Εκλογές: Μάχη για 600.000 αναποφάσιστους

Χαμηλοί τόνοι και έμφαση στα εθνικά από Ν.Δ., τις υποκλοπές αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μάχη με επίκεντρο το «κόμμα» των αναποφάσιστων, οι οποίοι ανέρχονται σε 11,5%, περίπου, και αντιστοιχούν σε 600.000 και πλέον ψηφοφόρους, θα δώσουν κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου οι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να προσεγγίσει τους κεντρογενείς αναποφάσιστους ψηφοφόρους, θα εμφανιστεί ως εγγυητής της σταθερότητας και θα αποφύγει να ανεβάσει τους τόνους. Σε σχέση με τους αναποφάσιστους με πιο «δεξιόστροφα» χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός θα αναδείξει τα κυβερνητικά πεπραγμένα στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, καθώς και στο μέτωπο του μεταναστευτικού. Από την πλευρά του, ο κ. Αλέξης Τσίπρας εστιάζει κυρίως στους κεντρώους αναποφάσιστους, με αναφορές στο κράτος δικαίου και αιχμή την υπόθεση των υποκλοπών.

Επιχείρηση «αναποφάσιστοι»

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Μόλις μία εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνουν στην τελική ευθεία, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στους αναποφάσιστους και στο πώς θα πείσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι τους να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Το ποσοστό, άλλωστε, που κινείται ακόμα στην γκρίζα ζώνη είναι ιδιαίτερα υψηλό, με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse να το μετράει στο 11,5%. Η κυβέρνηση σε αυτή τη μάχη, της προσέγγισης των αναποφάσιστων, θα χρησιμοποιήσει τα εξής όπλα:

Πρώτον, το θετικό αφήγημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί από το ντιμπέιτ και μετά να επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο το θέμα των υποκλοπών.

Για το Μέγαρο Μαξίμου πρόκειται για μια «απέλπιδα προσπάθεια επιστροφής στην τοξικότητα για ένα θέμα που έχει συζητηθεί εξαντλητικά και έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης». Στον αντίποδα της τακτικής Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώνεται στον θετικό λόγο: σε όσα έκανε τα τέσσερα χρόνια και σε όσα σχεδιάζει να κάνει εφόσον καταφέρει να επανεκλεγεί. Αυτή η επιλογή δεν είναι μόνο θέμα πολιτικής κουλτούρας για τον πρωθυπουργό, αλλά έχει μετρηθεί. Η πλειονότητα των πολιτών αποστρέφεται την τοξικότητα και κυρίως όσοι αυτοπροσδιορίζονται στο Κέντρο. «Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν για το μέλλον τους, κάτι που μόνο η Ν.Δ. κάνει», λέει κυβερνητική πηγή στην «Κ».

Στους κεντρώους ψηφοφόρους που δεν έχουν καταλήξει στην επιλογή τους ο κ. Μητσοτάκης θα προτάξει την ανάγκη σταθερότητας, ενώ στο δεξιόστροφο ακροατήριο, τη στάση του στα εθνικά θέματα.

Από την άλλη, ένα σημαντικό ποσοστό των αναποφάσιστων προέρχεται από τη λεγόμενη «λαϊκή Δεξιά» και κοιτάει σε σχηματισμούς δεξιά της Ν.Δ. Αυτοί οι πολίτες κάθε άλλο παρά αδιάφορη αφήνουν τη Ν.Δ. Η θέση του κυβερνώντος κόμματος έναντι εκείνων «που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα εθνικά θέματα» είναι να θυμίζει διαρκώς την τελευταία εβδομάδα ποια ήταν η κυβέρνηση που επί του πρακτέου ενίσχυσε την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, ενίσχυσε τις Ενοπλες Δυνάμεις υλικά, μείωσε τις μεταναστευτικές ροές αποφασιστικά και απέτρεψε την παραβίαση των συνόρων στον Εβρο. «Ο πατριωτισμός δεν μετριέται στα λόγια, αλλά στις πράξεις», αναφέρει κυβερνητική πηγή στην «Κ», καλώντας τους πολίτες πιο δεξιών καταβολών να αξιολογήσουν τα όσα έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η επόμενη ημέρα

Το δεύτερο επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ώστε να πείσει ένα σημαντικό κομμάτι των αναποφάσιστων, είναι το ξεκάθαρο μήνυμα για την επόμενη ημέρα. Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και ανέφερε και ο πρωθυπουργός μετά το ντιμπέιτ, από τη μια έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο που λέει σταθερότητα και «αυτοδύναμη Ν.Δ.» και από την άλλη «έναν αχταρμά» που μιλάει για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως αυτό που προτάσσει ο κ. Τσίπρας για την επόμενη ημέρα, την προοδευτική διακυβέρνηση, «είναι τόσο θολό και επικίνδυνο για τη χώρα που φάνηκε και στο ντιμπέιτ». Στο Μαξίμου το σημειώνουν αυτό, καθώς οι «πιθανοί εταίροι» του κ. Τσίπρα, δηλαδή οι κ. Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας και Βαρουφάκης, έχουν μεταξύ τους τόσο αντιφατικές και αντικρουόμενες απόψεις που «η πιθανή συνεργασία τους μόνο τερατογένεση» μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το προφίλ και οι πιθανές επιλογές

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse (για τον ΣΚΑΪ) υπήρχε ένα πολύ ενδιαφέρον «ειδικό ερώτημα», στο οποίο καλούνταν οι αναποφάσιστοι (το ποσοστό τους είναι 11,5%) να τοποθετηθούν αναφορικά με το σε ποιο κόμμα νιώθουν πιο κοντά. Οι απαντήσεις είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το 11% απάντησε στη Ν.Δ., ακριβώς το ίδιο ποσοστό που απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας πόσο σημαντική είναι η μάχη των αναποφάσιστων. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ ήταν στο 6%, το ΚΚΕ στο 4% και η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 στο 3%. Σε παρόμοιο ερώτημα για λογαριασμό της Alco (για τον Alpha) –«πώς αυτοπροσδιορίζεστε πολιτικά»– το 13% των αναποφάσιστων απαντάει «δεξιός», το 9% «κεντροδεξιός», το 21% «κεντρώος», το 10% «κεντροαριστερός» και μόλις το 4% «αριστερός». Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξεως του 31%, απαντάει «τίποτα», γεγονός που δείχνει πόσο ρευστή είναι η «μάχη των αναποφάσιστων».

Εμφαση ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο με αιχμή τις υποκλοπές

Του Αντώνη Αντζολέτου

Αμφίρροπη προέβλεψε πως θα είναι η εκλογική μάχη της απλής αναλογικής ο Αλέξης Τσίπρας από την Αλεξανδρούπολη, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που θα ψηφίσουν σχεδόν πάνω στην κάλπη. Γι’ αυτό η νίκη το βράδυ των εκλογών δεν θα κριθεί από τις προβλέψεις των δελτίων ειδήσεων, αλλά από εσάς, αν εσείς μεταφέρετε αυτό το μήνυμα ότι μπορεί να αλλάξει η ζωή μας». Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse οι αναποφάσιστοι καταγράφηκαν στο 11,5%, και στον ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας πως η δημοσκοπική ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει κλείσει, επενδύουν πολύ στο συγκεκριμένο κοινό.

Βασική στόχευση

Στην τελευταία στροφή πριν ανοίξουν οι κάλπες οι διστακτικοί ψηφοφόροι, κυρίως από τον χώρο του Κέντρου, αποτελούν τη βασική στόχευση του κόμματος, καθώς όσοι έχουν καταλήξει τι θα ψηφίσουν είναι πολύ δύσκολο πλέον να αλλάξουν γνώμη. Η υπόθεση των υποκλοπών ήρθε στην επιφάνεια μετά το ντιμπέιτ και είναι το «μέσον» ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει ένα πιο μετριοπαθές κοινό που ψάχνει «κομματική στέγη».

Πολίτες που μπορεί ιδεολογικά να μη βρέθηκαν ποτέ κοντά στην Αριστερά, ωστόσο δίνουν μεγάλη σημασία στο «κράτος δικαίου». Αυτός είναι ο λόγος που οι τόνοι για τις υποκλοπές ανέβηκαν κατακόρυφα μετά την τηλεμαχία. Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί και ένα «μέσο» περαιτέρω πίεσης του ΠΑΣΟΚ. «Στο σκαμνί το παρακράτος των υποκλοπών και ανοιχτό, την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον αρχιερέα του παρακράτους των υποκλοπών, δεν γίνεται. Αυτά τα δύο δεν είναι συμβατά. Δεν συμβαδίζουν με την κοινή λογική», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που θα ψηφίσουν σχεδόν πάνω στην κάλπη», εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας από την Αλεξανδρούπολη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν πως ο μόνος τρόπος για να χυθεί άπλετο φως στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι οι προοδευτικές δυνάμεις να αναλάβουν την εξουσία. Η Πόπη Τσαπανίδου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με αφορμή την αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, έκανε λόγο για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αν φθάσουν φάκελοι στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη.

Μικρότερες ηλικίες

Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις μικρότερες ηλικίες και αυτό που προβληματίζει, παράλληλα, το κόμμα είναι η αποχή. Η νεολαία της Κουμουνδούρου με ένα νέο σποτ επιχειρεί να μειώσει το ποσοστό όσων επιλέξουν να μην πάνε στις κάλπες, δείχνοντας ότι δεν πρέπει να αφήσουν τους μεγάλους να αποφασίσουν γι’ αυτούς. Και στις μικρότερες ηλικίες, άλλωστε, υπάρχουν αρκετοί που είτε είναι αναποφάσιστοι είτε δεν γνωρίζουν πως έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις 21 Μαΐου.

Η κινητοποίηση αυτού του κόσμου είναι η προτεραιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις υπόλοιπες οκτώ ημέρες, καθώς οι νέοι αποτελούν το «άγνωστο κοινό» που αδυνατούν να προσεγγίσουν οι δημοσκοπήσεις.

kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα