Εκλογές: Η Βουλή πρέπει να διαλυθεί στα μέσα Μαρτίου, λέει ο Βορίδης – Κυκλώνουν την ημερομηνία της κάλπης κυβερνητικά στελέχη

Με δηλώσεις του ο Μάκης Βορίδης έδωσε ένα ακόμη στοιχείο για την ημερομηνία που θα διεξαχθούν οι εκλογές

Ένα ακόμη στοιχείο για τον χρόνο που θα στηθεί η κάλπη έδωσε το βράδυ της Πέμπτης (05/01), ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ενώ έχει αποσαφηνιστεί με τον πιο επίσημο τρόπο πως οι εκλογές θα διεξαχθούν από τον Απρίλιο και μετά.

Η διάλυση της Βουλής για να έχουμε εκλογές τον Απρίλιο πρέπει να γίνει αρχές με μέσα Μαρτίου, δήλωσε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Οι πρώτες κάλπες θα κρίνουν την πρωτιά καθώς και το πόσο κοντά θα βρίσκεσαι στην αυτοδυναμία, πρόσθεσε. Οι δηλώσεις του κ. Βορίδη έρχονται λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά τον Απρίλιο.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα ώστε φτάνοντας στις κάλπες να έχει δημιουργηθεί το περιβάλλον εκείνο που θα καθιστά απολύτως εφικτή τη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες τον Μάιο.

Σύμφωνα με αναλυτές, ένα κόμμα για να επιτύχει τον σχηματισμό κυβέρνησης σε εκλογές με απλή αναλογική, χωρίς δηλαδή το μπόνους των 50 εδρών που προέβλεπε το προηγούμενο εκλογικό σύστημα, θα πρέπει να συγκεντρώνει -είτε μόνο του είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας- ένα ποσοστό της τάξεως του 46%, αν κανείς υπολογίσει ότι τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής θα καταγράψουν ένα ποσοστό της τάξεως του 8%, όπως είχε συμβεί το 2019. Το ποσοστό αυτό, που θυμίζει άλλες δεκαετίες, θεωρείται αδύνατο να επιτευχθεί από ένα κόμμα.

Εκλογές με νέο εκλογικό χάρτη

Οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές θα πραγματοποιηθούν με σημαντικές αλλαγές, καθώς προκύπτει νέος εκλογικός χάρτης που αλλάζει τις έδρες στη χώρα.

Η νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια προκύπτει από τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού – κατοικιών 2021 που εξέδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Θυμίζουμε πως σε 9.716.889 άτομα ανέρχεται ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την απογραφή πληθυσμού- κατοικιών 2021.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού. Οι έδρες θα «αποσπαστούν από την Α’ Αθήνας, τον νομό Αχαΐας και τον Νότιο Τομέα Αθηνών, όπως είχε σημειώσει σε τηλεοπτικές τους δηλώσεις ο κ. Βορίδης.

Αυτές οι τρεις έδρες θα κατανεμηθούν στους Αποδήμους του εξωτερικού, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις προσεχείς εκλογές. Εκείνο βέβαια που έχει μεγαλύτερη σημασία στο εν λόγω ζήτημα είναι πως οι Έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει να έχουν εγγραφεί έγκαιρα στους εκλογικούς καταλόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα