ΕΟΠΥΥ: Νέα φάρμακα στη θετική λίστα – Αγώνας ταχύτητας να διατεθούν στα μέσα Φεβρουαρίου

Ακόμα 20 γενόσημα φάρμακα εντάχθηκαν στη λίστα αποζημίωσης φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ την περασμένη Παρασκευή (27.01.23).

Μεταξύ αυτών των 20 που προστέθηκαν στη λίστα του ΕΟΠΥΥ, περιλαμβάνονται αντιβιοτικά και αντιμικροβιακά φάρμακα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Πολλές από τις θεραπείες αυτές μάλιστα, ανήκουν σε θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες εντοπίζονται ελλείψεις.

Τα παραπάνω σκευάσματα, ωστόσο, παρ’ ότι έχουν περάσει από αξιολόγηση και έχουν λάβει τιμή από την Επιτροπή Αποζημίωσης, δεν είναι άμεσα προσβάσιμα στους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, το Υπουργείο Υγείας δίνει αγώνα ταχύτητας να ανανεωθεί η θητεία της Επιτροπής, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τελικής ένταξης στη Θετική Λίστα όλων των θεραπειών και να γίνει η τελική δημοσίευσή της έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια “άτυπη” παράταση, καθώς η τελική λίστα -που θα περιλαμβάνει όχι μόνο τις νέες αλλά και τις παλιές θεραπείες- έπρεπε να δημοσιευθεί την 1η Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στο iatropedia.gr o αρμόδιος σύμβουλος του υπουργείου Υγείας για τα θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, Μπάμπης Καραθάνος, υποστηρίζει ότι είναι “θέμα ημερών” να λυθεί το πρόβλημα:

“Θέμα ημερών είναι να ανανεωθεί η θητεία της Επιτροπής για να κάνει δύο, τρεις συνεδριάσεις γρήγορες να περάσει κι όλα αυτά τα φάρμακα που είναι έτοιμα, ώστε να πάνε στον Υπουργό να τα υπογράψει. Κι έχουμε πει ότι η νέα Θετική Λίστα με όλα τα φάρμακα -και τα νέα και τα παλιά- να βγει 15 Φεβρουαρίου. Αυτό έχουμε πει. Να δούμε βέβαια αν θα το προλάβουμε. Δεν είναι ακόμη επίσημο, απλώς το σκεφτόμαστε να προλάβουμε αυτή την ημερομηνία. Εξαρτάται από την ΕΑΑΦΑΧ”, τονίζει και προσθέτει ότι υπάρχει αγωνία να μην μείνουν φάρμακα εκτός διαδικασίας:

“Προσπαθούμε να προλάβει η ΕΑΑΦΑΧ να περάσει όλα τα καινούργια φάρμακα που έχει διαπραγματευτεί, ώστε να μπουν στη νέα θετική λίστα και να μη μείνουν απ’ έξω και πάμε για Μάρτιο και Απρίλιο και συμπέσουμε με τις εκλογές”, αναφέρει ο κ. Καραθάνος.

«Έμφαση στην αποζημίωση καινοτόμων ογκολογικών θεραπειών»

Aπό τις 40 συνολικά θεραπείες που ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι πέρασαν από αξιολόγηση και έλαβαν τιμή, τα 16 σκευάσματα είναι ογκολογικά για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, του οισοφάγου, του προστάτη, αλλά και για αιματολογικούς καρκίνους.

Όπως τόνισε πρόσφατα, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με θέμα το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Κατά του Καρκίνου», η πρόεδρος της Επιτροπής, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Φλώρα Μπακοπούλου, η Επιτροπή Αξιολόγησης & Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα τα ογκολογικά προϊόντα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2025, τα ογκολογικά προϊόντα θα αξιολογούνται κατά προτεραιότητα.

«Ένας εκ των πυλώνων του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του καρκίνου αφορά στην καθολική, δωρεάν και ασφαλή πρόσβαση στα φάρμακα», υπογράμμισε η κα. Μπακοπούλου.

Πλεύρης: Αύξηση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα

Από την πλευρά της Πολιτείας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε πως το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την αύξηση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα, ώστε όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς που βρίσκονται σε ανάγκη θεραπείας, να έχουν άμεση πρόσβαση στις ακριβές καινοτόμες θεραπείες.

Στην κατεύθυνση αυτή, εντός του 2023 θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στην καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία, ώστε να εισάγει τα φάρμακά της στη χώρα μας.

«Ο Έλληνας ασθενής αυτή τη στιγμή έχει πρόσβαση στις καλύτερες θεραπείες και ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει τα λιγότερα χρήματα», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δοκιμάζονται οι αντοχές της φαρμακοβιομηχανίας.

«Υπάρχει ένας κίνδυνος, τον οποίο αντιλαμβάνομαι ως Υπουργός: η πίεση με τις περιοριστικές πολιτικές στο κομμάτι αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να μην έρχονται θεραπείες στη χώρα. Συνεπώς, πρέπει να βρούμε τη μεγάλη ισορροπία», είπε και τόνισε πως το ζήτημα αυτό θα μας απασχολήσει το 2023.

«Θα πρέπει να έρχονται θεραπείες εκεί που τις χρειαζόμαστε και προφανώς αυτό σημαίνει και αύξηση στον προϋπολογισμό», κατέληξε.

Αυτά είναι τα νέα 20 γενόσημα σκευάσματα

Τα πιο πρόσφατα 20 νέα σκευάσματα που εντάχθηκαν στη λίστα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ είναι τα εξής:

Δραστική: CARMUSTINE

ΚΑΚ: TILLOMED PHARMA GMBH

Ενδείξεις: Αντικαρκινικό φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με άλλα αντικαρκινικά φάρμακα για όγκους του εγκεφάλου, λέμφωμα Hodgkin και non Hodgkin, μορφές καρκίνου που δημιουργούνται από λευκά αιμοσφαίρια, σε καρκίνο μετά από υποτροπή, όγκους του στομάχου και του παχέος εντέρου, κακοήθες μελάνωμα.

Δραστική: LENALIDOMIDE (ένταξη πέντε διαφορετικών συσκευασιών των 5, 10, 15, 20, 25 MG/CAP)

ΚΑΚ: AS GRINDEKS

Ενδείξεις: Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου που προσβάλλουν τα ερυθροκύτταρα, και συγκεκριμένα στο πολλαπλό μυέλωμα και το οζώδες λέμφωμα.

Δραστική: DAPTOMYCIN (ένταξη δύο συσκευασιών των 350 και 500 MG/VIAL)

ΚΑΚ: ΑΝΦΑΡΜ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Ενδείξεις: Αντιβακτηριακή θεραπεία για ενήλικες και παιδιατρικούς (1 έως 17 ετών) ασθενείς με επιπλεγμένες λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων (cSSTI) ή λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα ή βακτηριαιμία από Staphylococcus aureus.

Δραστική: ROSUVASTATIN (ένταξη τριών συσκευασιών των 5, 10,20 MG/TAB)

ΚΑΚ: NASSINGTON LTD

Ενδείξεις: Χορηγείται σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά 6 ετών ή μεγαλύτερα για την θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης.

Δραστική: TAZOBACTAM (σε δύο συσκευασίες με διαφορετικές περιεκτικότητες)

ΚΑΚ: ΚΟΠΕΡ Α.Ε.

Ενδείξεις: Συστατικό που μπορεί να προστεθεί σε ορισμένα αντιβιοτικά για να τα κάνει λιγότερο ευάλωτα στη μικροβιακή αντοχή των βακτηρίων.

Δραστική: CEFTRIAXONE

ΚΑΚ: ΚΟΠΕΡ Α.Ε.

Ενδείξεις: Η κεφτριαξόνη είναι αντιβιοτικό ευρέως φάσματος, τύπου κεφαλοσπορίνης γ’ γενιάς, που χρησιμοποιείται παρεντερικά για τη θεραπεία ορισμένων βακτηριακών λοιμώξεων.

Δραστική: METRONIDAZOLE

ΚΑΚ: ΚΟΠΕΡ Α.Ε.

Ενδείξεις: Είναι αντιπαρασιτικό/ αντιπρωτοζωικό/ αντιμικροβιακό φάρμακο του ουροποιογεννητικού συστήματος, για την αντιμετώπιση λοιμώξεων από αναερόβιους μικροοργανισμούς και την αμοιβάδωση. Επίσης για τη θεραπεία χειρουργικών λοιμώξεων (π.χ. ηπατικό απόστημα, ενδοκοιλιακά αποστήματα, περιτονίτις, λοιμώξεις χοληφόρων, μαιευτικές και γυναικολογικές λοιμώξεις κ.α.)

Δραστική: ABIRATERONE ACETATE

ΚΑΚ: STADA ARZNEIMITTEL AG

Ενδείξεις: Θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες.

Δραστική: RANOLAZINE (σε τρεις συσκευασίες 375, 500, 750 MG/TAB)

ΚΑΚ: GENEPHARM AΕ

Ενδείξεις: Αντιστηθαγχικό φάρμακο που βελτιώνει τη ροή του αίματος. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας στηθάγχης.

Δραστική: ITRACONAZOLE

ΚΑΚ: ΚΟΠΕΡ Α.Ε.

Ενδείξεις: Έχει αντιμυκητιασική δράση και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων των πνευμόνων, του στόματος κ.α.

Πηγή:newsit.gr

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα