αλόγιστη χρήση του, και να καταναλώνουμε το λιγότερο που μπορούμε”, είπε καταλήγοντας ο κ. Ζαννετίδης