Έφυγε από τη ζωή ο Καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Δωδεκανησιακής καταγωγής

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο Δωδεκανησιακής καταγωγής καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, έπειτα από σοβαρή ασθένεια.

Ο Χριστόδουλος (Λάκης, για τους φίλους του ) Γιαλλουρίδης ήταν καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών. Υπήρξε επί χρόνια στην πρώτη γραμμή των Διεθνών Σχέσεων και τα συγγράμματά του αποτελούν βασικό εγχειρίδιο για όσους ασχολούνται με το αντικείμενο.

Ο Χ. Γιαλλουρίδης είχε καταγωγή από τη Σύμη (από την πλευρά της μητέρας του) και γεννήθηκε στη Μόρφου της Κύπρου το 1949. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Πολιτική Επιστήμη, στις Διεθνείς Σχέσεις και στο Διεθνές Δίκαιο στα Πανεπιστήμια Tubingen, Freiburg και Bochum, Ομοσπονδιακή Γερμανία. Ανακηρύχθηκε Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Bochum (Magna Cum Laude), διατελώντας υπότροφος του Ιδρύματος Friedrich Naumann και της Γερμανικής Ακαδημίας Υποτροφιών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και του Κυπριακού Κέντρου Μελετών. Δίδασκε επίσης στις Ανώτατες Σχολές όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Με την ιδιότητα του Πρόεδρου του ΕΚΠ και σε συνεργασία με το Δήμο διοργάνωσαν το 2015 στην Ρόδο, την 2η Διεθνή Πολιτιστική Ακαδημία με θέμα: «Δημόσια και Πολιτιστική Διπλωματία σε περιόδους κρίσεως» από τις 22 – 26 Οκτωβρίου 2015. Η διεθνής αυτή συνάντηση πολιτισμού έλαβε χώρα σε μια εποχή συγκρούσεων, αναταραχών και κρίσεων που διαχέονται παντού, όχι μόνο στην Μέση Ανατολή, την Νοτιοανατολική Λεκάνη της Μεσογείου, τη Βόρειο Αφρική, αλλά και την Ευρώπη, όπου το εγχείρημα της προσέγγισης του φαινομένου της κρίσης μέσα από την πολιτιστική διπλωματία με την συμμετοχή νέων διπλωματών και νέων ερευνητών από όλο τον κόσμο σε ένα νησί του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, προσέλαβε ιδιαίτερη σημασία και αξία. Να σημειωθεί ότι τις εργασίες συνεδρίου παρακολούθησαν ο τότε υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής που απένειμε διπλώματα στους συμμετέχοντες.

«Είναι τιμή και χαρά μου να βρίσκομαι στη Ρόδο. ΄Ελκω την καταγωγή μου από τη Σύμη και έχω πολλές αναμνήσεις από τα Δωδεκάνησα. Με το δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο συζητήσαμε για τη συνεργασία μας» ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος.
«Το ζήτημα της κρίσης αγγίζει όλο τον κόσμο. Δεν μπορεί να καταστρέφονται μνημεία με ιστορία χιλιάδων ετών και όλη η ανθρωπότητα να παρακολουθεί αμέτοχη. Το συνέδριο είναι πολύ σημαντικό Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν στη Συρία και στη Μέση Ανατολή. Θα ζητήσουμε να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να σταματήσουν οι συρράξεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού.

Ο εκλιπών ήταν πολυγραφότατος καθώς σειρά άρθρων και μελετών του δημοσιευθήκαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ είναι συγγραφέας βιβλίων και μονογραφιών στην ελληνική, αγγλική, καθώς και γερμανική γλώσσα και επιμελητής συλλογικών έργων. Διδάσκει διεθνή πολιτική, διαχείριση κρίσεων, εξωτερική πολιτική και ΜΜΕ και πολιτιστική διπλωματία.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο.Κ.Ο.Ε.
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗ

Η Κυπριακή Παροικία της Ελλάδας είναι από σήμερα φτωχότερη, με την απώλεια του επίλεκτου μέλους της Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη, σε ηλικία 73 ετών, με καταγωγή από του Μόρφου.
Ταυτόχρονα η Κύπρος και η Ελλάδα χάνουν ένα σπουδαίο Έλληνα, Δάσκαλο, Συγγραφέα πολλών άρθρων και βιβλίων και Αναλυτή των εθνικών θεμάτων, ιδιαίτερα του κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο Κυπριακός Ελληνισμός χάνει ένα μεγάλο μαχητή του αγώνα που διεξάγει για την εθνική του επιβίωση, την απελευθέρωση από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τους εποίκους, για την προάσπιση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα χάνει ένα εμβληματικό Καθηγητή των Διεθνών Σχέσεων και του Διεθνούς Δικαίου, με εξειδίκευση στη διεθνή πολιτική, τη διαχείριση κρίσεων την εξωτερική πολιτική, ΜΜΕ και πολιτιστική διπλωματία.
Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης πάλεψε με την επάρατη νόσο με γενναιότητα και αξιοπρέπεια, κρατώντας το χιούμορ και την αισιοδοξία του μέχρι την τελευταία στιγμή.
Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη ολόκληρης της Κυπριακής Παροικίας της Ελλάδας και τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.
Καλό ταξίδι αγαπημένε φίλε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα