Εκλογές 2023: Έτσι ψηφίζουμε με το κινητό τηλέφωνο

Διευκρινίσεις για το πώς ψηφίζουμε και με το… κινητό τηλέφωνο έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης

Τελική ευθεία για τις Εκλογές 2023 και πλέον το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων στρέφεται στο πώς θα γίνει η διαδικασία. Ως γνωστόν απαιτείται ταυτοποίηση μέσω ταυτότητας, διπλώματος ή άλλου επίσημου δημόσιου εγγράφου έτσι ώστε να συμμετέχει κανείς στις εκλογές ως ψηφοφόρος ενώ για πρώτη φορά σε αυτή τη διαδικασία μπαίνει και η τεχνολογία.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε πως θα γίνει η διαδικασία για όσους ψηφοφόρους θελήσουν να ψηφίσουν με το Wallet του Gov.gr αντί για την ταυτότητά τους. «Με την ταυτότητα που έχει στο κινητό του τηλέφωνο να πάει στο εκλογικό κέντρο και να ψηφίσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα, πρόσθεσε πως «Δεν είναι η μόνη ψηφιακή καινοτομία σε αυτές τις εκλογές. Πέραν αυτού, το υπουργείο Εσωτερικών, το σύστημα των εκλογών, θα βγάλει τα αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα, το 80% στις 21:00 το βράδυ, ενώ πριν τις 12:00 το βράδυ θα έχουμε τους σταυρούς».

Στη συνέχεια, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση δημοσίων υπηρεσιών, λέγοντας ότι

«ως προς το στόχο βρισκόμαστε στο μέσο της διαδρομής. Σήμερα 1.550 υπηρεσίες βρίσκονται στο gov.gr και γλιτώσαμε από αυτήν την προσπάθεια, πέρυσι μόνο, 133 ουρές για κάθε Έλληνα πολίτη άνω των 18 ετών. Πέρυσι είχαμε 1,2 δισ. ψηφιακές συναλλαγές».

Ο υπουργός σχολίασε ακόμα πως «το πρώτο που θέλουμε να κάνουμε μετά τις εκλογές είναι οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Είναι μία διαδικασία που ταλαιπωρεί πάρα πολύ τον κόσμο. Έχουμε φτιάξει ένα σύστημα, είναι έτοιμο και αυτή τη στιγμή, ο φάκελος μεταβίβασης ακινήτου στον συμβολαιογράφο. Να έχει μπροστά του ο συμβολαιογράφος ένα σύστημα που να μπορεί να αντλεί όλες τις πληροφορίες και αντί ο πολίτης να κουβαλάει τη χαρτούρα, να μπορεί να διεκπεραιωθεί η υπόθεση άμεσα».

«Για ποιο λόγο δεν έβγαιναν οι συντάξεις στην ώρα τους; Είχες τα χρήματα σαν κράτος το 2019 να πληρώσεις τις συντάξεις αλλά δεν είχες την πληροφορία καθώς δεν ήταν ψηφιοποιημένη η ασφαλιστική ιστορία. Ήδη η κύρια σύνταξη βγαίνει στο δίμηνο, δεν έχει λυθεί ακόμα για τις επικουρικές. Με την ψηφιοποίηση του χαρτιού θα γίνεται στο δίλεπτο. Αν είναι όλο ψηφιακό, αρκεί να πατήσεις ένα κουμπί», πρόσθεσε.

«Όλα αυτά έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Δεν χωράει κανένα μπράβο, χωράει μόνο η συγγνώμη της εκκρεμότητας. Στο τέλος της ημέρας, η ιστορία θα γράψει ότι κάποιος το έκανε και κάποιος όχι», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα