Επενδύσεις εκατομμυρίων μετατρέπουν τις μαρίνες σε “πεντάστερες“

Σημαντικά αναμένεται να αναβαθμιστεί το προσεχές διάστημα ένας μεγάλος αριθμός μαρινών της χώρας, οι οποίες για χρόνια παρέμεναν στην πλειοψηφία τους πλήρως εγκαταλελειμμένες, εξυπηρετώντας μόνο ένα μικρό αριθμό σκαφών. Πρόκειται για επενδύσεις εκατομμυρίων που θα μετατρέψουν τις μαρίνες σε «πεντάστερους» προορισμούς, οι οποίες πια θα αποτελούν «πόλο έλξης» τόσο για τους ξένους όσο για τους Έλληνες.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ριζική αναβάθμιση του Αγίου Κοσμά, που υλοποιείται στο πλαίσιο της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού. Προ ολίγων ημερών μάλιστα το υπουργείο Τουρισμού έδωσε το «πράσινο» φως στην έγκριση στα σχέδια της επένδυσης και συνεπώς και στην ένταξή του στη σχετική επιδότηση από Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ). Υπενθυμίζεται ότι η Lamda Development έχει σχεδιάσει τη ριζική αλλαγή της σε μια μαρίνα που θα φιλοξενεί super yachts και θα εξυπηρετεί εκατοντάδες θέσεις σκαφών.

 

Η Lamda Development μέσω της θυγατρικής τους της Lamda Marinas Investments, έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο μαρινών, έτσι ώστε και μελλοντικά να περάσει το κατώφλι του Χρηματιστηρίου. Ήδη, ένα μεγάλο βήμα για τα έργα της μαρίνας Κέρκυρας, που αποτελεί το πιο πρόσφατο απόκτημά της. Συγκεκριμένα, το  Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε τον προσυμβατικό έλεγχο της σύμβασης για την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής, λειτουργίας, διαχείρισης και συντήρησης, με αποτέλεσμα να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την εκκίνηση του έργου. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή υψηλών προδιαγραφών μαρίνας 98 θέσεων, με χωρητικότητα σκαφών μήκους από 30 έως 140 μέτρα και χερσαίες αναπτύξεις επιφάνειας έως 7.800 τμ, με χρήσεις εμπορικών καταστημάτων, εστίασης, ξενοδοχείων και γραφείων. Η χερσαία ζώνη περιλαμβάνει, επίσης, εκτεταμένους χώρους πρασίνου και πεζοδρόμων, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους στάθμευσης. Η επένδυση μάλιστα θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Η συνολική αξία της συμφωνίας για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο ποσό 550.000 ευρώ κατά την έναρξη της παραχώρησης, συν ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας. Ο νέος παραχωρησιούχος εκτιμάται ότι θα υλοποιήσει τα επόμενα έτη επενδύσεις της τάξης των 15 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών και της επιχειρησιακής ικανότητας της μαρίνας. Η τελευταία έχει δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 130 τουριστικών σκαφών με μήκος από 8 έως 30 μέτρα.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και με τη μαρίνα του Ναυπλίου, όπου η ανάπλαση της αναμένεται να αλλάξει όλη την όψη της πόλης. Η εν λόγω μαρίνα πέρασε από «σαράντα» κύματα, καθώς η αρχιτεκτονική μελέτη της, στήθηκε από την αρχή, αφού το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν συμφωνούσε για τον τρόπο κατασκευής των κτιρίων, συμπεραίνοντας ότι δεν συνάδουν με την αρχαιολογική νομοθεσία για την Παλαιά Πόλη του Ναυπλίου με τα εξέχοντα μνημεία της. Εν τέλει το νέο σχέδιο έγινε δεκτό και προβλέπει 210 θέσεις για ελλιμενισμό σκαφών μήκους 8 έως 12 μέτρων, ενώ θα παρέχει πλήθος υπηρεσιών για τους ναυτιλλομένους και τους επισκέπτες της πόλης.

Πρόκειται για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ για μαρίνα, καθιστώντας το Ναύπλιο πρωτοπόρο σε αυτόν τον τομέα. Οι υποδομές που προβλέπονται θα εξυπηρετήσουν τόσο τα σκάφη όσο και τις εμπορικές δραστηριότητες στη χερσαία περιοχή της μαρίνας, ενισχύοντας τον τουρισμό και την οικονομία του Ναυπλίου.

Μεγάλες προσδοκίες υπάρχουν και για τη μαρίνα του Αστακού, του γνωστού πλέον ως και   Nautilus project.  Πρόκειται να είναι μια σύνθετη επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα αποτελείται από μια σύγχρονη μαρίνα που θα διαθέτει 350 θέσεις ελλιμενισμού για superyachts και ένα μείγμα πολυτελών οικιστικών ακινήτων που θα πλαισιώνουν τη μαρίνα δημιουργώντας ένα «πεντάστερο» χωριό. Συγκεκριμένα, στο χερσαίο τμήμα θα υπάρχει ένα σημαντικός αριθμός βιλών και πολυτελών κατοικιών, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα πεντάστερο ξενοδοχείο.  Ακόμη, το project θα αποτελείται και από μια σειρά εμπορικών αναπτύξεων, το οποίο θα συνδυάζει τις επιχειρήσεις με τη διασκέδαση, καθώς θα υπάρχουν υψηλού επιπέδου συνεδριακές εγκαταστάσεις και εκθέσεις τέχνης με βασικούς πυλώνες τη φιλανθρωπία, τη βιωσιμότητα και την εκπαίδευση.

Πηγή: powergame.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα