Εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Χάλκης για την μετατροπή του σε πρότυπο Ολιστικής Βιώσιμης Πράσινης Ανάπτυξης

Ο Δήμος Χάλκης είναι στην ευχάριστη θέση με Χαρά και Υπερηφάνεια να σας ενημερώσει ότι εκδόθηκε η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (αρ. πρωτ. 41877 – 05-05-2023), στην οποία εγκρίνεται η πρόταση «Εμβληματική Δράση Πράσινων Νησιών στα πλαίσια της κυκλικής Οικονομίας (ΝΗΣΟΣ)» της διαθεματικής επιστημονικής περιοχής Energy – Climate/ Πράσινα Νησιά.

Η δράση συντονίζεται από τον Διευθυντή του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Δρ. Ε. Μπεκιάρη, ενώ συμμετέχουν 3 Ινστιτούτα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ- ΙΜΕΤ, ΙΠΤΗΛ, ΙΔΕΠ), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Στα πλαίσια του ΝΗΣΟΣ θα πραγματοποιηθούν πιλοτικές δράσεις στις οποίες θα συμμετάσχει το νησί της Χάλκης, των Αντικυθήρων καθώς και το Καστελόριζο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταφορά της τεχνογνωσίας από το νησί της Χάλκης.

Το έργο ΝΗΣΟΣ στοχεύει να αναπτύξει την τεχνογνωσία, τις υποδομές, τη μεθοδολογία και τις πολιτικές για να γίνουν τα ελληνικά νησιά “Πράσινα”, μέσω βιώσιμης ανάπτυξης, εφαρμογής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενεργειακής αυτονομίας και μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

Στόχευση του ΝΗΣΟΣ για τη Χάλκη αποτελεί η εξέλιξη του νησιού από πρότυπο πράσινης ενεργειακής λειτουργίας, σε πρότυπο Ολιστικής Βιώσιμης Πράσινης Ανάπτυξης.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού προβλέπεται η ανάπτυξη σειράς έργων που ενισχύουν την κυκλική οικονομία και τη βιωσιμότητα του νησιού.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η υλοποίηση μελέτης διαχείρισης στερεών αποβλήτων με διαχωρισμό στην πηγή από τους κατοίκους, η εκπόνηση αναλυτικής κυματικής μελέτης για την εγκατάσταση κυματικών μηχανών παραγωγής ηλεκτρισμού και μελέτη για τη διαχείριση και αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης, μέσω πλήρους χαρτογράφησης των παράκτιων ενδιαιτημάτων και της βενθικής χλωρίδας και πανίδας.

Καθώς είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα πράσινα και βιώσιμα χαρακτηριστικά της Χάλκης για την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας, το ΝΗΣΟΣ θα αναπτύξει την Πράσινη Έξυπνη Κάρτα Επισκέπτη για smartphone.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες της, μέσω της κάρτας, θα επεκτείνονται από τα όρια του πιλότου της Χάλκη έως και το Καστελόριζο, με στόχο την αμοιβαία ενίσχυση των πράσινων τουριστικών επιλογών σε ευρύτερο επίπεδο.

Αποτέλεσμα της εισαγωγής της Πράσινης Έξυπνης Κάρτας Τουρίστα Χάλκης-Καστελόριζου, στον τομέα του τουρισμού, συνίστανται η ενίσχυση της ενεργής πράσινης συμπεριφοράς των επισκεπτών του νησιού και της αλληλεπίδρασής τους με τις ιδιωτικές και δημόσιες δομές του νησιού που εφαρμόζουν και προωθούν πρακτικές βιώσιμης οικονομίας.

Τέλος, η υλοποίηση ενός διαδραστικού Πράσινου Πάρκου θα λειτουργεί ως κοινωνός και φορέας ανάδειξης του συνολικού πλαισίου παρεμβάσεων του ΝΗΣΟΣ.

Η επίτευξη του θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του πρώην αγροτικού Ιατρείου, καθώς και σε ανοικτό χώρο συνολικής έκτασης 3,309 m2.

Στο Πράσινο Πάρκο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν, μέσω διαδραστικών κατασκευών, παιχνιδιών και εφαρμογών, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι τεχνολογίες πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης στο νησί μας.

Η δημιουργία του αναμένεται να εκτοξεύσει την απήχηση που ασκούν τα υφιστάμενα και σχεδιαζόμενα έργα πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης στη συνείδηση των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών στο νησί.

Με Αγάπη και Σεβασμό για τον τόπο και τους ανθρώπους του προσπαθούμε με μεθοδικότητα, συνέπεια και προγραμματισμό να δομήσουμε ένα ποιοτικό περιβάλλον στο νησί της Χάλκης που θα μπορούν οι κάτοικοι να ζουν καλύτερα.

Συγχαρητήρια στον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης του Δήμου Χάλκης κ. Βασίλη Ρουσσάκη και στον Επιστημονικό Συνεργάτη Δημάρχου Χάλκης κ. Βασίλη Χατζιάρα για την δόμηση της πρότασης απο πλευράς Δήμου σε συνεργασία με τους Αντιδημάρχους κ. Διοσμάκη Σπυρίδη και κα. Αγγελική Βογιατζόγλου.

Ευχαριστούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξαιρετική συνεργασία και ένα μεγάλο Μπράβο σε όλους για την τεράστια επιτυχία να βαθμολογηθεί απο τους Ευρωπαίους αξιολογητές με το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις προτάσεις ( 18.85 ).

Η απόφαση:

Αξιότιμη/ε κα Συντονίστρια/ κ. Συντονιστή

Σας ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αρ. πρωτ. 41577/05.05.2023 (ΑΔΑ: 9Ξ5Η46ΜΤΛΡ-01Ν) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας με θέμα: ‘‘Έγκριση πινάκων οριστικής κατάταξης των αιτήσεων χρηματοδότησης που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης «Εμβληματικές δράσεις σε διαθεματικές επιστημονικές περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον για την σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό», ID 16618, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0)’’, η οποία και επισυνάπτεται.

Η εν λόγω απόφαση στην έγκριση πινάκων οριστικής κατάταξης των αιτήσεων χρηματοδότησης των διαθεματικών επιστημονικών περιοχών:

1. Agriculture and Food Industry/ Καινοτόμος φυτοπροστασία και περιβάλλον

2. Health and Pharmaceuticals/ Ανάδειξη, επιβεβαίωση και αξιοποίηση της γενετικής βάσης μη-μεταδοτικών πολυπαραγοντικών νοσημάτων για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων και αξιόπιστων βιοδεικτών

3. Health and Pharmaceuticals/ Ανάπτυξη βιολογικών μοντέλων πρόβλεψης κινδύνου (systems medicine approach) επιπλοκών από λοιμώδη νοσήματα σε εξατομικευμένο επίπεδο στον «υγιή» πληθυσμό

5.1. ICT – Industry 4.0/ Βελτιστοποίηση διαδικασιών παραγωγής με Cyber-Physical Systems

5.2. ICT – Industry 4.0/ Πλατφόρμα διαχείρισης έξυπνης πόλης

6.1. Energy – Climate/ Πράσινα Νησιά

6.2. Energy – Climate/ Πράσινη Ναυτιλία

8. Social impact of green and digital transformation

Ακολούθως και σε συμφωνία με την ενότητα 10.5 (ΕΓΚΡΙΣΗ) της αναλυτικής πρόσκλησης της Δράσης η ΓΓΕΚ θα προχωρήσει στην έκδοση απόφασης έγκρισης χρηματοδότησης 8 έργων που ενισχύονται και απόφασης απόρριψης 4 αιτήσεων χρηματοδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα