Η εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης για την ανέγερση πολιτιστικού κέντρου-δημαρχείου Λειψών ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και όπως τονίζει ο Δήμαρχος Φώτης Μάγγος:
“Όχι, δεν κάνουμε “ασκήσεις επί χάρτου” αλλά μάλλον ασκήσεις ψυχικής ανθεκτικότητας στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις κάθε θέματος που αντιμετωπίζουμε.
Το θέμα μας εδώ είναι η εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης για την ανέγερση πολιτιστικού κέντρου-δημαρχείου Λειψών.
Όπως χαρακτηριστικά βλέπετε στις φωτογραφίες μάλλον σπαζοκεφαλιά μοιάζει αλλά τελικά καταλήξαμε σε αποτέλεσμα χάρη στο πνεύμα καλής διάθεσης και συνεννόησης που υπήρξε απ’ όλες τις πλευρές.
Ίσως η συνάντηση αυτή ν’ αποτελεί και παράδειγμα ως προς τον τρόπο που πρέπει να συνεργάζονται οι εμπλεκόμενοι φορείς σε τέτοιες πολύπλοκες υποθέσεις όταν προκύπτουν εκ πρώτης όψεως αδιέξοδα.
Ευχαριστώ θερμά την κα Λίλα Μανωλά και τον κο Νίκο Τσαγκαράκη απ’ το τμήμα περιβάλλοντος και χωροταξίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, την κα Χαλίλογλου απ’ το αντίστοιχο τμήμα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου καθώς και τον μελετητή Τιμίου Θεόδωρο, ο οποίος “πέταξε” αυθημερόν απ’ την Αθήνα στη Ρόδο για την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής στο κτίριο της Αποκεντρωμένης”.
Ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος μίλησε στον Real Voice 99.5 και τη Νατάσα Παμπρή στην εκπομπή “Μαζι στις 10” για το θέμα αυτό, την υπογείωση των καλωδίων στο νησί που έχει ολοκληρωθεί κατά 80%, αλλά και το θέμα της οπτικής ίνας για γρήγορο ίντερνετ στους Λειψούς, μέχρι το τέλος του 2025.
Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Connecting Europe Facilitiy που χρηματοδοτείται από την ΕΕ δεν είχε συμπεριληφθεί το νησί στην ευρυζωνικότητα. Μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις και με τη διαμεσολάβηση του υπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου προστέθηκε και η διασύνδεση Πάτμου – Λειψών, χρηματοδοτούμενη από τον ΟΤΕ, ως επέκταση του υποθαλάσσιου δικτύου οπτικών ινών του ΟΤΕ στον Αιγαιακό Χώρο, καλύπτοντας τις ανάγκες του δικτύου στην περιοχή των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
Συγκεκριμένα:
Επτά ζεύξεις ( Αμοργός – Αστυπάλαια, Αστυπάλαια – Κος, Σίφνος – Φολέγανδρος, Κάρυστος – Χίος, Χίος – Λέσβος, Λήμνος – Θάσος, Κύμη – Σκύρος) χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ δια μέσω του CEF ( Connecting Europe Facility (CEF) programme under Grant agreement No 101133518 (SEA SPINE Project.)
Στο SEA-SPINE συμμετέχει και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως εταίρος, υποστηρίζοντας θέματα αδειοδότησης, τυποποίησης, ρυθμιστικού πλαισίου και προβολής.
Άλλες 4 ζεύξεις προστέθηκαν στο έργο με χρηματοδότηση από τον ΟΤΕ μία εκ των οποίων είναι και η διασύνδεση Πάτμου-Λειψών.
Σκοπός και οφέλη:
-Αύξηση χωρητικότητας δκτύου
-Αύξηση ταχύτητας δικτύου
-Προστασία δικτύου σε απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές, ειδικά για εφαρμογές επί των οποίων η διασφάλιση της ευρυζωνικότητας είναι ζωτικής σημασίας (π.χ. ιατρικές εφαρμογές, εκπαίδευση, τηλεδιάσκεψη κλπ).
Η μελέτη και εγκατάσταση των υποθαλάσσιων ζεύξεων έχει ανατεθεί στην εταιρεία POWERSUBLINK ΑΕ (powersublink.com).
Οι μελέτες που αφορούν την εγκατάσταση της ζεύξης Πάτμου – Λειψών αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2025, με σκοπό την οριστικοποίηση της όδευσης και της μεθοδολογίας προστασίας του καλωδίου.
Η πόντιση του υποβρυχίου καλωδίου αναμένεται κατά το Δεκέμβριο του 2025, μετά την έκδοση των σχετικών αδειών εγκατάστασης.