Έθιμα και παραδόσεις του Πάσχα στην Αστυπάλαια

Μοναδικό είναι το Πάσχα στην Αστυπάλαια.

Την Μεγάλη Πέμπτη θα βάψουν τα κόκκινα αυγά και θα πλάσουν το Χριστόψωμο για τη Λαμπρή τοποθετώντας στη μέση το κόκκινο αυγό, περιτριγυρισμένο από ένα ζυμάρι σκέτο κομψοτέχνημα

Η καμπάνα ηχεί πένθιμα από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής. Οι πλέον πιστοί προσκυνούν δυο επιτάφιους σε διαφορετικές εκκλησίες, έως την ώρα της Αποκαθήλωσης. Το βράδυ μετά τα εγκώμια ο επιτάφιος της Παναγίας της Πορταΐτισσας βγαίνει για την περιφορά. Ο σκαλιστός επιτάφιος κάνει το γύρο του Κάστρου τη στιγμή που μέσα από τα σοκάκια αντηχεί το «Ω, γλυκύ μου έαρ».

Το «λαμπριανό» του Μεγάλου Σαββάτου

Η Αστυπάλαια έχει μία από τις εντυπωσιακότερες αναπαραστάσεις της Ανάστασης που μπορεί να συναντήσει ένας ταξιδιώτης. Ένα υπερθέαμα βεγγαλικών που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δύο εκκλησίες ανταγωνίζονται για το ποια θα έχει την πιο εντυπωσιακή επίδειξη πυροτεχνημάτων!

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου μετά την πρώτη Ανάσταση και το χτύπημα της καμπάνας. Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν το «λαμπριανό» για την ημέρα του Πάσχα, τα κιτρινοκούλουρα με το μυρωδάτο ζαφορά, το λεγόμενο σαφράν( που είναι αυτοφυές στην Αστυπάλαια και το μαζεύουμε το φθινόπωρο) και τις λαμπρόπιτες. Επιπλέον, ετοιμάζουν τη γέμιση για το κουφάρι του κατσικιού (η οποία γέμιση αποτελείται από συκωτάκια του ζώου, μπαχάρι και ρυζι), το γεμίζουν, το ράβουν και το τυλίγουν στη λαδόκολλα, αφήνοντας το πάνω στις κληματόβεργες μέσα στο ταψί. Το μεσημέρι ανάβουν οι χτιστοί φούρνοι, θερμαίνονται στην επιθυμητή θερμοκρασία, καθαρίζονται και τοποθετείται μέσα ο λαμπριανός όπου όλο το βράδυ ψήνεται με υπομονή, όσο η στιγμή της Ανάστασης πλησιάζει.

Η Κυριακή του Πάσχα 

Μετά την πρωινή λειτουργία, κάτω από το επιβλητικό κάστρο καίγεται ο Ιούδας. Το πανηγύρι που ακολουθεί, σε νησιώτικους ρυθμούς, με ήχους βιολιού και λαούτου, είναι ό,τι μπορεί να αναζητά ο πιο απαιτητικός ταξιδιώτης από το φετινό Πάσχα

Ο επισκέπτης θα πρέπει να γνωρίζει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της Αστυπάλαιας, ώστε να μπορέσει να καταλάβει τους ανθρώπους που κατοικούν εκεί. Το Πάσχα στην Αστυπάλαια αποτελεί μια ιερή και τελείως διαφορετική γιορτή τόσο για τους ανθρώπους που κατοικούν στο νησί όσο και για τους ανθρώπους που θέλουν να την επισκεφτούν.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικούς από τους λόγους ώστε να επισκεφτεί κάποιος την Αστυπάλαια κατά την περίοδο του Πάσχα, καθώς με τον ερχομό του στο νησί της Αστυπάλαιας θα  διαπιστώσει τη φιλοξενία και την ηρεμία που προσφέρει απλόχερα. Ωστόσο, αν σκέφτεστε να επισκεφθείτε την Αστυπάλαια αυτό το Πάσχα, μην ξεχάσετε να κλείσετε έγκαιρα τη διαμονή σας σε κάποιο από τα καταλύματα του νησιού καθώς δεν υπάρχουν επαρκή εισιτήρια τόσο για το αεροπλάνο όσο και για το πλοίο για να επισκεφτεί κάποιος το νησί της Αστυπάλαιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα