Ένα κτήριο… στολίδι πολιτισμού επιστρέφει στους κατοίκους του Αρχαγγέλου

Ολοκληρώνονται οι εργασίες ανακαίνισης στο εμβληματικό κτήριο του παλαιού δημοτικού σχολείου

Έναν και πλέον αιώνα αφότου άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του ως δημοτικό σχολείο στον Αρχάγγελο, το εμβληματικό κτήριο που βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας τα τελευταία χρόνια στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού, ετοιμάζεται σύντομα να επιστρέψει πίσω στους κατοίκους του χωριού ως κέντρο πολιτισμού!

Πρόκειται για το παλαιό δημοτικό σχολείο της περιοχής που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1919 και ήταν ένα από τα πρώτα παιδαγωγικά ιδρύματα που κατασκευάστηκε στον ανατολικό άξονα του νησιού μας.

Από το συγκεκριμένο σχολείο πέρασαν γενιές και γενιές μαθητών και τελικά σταμάτησε να λειτουργεί το 1989, όταν και δημιουργήθηκε νέο δημοτικό σχολείο στον Αρχάγγελο.

Τα επόμενα χρόνια στέγασε στο πλαίσιο του ενιαίου Δήμου Αρχαγγέλου την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, ωστόσο μετά την συνένωση των δέκα πρώην δήμων του νησιού σε ένα, το κτήριο ουσιαστικά παρέμεινε κλειστό με αποτέλεσμα να είναι εμφανής η φθορά του χρόνου στην πρόσοψή του και η εμφάνιση των ρωγμών να αποτελεί προμήνυμα για την ολική κατάρρευσή του!

Νίκος Διμέλης: «Θα στεγάσει όλη την παράδοση του Αρχαγγέλου»
Μιλώντας στο realvoice995.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρχαγγέλου κ. Νικόλαος Διμέλης, εξιστόρησε το χρονικό της ανακατασκευής του κτηρίου, αλλά και τις δραστηριότητες που θα φιλοξενεί στο μέλλον.

«Το κτήριο τα τελευταία χρόνια ήταν ετοιμόρροπο. Έτσι το 2019 με την ανάληψη των καθηκόντων μας θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα την ανακαίνισή του», ήταν οι πρώτες λέξεις του εμφανώς συγκινημένου Κοινοτάρχη, ο οποίος συνέχισε λέγοντας ότι «βρεθήκαμε όμως τότε μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς η κυριότητα του κτηρίου ανήκε στην εκκλησία. Γι’ αυτό και στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του νέου κοινοτικού συμβουλίου ζητήσαμε την κατά χρήση παραχώρηση του ακινήτου για 49 χρόνια με χρησιδάνειο, όπως και έγινε», σημείωσε ο κ. Διμέλης.

Αμέσως μετά την παραχώρησή του ξεκίνησε μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του 2023. «Όταν το κτήριο περιήλθε στη δικαιοδοσία μας, ξεκίνησε η σύνταξη μελέτης που διήρκησε έξι μήνες. Στη συνέχεια δημοπρατήθηκε η υλοποίηση του έργου και σύντομα θα έχουμε το νέο κέντρο πολιτισμού, όπου θα στεγαστεί όλη η παράδοση του Αρχαγγέλου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρχαγγέλου και συνέχισε: «Ο χώρος θα είναι κατανεμημένος έτσι ώστε να φιλοξενεί τις τέχνες, όπως είναι η αγγειοπλαστική και η ταπητουργία, καθώς στον Αρχάγγελο είχαμε τα πρώτα εργοστάσια με τάπητες, όπως επίσης και αίθουσα εθιμοτυπίας όπου θα υποδεχόμαστε τους υψηλούς προσκεκλημένους. Ταυτόχρονα θα υπάρχει και μια αίθουσα ΚΗΦΗ (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων), η οποία θα λειτουργεί και υπό την μορφή ΚΑΠΗ για να έρχονται και να πίνουν εκεί τον καφέ τους. Όλη αυτή η προσπάθεια θα γίνει με τη συνεργασία μιας άτυπης επιτροπής που θα οριστεί από το κοινοτικό συμβούλιο και εθελοντές οι οποίοι θα συγκεντρώσουν τα αντικείμενα και όλα αυτά που χρειάζεται ο χώρος για να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του. Βέβαια ο χώρος ενδείκνυται για όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες», υπογράμμισε ο κ. Διμέλης.

Ο Κοινοτάρχης Αρχαγγέλου δεν παρέλειψε τέλος να ευχαριστήσει στις δηλώσεις του τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο τον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη, όσο και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Τηλέμαχο Καμπούρη, για την συμπαράστασή τους σε αυτό το μεγαλόπνοο έργο που θα στεγάσει τον πολιτισμό του Αρχαγγέλου», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα