Δύο νέες φωλιές από θαλάσσιες χελώνες στην παραλία του Ενυδρείου

Δύο νέες φωλιές από θαλάσσιες χελώνες στην παραλία του Ενυδρείου της Ρόδου σήμερα, όπως μας ενημερώνει ο Υδροβιολογικός Σταθμός.

Και όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, συνοδεύοντάς την με φωτογραφικό υλικό:

Τί πιο όμορφο να συμπίπτει ο εορτασμός της Παγκόσμιας Μέρας Χελώνας με τη δημιουργία όχι μίας, αλλά δύο φωλιών, στη παραλία του Ενυδρείου στη πόλη της Ρόδου!
Πολύ νωρίς λοιπόν φέτος καταγράφηκαν οι πρώτες φωλιές χελωνών στο νησί μας, πιθανότατα λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών που παρατηρούνται στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι χελώνες Caretta caretta συνηθίζουν να επιστρέφουν μετά από περίπου 20 χρόνια στην ίδια παραλία στην οποία γεννήθηκαν για να αποθέσουν τα αυγά τους, τα οποία θα εκκολαφθούν σε περίπου δύο μήνες.
Προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου-Ενυδρείου, μετέβη σήμερα το πρωί (23.5.24) στο σημείο όπου υπήρχαν εμφανέστατα ίχνη ωοτοκίας και περίφραξε τα σημεία με ειδική σήμανση ώστε να προστατευθούν οι φωλιές μέχρι την εκκόλαψή των αυγών.

Σε κάθε ωοτοκία οι Caretta caretta αποθέτουν 100-120 αυγά, ενώ κάθε χελώνα μπορεί να κάνει έως τρεις φωλιές ανά έτος. Όμως, μόλις ένα στα 1000 χελωνάκια θα καταφέρει να επιβιώσει μέχρι την ενηλικίωση.
Μη ξεχνάμε τον σημαντικό ρόλο των θαλάσσιων χελωνών στο οικοσύστημα, καθώς η αγαπημένη τους τροφή είναι οι μέδουσες, αλλά και ότι οι χελώνες Caretta caretta είναι προστατευόμενα είδη από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και οποιαδήποτε όχληση του είδους και των φωλιών του διώκεται ποινικά.

Ευχαριστούμε το προσωπικό της παραλίας για την άψογη συνεργασία του και την έγκαιρη ενημέρωσή μας για τις φωλιές, αλλά και για την προθυμία τους να μετακινήσουν τις ομπρέλες μακριά από τις φωλιές ώστε να μη τις σκιάζουν.

Πρέπει να θυμόμαστε πως καθ’ όλη τη διάρκεια της επώασης των αυγών δεν πρέπει προκαλείται σκίαση στη φωλιά ή να έλθει σε επαφή με γλυκό νερό και φυσικά τόσο εμείς όσο και τα κατοικίδια ζώα μας να μείνουν εκτός του περιφραγμένου χώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα