99.5

LIVE

99.5

LIVE

Πέμπτη 17 Απριλίου, 2025

99.5

LIVE

Ελευθερία Φτακλάκη για το εμπορικό σήμα Turkaegean: Υπάρχουν ευθύνες σε επίπεδο κυβερνητικό

Η Τουρκία χτίζει την ενδυνάμωση της εξωτερικής της πολιτικής, χρησιμοποιώντας τον τουρισμό ως ένα ισχυρό εργαλείο, σχολίασε μιλώντας στον Real Voice η Δρ Ελευθερία Φτακλάκη, Διεθνολόγος/ Μεταδιδακτορική ερευνήτρια/ Πολιτικός Ελευθερία Φτακλάκη, σχετικά με το εμπορικό σήμα Turkaegean που κατοχύρωσε η γείτονα χώρα ως το 2031.

της Νατάσας Παμπρή

Η κα Φτακλάκη τόνισε ότι αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο τουριστικής πολιτικής, αλλά και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αφού το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία σε διαφημιστική καμπάνια για τουριστικούς σκοπούς, κάτι στο οποίο έχει ήδη προβεί ο Οργανισμός Τουρισμού της Τουρκίας. «Καταδικαστέο δε το γεγονός πως η κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, και παρότι έχει το δικαίωμα, δεν έχει προβεί στην κατάθεση ένστασης», είπε σχετικά.

Σημείωσε ότι η ανάπτυξη πολιτικών ήπιας ισχύος μέσα από δράσεις τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνίας των πολιτών, περιβάλλοντος, κα., μπορούν να αναδείξουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας και να προάγουν σύγχρονες μορφές διπλωματίας. Εν προκειμένω, ενώ ο τουρισμός αποτελεί ένα σύνθετο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και παγκόσμιο φαινόμενο, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως έως σήμερα δεν αντιμετωπίστηκε ως εργαλείο παραγωγής πολιτικής ήπιας ισχύος αλλά κυρίως ως οικονομικό-κοινωνικό εργαλείο.
Εν κατακλείδι, το γεγονός πως η Τουρκία, κατάφερε να οικειοποιηθεί σε επίπεδο τουριστικής πολιτικής το brand «Turkaegean» και ως εκ τούτου ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση του και σε επίπεδο διπλωματίας, επιβάλλει, αφενός την άμεση ανάληψη ευθυνών από την κυβέρνηση, και αφετέρου επί τον τύπον των ήλων στα ζητήματα εκσυγχρονισμού και αναδιαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

Αναλυτικά η κα Φτακλάκη είπε τα εξής:

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει μία στρατηγική σε άσκηση εξωτερικής πολιτικής, να ξεκινήσουμε από κει γιατί αυτό είναι το υπέρτατο, αυτή είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία η Τουρκία χτίζει συνεχώς και συστηματικά την ενδυνάμωση και την επικαιροποίηση της δικής της εξωτερικής πολιτικής, χρησιμοποιώντας και εργαλειοποιώντας οτιδήποτε μπορεί σε επίπεδο πλέον και ήπιας ισχύος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Τουρκία δεν αφήνει να πέσει κάτω τίποτα επομένως εν προκειμένω εδώ και πάρα πολύ καιρό χρησιμοποιώντας τον Τουρισμό, ως ένα ισχυρό εργαλείο, γιατί και η Τουρκία έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ τουριστικά -ειδικά στα παράλια όπως γνωρίζουμε- και παρακολουθώντας το θέμα της εξωτερικής πολιτικής σε επίπεδο πλέον θεωρητικής άσκησης και όχι μόνο επί του πρακτέου.

Έτσι λοιπόν είδαν ότι και ο τουρισμός δεν είναι κάτι καινούργιο και ο τουρισμός μπορεί να εργαλειοποιήσει προκειμένου να ενδυναμώσει την εξωτερική τους πολιτική και τι έκαναν οι άνθρωποι αποφάσισαν να κάνουν ένα branding το Turkaegean να το τρέξουn και να το κατοχυρώσουν μέσα από την επιτροπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως όταν αυτό πλέον δημοσιοποιήθηκε και είχε και τη σφραγίδα της εν λόγω επιτροπής μας έπιασε στον ύπνο.

Αυτή είναι τελικά μία ιστορία που ξεκίνησε από το Δεκέμβριο του 2021, δηλ αυτό είναι στον αέρα από τότε και είναι για μία δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά έχει πάρα πολλές ευθύνες στο κομμάτι αυτό, γιατί θα μπορούσε έγκαιρα να προλάβει και να προσφύγει κατά αυτής της προσπάθειας της Τουρκίας να δημιουργήσει αυτό το εμπορικό σήμα. Εδώ θα πρέπει άμεσα οι νομικοί από την υπηρεσία του ΥΠΕΞ και του υπουργείου Ανάπτυξης να μας απαντήσουν, αλλά πρέπει να δείτε κάθε κράτος ευρωπαϊκό έχει και αντίστοιχες δομές σε επίπεδο ΕΕ, επαγγελματίες που εργάζονται, οι πρέσβεις μας, οι οποίοι βρίσκονται εκεί και καθημερινά παρακολουθούν τις επιτροπές, παρακολουθούν τα πάντα όπερ σημαίνει ότι εδώ πραγματικά υπάρχουν ευθύνες, αλλά για μένα δεν υπάρχουν ευθύνες σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού, αλλά σε κυβερνητικό. Είναι πολιτική πράξη αυτό που έγινε, άρα σημαίνει ότι κάποιος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του και θα πρέπει όπως λέω και στο άρθρο που έχω δημοσιεύσει, αφενός άμεση ανάληψη ευθυνών, αφετέρου όμως πρέπει να βάλουμε και τον τύπον επί των ήλων προκειμένου να δούμε πώς θα εκσυγχρονίσουμε και εμείς και θα αναδιαμορφώσουμε την εξωτερική μας πολιτική, προκειμένου να μπορέσουμε να εργαλειοποιήσουμε το μείζον όπως είναι ο τουρισμός, αλλά και ο πολιτισμός εν προκειμένω για την Ελλάδα, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε έτσι με σύγχρονους όρους και να μην αφήσουμε τίποτα κάτω σε σχέση με όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε.

Για μας ο τουρισμός έπρεπε να είναι ήδη εργαλείο τουριστικής διπλωματίας, κακώς δεν είναι. Θα πρέπει να δούμε τελικά πως θα εδραιώσουμε την ταυτότητα της χώρας μέσα από τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα χωρίς ξαναλέω να αφήσουμε πίσω από όλη αυτή τη διαδικασία το θέμα του τουρισμού, αλλά και το θέμα του πολιτισμού είναι δύο πολύ ισχυρές διαστάσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα