Εξαήμερη εργασία: Ποιες αλλαγές έρχονται από 1/7 – Ποιοι κλάδοι θα την εφαρμόσουν, πότε απαγορεύεται

Οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τους εργαζομένους να δουλέψουν και την 6η ημέρα, με προσαύξηση 40% στο ημερομίσθιο

Χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να μπουν σε καθεστώς εξαήμερης εργασίας από την 1η Ιουλίου 2024, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για υπαλλήλους που εργάζονται σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, επιχειρήσεις, οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τους εργαζομένους να δουλέψουν και την 6η ημέρα, με προσαύξηση 40% στο ημερομίσθιο.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η εξαήμερη εργασία εφαρμόζεται κυρίως σε συμβάσεις των εργαζομένων του επισιτισμού και του τουρισμού, οι οποίοι αν εργάζονται σε ημέρες ανάπαυσης, θα πρέπει να πάρουν επιπλέον αποζημίωση που θα είναι ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν.

Αν η απασχόληση του εργαζόμενου σε ημέρα ανάπαυσης είναι Κυριακή ή κάποια μέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας, το ημερομίσθιο αυτό θα είναι προσαυξημένο κατά 75%.

Η εξαήμερη εργασία θα επιτρέπεται υπό τους παρακάτω όρους:

  • Είναι υποχρεωτική η προδήλωση της 6ης ημέρας της εβδομάδας στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ
  • Θα πρέπει να δηλώνεται η 6η ημέρα της εβδομάδας, αλλά και να αποδεικνύεται αυτό ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας
  • Δεν δίνεται η δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως και απαγορεύεται η υπερεργασία και η υπερωρία
  • Θα πρέπει να είναι προσαυξημένο κατά 40% το ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησης

Πότε απαγορεύεται η εξαήμερη εργασία

Στην εξαήμερη εργασία, η απασχόληση των εργαζομένων κατά την πρόσθετη ημέρα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 8 ώρες, ενώ δεν θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης.

Αν οι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (00:00-06:00), τότε δεν θα επιτρέπεται επ’ ουδενί η απασχόλησή τους για 6η μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.

newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα