Έξι τροχαία ατυχήματα με ελάφια σε μία εβδομάδα στη Ρόδο (ΗΧ)

Έξι τροχαία ατυχήματα με ελάφια τα οποία σκοτώθηκαν, σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε διάφορα σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου, στη Νότια Ρόδο, την Ψίνθο και τα Αφάντου, όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 και τον Τέρη Χατζηιωάννου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου Κατερίνα Μπαλατσούκα.

της Νατάσας Παμπρή

Η κα Μπαλατσούκα τόνισε ότι όταν τραυματιστεί ένα ελάφι ακόμη και ελαφρά, δύσκολα επιβιώνει. “Έχουμε και νεκρά ελάφια δυστυχώς μετά από πολλά τροχαία ατυχήματα σχεδόν παντού στο νησί, έχουμε και προς το κεντρικό κομμάτι, προς Ψίνθο και στα Αφάντου και σταθερά στη Νότια Ρόδο. Δυστυχώς αυτή την εβδομάδα είχαμε έξι τροχαία. Όταν θα τραυματιστεί το ελάφι ακόμα και ελαφρά, δύσκολα επιβιώνει”, είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή και τη διάσωση ενός παγιδευμένου ελαφιού που έγινε στην Απολακκιά από δασοφύλακες της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου (σχετικό ρεπορτάζ σε άλλο άρθρο), η κα Μπαλατσούκα αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που γίνονται συχνά για την απελευθέρωση των πανέμορφων ελαφιών, λέγοντας ότι:

“Είχαμε κι άλλο τη νύχτα, αλλά επειδή ήταν επικίνδυνο τη νύχτα θα πάμε σήμερα. Όπως φαίνεται από το βίντεο στη διάσωση, τα κέρατα έχουν μπλεχτεί σε αυτά τα εν είδη φράχτη πλαστικά δίχτυα που τοποθετούν οι αγρότες, τα οποία ναι μεν είναι φτηνά σαν περίφραξη, αλλά δεν είναι και περίφραξη. Ωστόσο, είναι επικίνδυνες αυτές οι επιχειρήσεις, γιατί πρέπει να παλέψεις με μεγάλα ζώα, βαριά, με κέρατα, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών και κάθε φορά τρέμουμε μην συμβεί κάτι”.

Αναφορικά με την τοποθέτηση των φρακτών που θα γίνει για την προστασία των αγροτικών καλλιεργειών, ώστε τα ελάφια να κρατηθούν μακριά από κατοικημένες περιοχές, θα ξεκινήσει όπως αποφασίσθηκε από τη Νότια Ρόδο που αντιμετωπίζει και το σοβαρότερο πρόβλημα και το πιθανότερο από το καταφύγιο άγριας ζωής Προφύλιας-Ιστρίου. “Περιμένουμε τη χρηματοδότηση για να κάνουμε εμείς το κομμάτι των περιφράξεων. Ακόμα δεν έχουμε ενημέρωση από το υπουργείο, πιστεύω ότι μέχρι να βγει η χρονιά θα έχουμε κατασκευάσει ένα κομμάτι της περίφραξης εμείς”.

Ερωτηθείσα ποιος θα είναι ο πρώτος χώρος που θα γίνει περίφραξη, η κα Μπαλατσούκα σημείωσε ότι “κάναμε μία πρόταση, δεν ξέρω εάν θα υιοθετηθεί, θα το δούμε. Προσανατολιζόμαστε στο καταφύγιο άγριας ζωής να μαζέψουμε δηλαδή μερικά ζώα μέσα στο καταφύγιο άγριας ζωής στην Προφύλια-Ίστριο, εκεί έχουμε ένα βουνό το οποίο βλέπει δυτικά την περιοχή του αναδασμού, ανατολικά είναι το καταφύγιο και σκεφτήκαμε συνδυαστικά να προφυλαχθεί ο αναδασμός και οι καλλιέργειες του αναδασμού και να περιφραχθεί το καταφύγιο άγριας ζωής”, ανέφερε καταλήγοντας.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα