«Ο καθένας ο οποίος δεν έχει δεδομένα και υποστηρίζει ένα σενάριο, κι εγώ μπορώ να βγάλω 7 σενάρια αυτή τη στιγμή, χωρίς να έχει δεδομένα, διαβάζοντας διάφορες άλλες μελέτες που συμβαίνουν σε ηφαιστειακά περιβάλλοντα στον κόσμο βγάζει κι ένα δικό του σενάριο. Εγώ προφανώς και η επιστημονική μας ομάδα του SANTORY, σε συνεργασία και με τους ξένους συνεργάτες μας, ιδιαίτερα τους Γερμανούς από την τελευταία μας ωκεανογραφική αποστολή, προσπαθούμε να συνθέσουμε όλα τα δεδομένα και να είναι πολύ πιο εμπεριστατωμένα, που να στηρίζουν τις αναλύσεις. Αυτό που λέμε το καινούργιο τώρα είναι ότι πραγματικά με τα επίκεντρα τα οποία έχουν αναλυθεί με τον καλύτερο τρόπο δεν είναι μόνο η Άνυδρος, είναι όλο το σύστημα μικρών ρηγμάτων πάνω στο τεκτονικό κέρας, πάνω στην ανύψωση, όπου υπάρχει ένα βουνό στο τεκτονικό κέρας της Ανύδρου, υπάρχουν πολλά ρήγματα τα οποία δραστηριοποιούνται και για αυτό έχουμε συνεχείς σεισμικές δονήσεις. Μέχρι στιγμής οι σεισμοί, είναι τεκτονικοί. Όταν θα αρχίζουν να μπλέκονται γιατί έχουμε και μαγματικό θάλαμο κάτω από τον Κολούμπο, αναλύοντας πολύ προσεκτικά τα δεδομένα, θα βγουν και οι κατάλληλες ανακοινώσεις“.
Αυτό δήλωσε η κα Εύη Νομικού, Καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, στον Real Voice 99.5 και τη Νατάσα Παμπρή, στην εκπομπή “Μαζί στις 10”.
Η κα Νομικού επισήμανε ότι από τα δεδομένα που έχουν οι επιστήμονες εκτιμάται ότι το μέγιστο που μπορεί να δώσει είναι ένας σεισμός 6 – 6,2 Ρίχτερ. “Βέβαια μην ξεχνάμε ότι οι σεισμοί είναι απρόβλεπτοι, οι σεισμολόγοι δεν είναι μάγοι, αλλά επειδή έχουμε χαρτογραφήσει την περιοχή, ξέρουμε το δυναμικό του ρήγματος. Τώρα αρχίζει κι ενεργοποιείται ένα σύστημα ρηγμάτων τα οποία όμως έχουν μικρό μήκος, δεν θα δώσουν παραπάνω, όπως το μεγάλο σεισμό της Αμοργού που ήταν το 7,5- 7,8 R», όπως διευκρίνισε η κα Νομικού.
Ακούστε εδώ αναλυτικά: