«Δεν μπορεί να τιμωρείται ένα ολόκληρο νησί»: Tα μικρά νησιά απευθύνουν έκκληση για τον αιγιαλό και στέλνουν επιστολή στον Μητσοτάκη

Επιστολή έστειλαν oι κάτοικοι των μικρών νησιών στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα διαμαρτυρηθούν για τον νόμο 5092/2024 που αφορά τον αιγιαλό.

Το θέμα ανέδειξε προ ημερών και ο Real Voice, με δηλώσεισ της δημάρχου Τήλου, Μαρίας Καμμά στο πρωινό Xpress και τη Ρένα Παυλάκη (διαβάστε εδώ: Μαρία Καμμά στον RV: Τα μικρά νησιά βρισκόμαστε υπό διωγμό μέσα στην ίδια μας τη χώρα)

«Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις για τα μικρά νησιά, αλλά προς έκπληξη μας δεν συνέβη», επεσήμανε, μιλώντας στο OPEN και το Τώρα Μαζί η Μαρία Καμμά Αλιφέρη, δήμαρχος Τήλου και πρόσθεσε «το λάθος που συμβαίνει εδώ και χρόνια είναι ότι τα μέτρα είναι οριζόντια και δεν λαμβάνουν υπόψη τους το άρθρο 101 του Συντάγματος. Την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών».

Εξηγώντας τις ιδιαιτερότητες του νησιού, είπε «το δικό μου το νησί είχε την τύχη να ενταχθεί ολόκληρο στο δίκτυο Natura 2000. Τώρα έρχεται ο νομοθέτης και τι σου λέει όταν ανήκει το νησί στο δίκτυο Natura απαγορεύεται να τοποθετήσεις ομπρέλες σε πάνω από το 30% από τον χώρο που εκμισθώνεις στην παραλία».

«Μία επιχείρηση εδώ δεν μπορεί να έχει πάνω από 100-200 μέτρα. Δηλαδή στα 100 μέτρα θα χρησιμοποιεί βάση του νόμου το 30%. Στα 30 μέτρα δεν μπορεί να τοποθετήσει πάνω από 5-6 ομπρέλες με καθίσματα», συμπλήρωσε.

«Δεν μπορεί να τιμωρείται μία κοινωνία και να χαντακώνεται ένα ολόκληρο νησί, γιατί πήρε κάποιες αποφάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος», κατέληξε.

«Ο νόμος έχει δημιουργηθεί με γνώμονα τα μεγάλα τουριστικά κέντρα»

Επιστολή διαμαρτυρίας, όμως, έστειλε και η επιχειρηματική Ομάδα Φιλοξενίας και Εστίασης Τήλου στον Μητσοτάκη αλλά και στους πολιτικούς του Νοτίου Αιγαίου, καταγγέλλοντας ότι επιχειρείται η εφαρμογή ενός νομοθετικού πλαισίου που έχει δημιουργηθεί με γνώμονα τα μεγάλα νησιά στην Τήλο.

Μην πυροβολείτε άλλο τα πόδια μας!Το ότι δεν μιλήσαμε τόσο καιρό δεν σημαίνει ότι συμφωνήσαμε. Σημαίνει ότι ως πολίτες 3ης κατηγορίας είχαμε πλήρη συναίσθηση του Γολγοθά που θα ανεβαίναμε, για άλλη μια φορά. Και ξεκινήσαμε. Αλλά αυτό δεν είναι Γολγοθάς, είναι τσουλήθρα, μόλις ανέβεις ξανακυλάς στην αρχή…

Πραγματικά θα θέλαμε να ξέραμε αν αυτοί που συνέταξαν τον νόμο για τις παραλίες ή αυτοί που τον ψήφισαν ή αυτοί που τον στήριξαν, αν επισκέφτηκαν ποτέ μικρά νησιά σαν την Τήλο. Αυτό βέβαια ισχύει για όλους τους νόμους αλλά ας το αφήσουμε στην παρούσα επιστολή. Αν λοιπόν όλοι οι παραπάνω έκαναν τον κόπο να ασχοληθούν με την μικρονησιώτητα θα γνώριζαν πως νόμοι με οριζόντια εφαρμογή, έχοντας στο μυαλό τους τεράστιες παραλίες μεγάλων νησιών ή της ηπειρωτικής χώρας θα δημιουργούσαν τεράστιο πρόβλημα σε δεκάδες μικρά νησιά σαν το δικό μας.

