«Εκρηκτικό κοκτέιλ»: Σε κλοιό ζέστης και αφρικανικής σκόνης η χώρα

Η άμμος από τη Σαχάρα διασχίζει με τη βοήθεια των νοτιάδων τη Μεσόγειο, φτάνοντας στη Ελλάδα, με τη χώρα να βρίσκεται σε κλοιό ζέστης και σκόνης

Η άμμος από τη Σαχάρα διασχίζει με τη βοήθεια των νοτιάδων τη Μεσόγειο, φτάνοντας στη Ελλάδα, με τη χώρα να βρίσκεται σε κλοιό ζέστης και σκόνης.

«Συνδυάζεται με τις υψηλές θερμοκρασίες και δημιουργεί δύσκολες συνθήκες. Θα διατηρηθεί και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με αυξημένες συγκεντρώσεις. Στη χώρα μας, οφείλεται στους παρατεταμένους νοτιάδες», εξήγησε ο Μιχάλης Σιούτης.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο, ωστόσο, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός γιατί σχετίζεται με σενάρια κλιματικής αλλαγής και μάλιστα με δυσμενέστερα σενάρια. Για αυτό το λόγο οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ένα εξαιρετικά ανησυχητικό γεγονός», πρόσθεσε.

«Εκρηκτικό» κοκτέιλ

Οι υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων από τη Σαχάρα, σε συνδυασμό με τη γύρη δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και δη εκείνων που έχουν αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα.

«Όταν κυκλοφορούμε έξω φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα για να μειώνεται η εισπνοή αυτών των σωματιδίων, όταν επιστρέφουμε σπίτι μας κάνουμε μπάνιο και πετάμε τα ρούχα στα άπλυτα, ξεπλένουμε με άφθονο νερό μάτια, μύτη, στόμα», είπε ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας.

Οι συνθήκες αυτές όμως, είναι ιδανικές και για την ανάπτυξη αλλεργιών.

Η σκόνη, όμως, μπορεί να προσκαλέσει και δερματικά εξανθήματα.

«Η εκδήλωση μπορεί να συνοδεύεται είτε από κνησμό είτε από εξάνθημα. Βλέπει ένα πρήξιμο στο δέρμα με ερυθρότητα και εμφανίζεται οπουδήποτε στο σώμα», είπε ο δερματολόγος, Μάνος Κουρής.

Όσοι εμφανίζουν συμπτώματα που επιμένουν και κυρίως δύσπνοια θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους.

Ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης δημοσίευσε  στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook δορυφορικές φωτογραφίες από τη NASA που δείχνουν ένα πέπλο σκόνης να σκεπάζει τη γηραιά ήπειρο.

Η αφρικανική σκόνη θα κάνει πιο έντονη τη ζέστη, δημιουργώντας ένα αποπνικτικό περιβάλλον στα αστικά κέντρα. Οι ειδικοί συνιστούν  προσοχή σε όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

newpost.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα