Με δύο μετακινήσεις γιατρών από τον Πειραιά και την Ιο, το υπουργείο Υγείας ενισχύει ενόψει της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Τήνου, το οποίο παραμένει χωρίς μόνιμο παθολόγο. Οπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, έως και το τέλος του μήνα στο Κέντρο Υγείας Τήνου θα βρίσκεται με μετακίνηση γιατρός παθολόγος του Κέντρου Υγείας Πειραιά, ενώ για την τρέχουσα εβδομάδα έχει ενισχυθεί και με μία γενική γιατρό, η οποία έχει μετακινηθεί από το Κέντρο Υγείας Ιου. Ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας στη δικαιολογημένη ανησυχία για την υποστελέχωση σε γιατρούς του Κέντρου Υγείας Τήνου, σε μια περίοδο μάλιστα που το νησί δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών λόγω της εορτής της Παναγίας, ανέφερε ότι –πλην των δύο προαναφερθεισών μετακινήσεων– στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν τρεις ειδικευμένοι γιατροί (παιδίατρος, μικροβιολόγος και οδοντίατρος), ένας εξειδικευμένος γενικός γιατρός, ένας ορθοπεδικός με μετακίνηση και ένας ορθοπεδικός με σύμβαση παροχής υπηρεσιών, ενώ στις εφημερίες συμβάλλουν δέκα αγροτικοί γιατροί που καλύπτουν περιφερειακά ιατρεία.
Λόγω της μεγάλης εορτής της Παναγίας της 15ης Αυγούστου υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία στην Κοινή Γνώμη για το Κέντρο Υγείας Τήνου. Ενημερώνουμε λοιπόν ότι:
Στο ΚΥ Τήνου αυτή τη στιγμή υπηρετούν:
➖3 ειδικευμένοι ιατροί
➖1 εξειδικευμένος γενικός ιατρός
➖1 ορθοπεδικός με…— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) August 11, 2024
Της απάντησης αυτής του υπουργού είχε προηγηθεί καταγγελία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκου –την οποία ακολούθησε και ερώτηση 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ– για επισφαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Τήνου λόγω ελλείψεων. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, λόγω των ελλείψεων αυτών πολλοί ασθενείς διακομίζονται στο νοσοκομείο Σύρου. Σύμφωνα δε με τον δήμαρχο του νησιού Παναγιώτη Κροντηρά, μπορεί να γίνουν ακόμα και τρεις διακομιδές την ημέρα. Σημειώνεται ότι οι θέσεις για γενικό γιατρό και παθολόγο για το Κέντρο Υγείας Τήνου έχουν προκηρυχθεί δύο φορές, χωρίς να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι ο δήμος του νησιού προσφέρει δωρεάν διαμονή. Αντίστοιχο πρόβλημα παρατηρείται σε πολλές μονάδες υγείας της νησιωτικής χώρας αλλά και απομακρυσμένων περιοχών. Ενδεικτικά, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος ανέφερε ότι τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου βρίσκονται «στα πρόθυρα πλήρους λειτουργικής κατάρρευσης», λόγω ελλείψεων προσωπικού.
Προς το παρόν, η «εύκολη λύση» είναι να καλύπτονται τα κενά με μετακινήσεις γιατρών από άλλες μονάδες υγείας, αλλά και με συνεργασίες με ιδιώτες γιατρούς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τον Μάιο του 2023 έως και τον Μάιο του 2024 είχαν μετακινηθεί από τα νοσοκομεία τους σε άλλες μονάδες για να καλύψουν κενά, 303 άτομα ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, εκ των οποίων περισσότεροι από 200 ήταν γιατροί. Και φέτος οι ανάγκες είναι μεγάλες. Ενδεικτικά, το υπουργείο Υγείας έχει εγκρίνει για μετακίνηση μηνιαίως 70 γιατρών προς μονάδες Υγείας νησιών του Αιγαίου έως και το τέλος του έτους.
Το υπουργείο Υγείας έχει δρομολογήσει σειρά από μέτρα για να καταστήσει το ΕΣΥ ελκυστικό για νέους γιατρούς. Περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τον νέο χάρτη των άγονων και προβληματικών περιοχών και τα νέα οικονομικά και θεσμικά κίνητρα για τους γιατρούς του ΕΣΥ που θα εργάζονται σε αυτές, ενώ πριν από δύο εβδομάδες θεσμοθετήθηκε και η αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης των 2.100 ευρώ (έναντι 1.800 ευρώ που ίσχυε πριν) επιπλέον του μισθού τους για τους γιατρούς του ΕΣΥ που μετακινούνται σε μονάδες υγείας των νησιών για να καλύψουν ανάγκες. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η δυνατότητα που έχουν πλέον οι γιατροί του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείου, θα οδηγήσει περισσότερους νέους γιατρούς στην επιλογή του δημόσιου συστήματος Υγείας.