Η Τήλος, δηλαδή οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και η δημοτική αρχή, όπως ίσως ή όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε, δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια αυτό που όλοι οι τελευταίοι πρωθυπουργοί της χώρας ονόμασαν «θαύμα της Τήλου». Όλοι μαζί επί δεκαετίες δώσαμε αγώνες για να έχουμε σήμερα μία ήπια και υγιή επιχειρηματικότητα στην πράξη και όχι στα χαρτιά. Σε αρμονία με το περιβάλλον αφού είναι το σπίτι μας. Εμείς, όλοι μαζί, υποστηρίξαμε το Natura 2000, τους κανόνες δόμησης, την απαγόρευση καθισμάτων στις παραλίες μας, την απαγόρευση του κυνηγιού, τις ΑΠΕ, το Tilos zero και τόσα άλλα.

Εμείς, όλοι μαζί, κάναμε την Τήλο αυτήν που είναι σήμερα. Και δεν ήταν εύκολο… Σήμερα λοιπόν έρχεστε με έναν νομό οριζόντιο, όπως είπαμε, για να αντιμετωπίσετε τα όποια προβλήματα υπάρχουν σε μεγάλα τουριστικά κέντρα να τα εφαρμόσετε στην Τήλο! Μα αυτά τα θέματα δεν υπάρχουν σε εμάς. Και έτσι ξεκινάει για άλλη μια φορά ο παραλογισμός… Προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα, ( συγκέντρωση κάθε λογής εγγράφου και παραστατικού, να φέρνουμε τοπογράφους από άλλες περιοχές αφού εδώ δεν υπάρχουν, να προσπαθούμε να λάβουμε πληροφορίες από υπηρεσίες που όσο καλή διάθεση και αν έχουν δεν γνωρίζουν ακριβώς, ο Γολγοθάς που λέγαμε…κάθε ημέρα ανακαλύπτουμε και κάτι καινούριο και μια καινούρια υπηρεσία να εμπλέκεται που δεν ξέραμε. Και μετά από όλο αυτό να προκύπτουν διευκρινήσεις που μας πάνε πάλι στην αρχή, η τσουλήθρα που λέγαμε…

Συγκεκριμένα: Για την παραλία των Λιβαδίων Τήλου με έκταση περίπου 2000μ. επί 8μ πάλι περίπου φάρδος μάς ζητάτε να βγάλουμε έξω τα 4 μέτρα από το κύμα. Άρα μας έμειναν 4μ… Με υπερηφάνεια σας λέμε πως μέχρι σήμερα η συνολική κάλυψη με ξαπλώστρες δεν ξεπερνάει το 8% και δεν έχουμε καθόλου τραπεζοκαθίσματα. Αυτά λοιπόν που θέλετε να κάνετε αλλού, εμείς τα έχουμε κάνει καιρό τώρα.

Έρχεστε όμως σήμερα εσείς και μας λέτε πως στις όμορες επιχειρήσεις μας που κάλυψαν το 8% της συνολικής παραλίας επιτρέπεται να βάλουμε μόνο το 30%. Δηλαδή να πληρώσουμε το 100% της έκτασής μας, αλλά να καλύψουμε μόνο το 30% σε μια παραλία τονίζουμε που έχει γενική κάλυψη 8%. Μετά από αυτό καταλαβαίνετε πως είναι αδύνατον ξενοδοχεία με 30 δωμάτια να έχει μόνο 7- 8 ομπρέλες ή εστιατόρια να πληρώνουν τόσα χρήματα για 4. Και όλα αυτά σε μια σεζόν που ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα!

Σταματήστε λοιπόν να πυροβολείτε κάθε φορά που σας έρχεται μια ιδέα τα δικά μας πόδια, αφήστε μας να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Γιατί στο τέλος πυροβολώντας εμάς δεν σημαίνει πως θα είμαστε οι μόνοι που θα πέσουμε…

Την παραπάνω ανοιχτή επιστολή στην αρχή σκεφτήκαμε να την απευθύνουμε στον Πρωθυπουργό. Όμως δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη. Ευθύνη έχουν και οι βουλευτές του νομού μας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι Δήμοι που παρέδωσαν αμαχητί τις παραλίες των νησιών τους, γιατί το κράτος λέει δεν τους είχε εμπιστοσύνη. Ευθύνη έχει και το κίνημα που με σημαία μια πετσέτα, νόμιζε ότι θα κάνει επανάσταση και ότι αυτοί είναι πιο ενεργοί πολίτες από εμάς τους μικρονησιώτες.

ethnos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα