Ένσταση του δήμου Αστυπάλαιας στο υπουργείο Οικονομικών για «κούρεμα» στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Ο ένας μετά τον άλλο δήμοι σε ολόκληρη την Επικράτεια προχωρούν στην υποβολή ενστάσεων με την προσκόμιση αιτιολογημένης γνώμης στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας με αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, στο πλαίσιο της δυνατότητας που τους δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για επαναξιολόγηση των τιμών ζώνης ακινήτων, να επιβληθεί «κούρεμα» στις υπερβολικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες πολλών ακινήτων σε περιοχές τους που τέθηκαν σε εφαρμογή από 1/1/2022.

Αποτέλεσμα αυτών είναι, όπως υποστηρίζουν, από τη μια να εκτοξευτεί στα ύψη ο ΕΝΦΙΑ και άλλοι 18 φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα, ενώ από την άλλη να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων για τα οποία λαμβάνεται υπόψη η περιουσιακή κατάσταση.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Θάνου Πασχάλη στον athina984.gr, η αρχή έγινε με την υποβολή ένστασης στο υπουργείο Οικονομικών από πλευράς Δήμου Αθηναίων μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Με την απόφαση αυτή ζητείται να επανεξεταστούν οι μεγάλες αυξήσεις που έγιναν στις αντικειμενικές αξίες σε 30 τιμές ζώνης ακινήτων οι οποίες αφορούν σχεδόν όλα τα διαμερίσματα του δήμου και να τεθεί ένα μέσο όριο αυξήσεων στο 55%.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μίλησε μάλιστα για αυξήσεις αντικειμενικών τιμών, σε αρκετές περιπτώσεις ακινήτων, που ξεπέρασαν το 90% σε σχέση με τις αντικειμενικές τιμές που υφίσταντο μέχρι στα τέλη του 2021 τις οποίες χαρακτήρισε 100% άδικες.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται ακίνητα σε περιοχές όπως στην πλατεία Κολιάτσου, την Κυψέλη και τη Βικτώρια όπου η τιμή εκκίνησης από 900 ευρώ το τ.μ. αυξήθηκε στα 1.450 ευρώ το τ.μ.

Σε ανάλογη υποβολή ένστασης προς το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στο νομό Αττικής και ο Δήμος Γλυφάδας ζητώντας αναθεώρηση της τελευταίας αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης ακινήτων στην περιοχή του και παράταση στην προθεσμία υποβολής των ενστάσεων που εκπνέει στις 20 Ιανουαρίου. Όπως αναφέρεται σε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου αρκετά ακίνητα στη Γλυφάδα επιβαρύνθηκαν με αυξήσεις στις αντικειμενικές τους αξίες από 304%-467%. Σύμφωνα με πληροφορίες στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή σε υποβολές ενστάσεων θα προχωρήσουν σύντομα στην Αττική οι Δήμοι Χαϊδαρίου, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αγίου Δημητρίου, Αγίας Βαρβάρας, Παλλήνης κλπ.

Στην περιφέρεια σε υποβολή ένστασης και αιτιολογημένης γνώμης ζητώντας «κούρεμα» 30% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προχώρησε ο Δήμος Πατρέων υποστηρίζοντας ότι δεν ελήφθησαν υπόψη από τους εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών τα πραγματικά οικιστικά δεδομένα της περιοχής, το δημοτικό συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας, ο Δήμος Κορινθίων, οι δήμοι στη Βόρεια Κυνουρία Αρκαδίας, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν υποβάλλοντας σύντομα αιτήματα στο υπουργείο Οικονομικών για επανακαθορισμό των τιμών εκκίνησης των ακινήτων των περιοχών τους, με βάση τις οποίες επιβάλλονται οι φόροι επί των ακινήτων σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων η αγοραπωλησιών, το Ναύπλιο, ο Λαγκαδάς, η Λήμνος, η Αστυπάλαια και δήμοι της Εύβοιας.

Ωστόσο, η δεύτερη ευκαιρία που δίνεται από το υπουργείο Οικονομικών στους δήμους της χώρας, να προτείνουν μειώσεις σε «υπερβολικές» αυξήσεις τιμών, θα αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις οι οποίες θα εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές πιστοποιημένων εκτιμητών του υπουργείου οι οποίες και θα εισηγηθούν στον υπουργό Οικονομικών παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν με μειώσεις αντικειμενικών αξιών σε ορισμένες περιοχές. Η τελική απόφαση για τυχόν αναπροσαρμογές θα ληφθεί από τον υπουργό Οικονομικών.

Εάν η διαδικασία οδηγήσει σε αλλαγή των αξιών σε κάποιες περιοχές δήμων ανά την Επικράτεια οι νέες τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, και θα εφαρμοστούν για την φορολόγηση των ακινήτων από το 2023.

Πηγή: attica24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα