Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, 2025

99.5

LIVE

Ελεγχόμενη η κατάσταση προς το παρόν στη Ρόδο ως προς την έλλειψη φαρμάκων

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου Νίκος Φουτούλης εξήγησε μιλώντας στον Real Voice που οφείλεται το πρόβλημα που προκλήθηκε σε όλη τη χώρα - Εντονότερο θα είναι το πρόβλημα στα μικρότερα νησιά

Σε νούμερο ένα πρόβλημα για το υπουργείο Υγείας αναδεικνύεται η έλλειψη βασικών φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων εν μέσω εορτών.

Εξαιτίας της έξαρσης των περιστατικών γρίπης και ιώσεων που καταγράφονται στη χώρα, οι ελλείψεις φαρμάκων προκαλούν σοβαρές δυσκολίες στους πολίτες αλλά και στους φαρμακοποιούς που αναζητούν τα πολυπόθητα σκευάσματα.

Στην περιοχή μας επί του παρόντος η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Δωδεκανήσου Νίκος Φουτούλης, μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη Καλημέρα”, με τους δημοσιογράφους Τέρη Χατζηιωάννου και Νατάσα Παμπρή, σημειώνοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο στα μικρότερα νησιά.

Αναλυτικά ο κ. Φουτούλης τόνισε:

Φουτούλης Νίκος ΦΣΔ“Δεν θέλω να επιβεβαιωθώ, αλλά έχω την εντύπωση ότι το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο τους επόμενους μήνες, διότι εμείς είχαμε εδώ και χρόνια πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το πρόβλημα είναι εντονότερο διότι ενώ παλαιότερα είχαμε πρόβλημα με τα φάρμακα που οι φαρμακαποθήκες έκαναν εξαγωγή δηλαδή αυτά τα εξαγώγιμα φάρμακα όπως τα ονομάζουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχαμε πρόβλημα και στα φάρμακα τα οποία εισάγονται στη χώρα μας μέσω του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο φαρμακευτικής έρευνας και Τεχνολογίας) και είναι για εξειδικευμένες παθήσεις, σοβαρές παθήσεις. Εμείς το αναφέραμε, το καταγγείλαμε και επίσης προτείναμε και λύσεις, κάναμε και προτάσεις για να ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα, για να σταματήσει.

Καταρχάς τους είπαμε να σταματήσουν οι εξαγωγές, γιατί το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό δεν μπορεί να επικαλούνται να το έχουν βαφτίσει ως εμπορεύσιμο είδος και να κρύβονται πίσω από αυτές τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι μπορεί να διακινούνται προϊόντα εντός της Ε.Ε. ελεύθερα.

Δεύτερον τους είπαμε να προγραμματίζει ο ΕΟΦ ανά δίμηνο όχι ανά εξάμηνο όσον αφορά τις εισαγωγές φαρμάκων και τρίτον και σπουδαιότερο το οποίο αρνούνται και οι εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες και το Υπουργείο νίπτει τας χείρας του είναι ότι θέλουμε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή και ώρα οι εμπλεκόμενοι δηλαδή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τις ποσότητες που φεύγουν από τις εταιρείες και τις ποσότητες που καταλήγουν στις φαρμακαποθήκες σε πραγματικό χρόνο.

Τίποτα δεν έχει γίνει από όλα αυτά τώρα έρχεται να προστεθεί ένα επιπλέον εμπόδιο για τους πολίτες και φυσικά για τα φαρμακεία, πού είναι η έλλειψη σε αντιβιοτικά και σε αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα και αντιπυρετικά.

Αυτό οφείλεται στη δραστική ουσία η οποία παράγεται στην Κίνα, στο Πακιστάν και την Ινδία, στην υπερκατανάλωση δηλαδή που υπάρχει σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στην Ευρώπη και οι λόγοι είναι πολύ απλοί: η Πανδημία και η έξαρση της γρίπης, επομένως οι εταιρείες αυτές δεν προλαβαίνουν να παράξουν συγκεκριμένες δραστικές ουσίες επομένως στη χώρα μας έχουμε το τρίτο “χτύπημα” όσον αφορά την επάρκεια φαρμάκων στην αγορά την ελληνική. Τι πρέπει να γίνει; Τουλάχιστον ας περιορίσουμε τις εξαγωγές γιατί σε λίγο θα εξάγονται και αυτά τα οποία δεν χρειάζεται. Η τιμή τους είναι χαμηλή και είναι τα φάρμακα τα οποία σας ανέφερα λόγω της δραστικής ουσίας.

Σε λίγο δεν θα βρίσκουμε ούτε αυτά, διότι όταν υπάρχει έλλειψη στις “πλούσιες” χώρες της Ευρώπης καταλαβαίνετε ότι θα απορροφούν αφενός όλες την ποσότητες της δραστικής ουσίας από τις χώρες που σας προανέφερα και κατά δεύτερον θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν τις ποσότητες και στις μικρότερες χώρες, όπως είναι οι χώρες του νότου. Επομένως εδώ θα πρέπει το Υπουργείο πραγματικά να πάρει μέτρα και θα πρέπει να τα πάρει όχι σήμερα, χθες αν θέλουμε να υπάρχει μία ομαλή λειτουργία στα φαρμακεία.

Στην περιοχή μας μέχρι στιγμής μπορώ να πω ότι είναι μία κατάσταση ελεγχόμενη το τι θα γίνει σε ένα μήνα. Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω, αλλά έτσι όπως πάνε τα πράγματα έχω την εντύπωση ότι θα έχουμε και εμείς προβλήματα, αλλά μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και προσπαθούμε να την κρατήσουμε ελεγχόμενη από οδηγίες που έχουμε δώσει στα μέλη μας. Το πρόβλημα δεν είναι για τη Ρόδο. Το πρόβλημα είναι για τα μικρά νησιά όπου εκεί είναι ένα φαρμακείο ή και κανένα. Το πρόβλημα είναι εντονότερο αν προσθέσουμε κιόλας και τον βαθμό δυσκολίας όσον αφορά τις συγκοινωνίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα