Ερώτηση βουλευτή της Νέας Αριστεράς στη Βουλή για την αποζημίωση αγροτών που υπέστησαν ζημιές από ελάφια

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Ζεϊμπέκ Χουσεΐν με θέμα την “αποζημίωση των ζημιών που προκαλούν τα ελάφια Dama-Dama στις καλλιέργειες των αγροτών της νότιας Ρόδου”. Συγκεκριμένα, στη πλήρες κείμενο της Ερώτησης αναφέρονται τα ακόλουθα:

Οι ζημιές που προκαλούνται από τα ελάφια (dama-dama) στις αγροτικές καλλιέργειες της Ρόδου προστέθηκαν ως ασφαλίσιμος κίνδυνος στο ν. 3877/2010 άρθρο 5 εδάφιο 1, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 του ν. 4424/2016.

Στο ν. 3877/2010 προβλέπεται ότι με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται ύστερα από σύνταξη αναλογιστικής μελέτης, καθορίζεται ο χρόνος έναρξης και οι όροι κάλυψης των κινδύνων που δεν περιλαμβάνονται στους Κανονισμούς του ΕΛ.Γ.Α., ενώ με την ίδια απόφαση καθορίζεται το ύψος της δαπάνης και ο τρόπος κάλυψης της. Δεδομένου ότι, η συγκεκριμένη ΚΥΑ δεν έχει εκδοθεί καθώς δεν υπάρχει διαδικασία αναλογιστικής μελέτης, όπως ορίζεται στο ν. 3877/2010 και έπρεπε η Κυβέρνηση ως όφειλε να υλοποιήσει, δεν μπορούν να καλυφθούν ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. και να αποζημιωθούν οι εν λόγω ζημίες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποζημίωση των ζημιών που προκαλούνται στην φυτική παραγωγή των αγροτών από τα ελάφια Dama-Dama είναι η ενσωμάτωση της τροπολογίας του νόμου 4424 / 2016 άρθρο 5 στον Κανονισμό ασφάλισης φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ. Η ενσωμάτωση δεν ολοκληρώθηκε, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, ούτε η μελέτη κόστους των αποζημιώσεων ούτε και η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Φυτικής Παραγωγής για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ άρθρο 2 παρ. β.

Με την αριθ. 142/21211/23-1-2020 (ΑΔΑ:Ψ6ΩΙ4653ΠΓ-ΖΝ1) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας με συντονιστή τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., για τη μελέτη και την συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου του Κανονισμού. Για την επίτευξη των ανωτέρω, υπογράφηκε Μνημόνιο συνεργασίας ΕΛ.Γ.Α. – ΚΕΠΕ για την έρευνα και την εκπόνηση μελέτης, για την βιωσιμότητα του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας και ειδικότερα την προοπτική του ΕΛ.Γ.Α. υπό το βάρος των ζημιών στις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

Είναι φανερό ότι οι επιδιώξεις του ΥΠ.Α.Α.Τ. και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποποιηθούν των ευθυνών τους, να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» των αγροτών, να ακυρώσουν καθετί που φέρνει την σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να εμφανιστούν σαν σωτήρες ενός προβλήματος που νομοθετικά είναι λυμένο. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος και διακριτός.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Γιατί δεν ολοκληρώνεται η αναλογιστική μελέτη, η μελέτη κόστους των αποζημιώσεων και δεν εκδίδεται η ανωτέρω ΚΥΑ που θα καθορίζει τον χρόνο έναρξης και τους όρους κάλυψης των κινδύνων;

2. Τι έγινε με την λειτουργία της ομάδας εργασίας; Υπάρχει πόρισμα-πρόταση; και αν ναι γιατί δεν υλοποιείται;

3. Έχετε ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης των ζημιών που προκαλούν τα ελάφια Dama-Dama στις καλλιέργειες των αγροτών και ποιο είναι αυτό;

4. Συμφωνείτε με την πρόταση που ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τον έλεγχο του αριθμού των ελαφιών, άμεσα ή με την κατασκευή περίκλειστων πάρκων;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα