Ένας “ΔΙΑΣ” στο βυθό της Ολύμπου Καρπάθου! (video)

Το ναυάγιο του μότορσιπ ΔIAΣ, ναυπήγησης στην Ολλανδία το 1951

Tο πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμένα της Στυλίδας την 24η Mαρτίου 1989 με φορτίο τούβλων σε παλέτες, συνολικού βάρους 680 τόνων, με τελικό προορισμό τα Πηγάδια της Kαρπάθου.

  • Του δύτη Κώστα Θωκταρίδη

Το ΔΙΑΣ την 29η Mαρτίου 1989 και σε απόσταση 1,5 μιλίου βόρεια του όρμου Διαφάνι κατώ από την φημισμένη ΟΛΥΜΠΟ στην ΚΑΡΠΑΘΟ, λόγω της μεγάλης κλίσης που είχε πάρει βυθίστηκε χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Η έχμαση του φορτίου (μποτσάρισμα) όπως προέκυψε ήταν η ενδεικνυόμενη αλλά η στοιβασία και η συσκευασία των παλετών με νάιλον δεν ήταν η κατάλληλη για μεταφορά επί κατσαρώματος.

H κλίση του πλοίου και η βύθισή του προκλήθηκε από μετατόπιση του φορτίου καταστρώματος συνέπεια των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το ναυάγιο ΔΙΑΣ βρίσκεται βόρεια από το λιμάνι Διαφάνι στην Κάρπαθο, σε αμμώδη βυθό βάθους 24 μέτρων. Το πρυμναίο τμήμα ακουμπά στο βυθό με την δεξιά πλευρά, λόγω της εξαιρετικής ορατότητας που υπάρχει στα καταγάλανα νερά της Καρπάθου. Συχνά η παρατήρηση του ναυαγίου μπορεί να γίνει και από την επιφάνεια με μάσκα. Το ογκώδες φορτίο τούβλων που μετέφερε έχει γίνει καταφύγιο για τα ψάρια της περιοχής. Η πλώρη βρίσκεται μεταξύ του φορτίου και της πρύμνης με δεξιά κλίση στο βυθό.

Συντελεστές:

Δύτες: Γιώργος Σπυρόπουλος, Ντίνος Πρωτόπαπας, Νίκος Ανέστης.

Υποβρύχιες λήψεις: Κώστας Θωκταρίδης

Μουσική: Jorge Hernandez Tittle: Kill it

Μοντάζ σκηνοθεσία : Αγάπη Ωκεανίς Θωκταρίδη

Ευχαριστούμε τον Μανώλη Μελείση με το σκάφος ΙΩΝΙΑ καθώς και τον Γιώργο Πρωτόπαπα με το σκάφος ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ-ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ.

Ευχαριστούμε θερμά κα Αναστασία Καπλάνογλου Κ.Ο.Π.Α.Π. καθώς επίσης το Δήμου Καρπάθου για την συνεργασία, τον Βασίλη Νουάρο και τον Νικόλα Παραγίο, Ρένα Γιατροπούλου, καθώς επίσης και το Karpathos Diving center για την εξαιρετική βοήθεια τους.

Ιστορική και αρχειακή έρευνα: Άρης Μπιλάλης και Κώστας Θωκταρίδης

Για τον Κ.Ο.Π.Α.Π. “Καρπαθιακός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Παιδείας” Δήμου Καρπάθου, Σεπτέμβριος 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα