Δ. Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ στον RV: Εκπληκτική η επίδοση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Στην καταπληκτική επίδοση του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο Νότιο Αιγαίο, που πριν καν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα έχει υπερκαλύψει το ποσοστό απορρόφησης των πόρων, αναφέρθηκε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τον δημοσιογράφο Τέρη Χατζηιωάννου, σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, υποστηρίζοντας ότι έχει δίκιο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος να ζητάει περαιτέρω χρηματοδότηση, καθότι τα στατιστικά στο ΑΕΠ της περιοχής αποτρέπουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα.

της Νατάσας Παμπρή

Ο κ. Σκάλκος αναφέρθηκε στις αλλαγές που έρχονται στο νέο πρόγραμμα 2021-2027 που θα βοηθήσουν τους δικαιούχους του ΕΣΠΑ.

“Θα μιλήσω για το ΕΣΠΑ σε επίπεδο χώρας που τα νούμερα προφανώς είναι περισσότερο από ικανοποιητικά νομίζω είναι κάτι που το γνωρίζουμε λίγο-πολύ όλοι όσοι, γιατί τα τελευταία 2-3 χρόνια η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στις πρώτες τρεις θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης στο μέσο όρο της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Η απορρόφηση σήμερα υπερβαίνει το 80%, αυτό μας δίνει μία ασφάλεια ότι το σύνολο των διαθέσιμων πιστώσεων θα έχει απορροφηθεί πλήρως την τελευταία ημερομηνία την καταληκτική της περιόδου που είναι 31 Δεκεμβρίου’23. Έχουμε λοιπόν ένα χρόνο όλα θα πάνε όπως πρέπει να πάνε.

Ειδικά για το Νότιο Αιγαίο, η εξέλιξη των πραγμάτων είναι καταπληκτική, δηλαδή παραλάβαμε πρόγραμμα περιφερειακό για το Νότιο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2019 με την απορρόφηση να ανέρχεται περίπου στο 34% και σήμερα που μιλάμε βρίσκεται στο 96.3%. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι έχουμε το αντίστροφο άγχος και για αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα τα νέα Προγράμματα. Τελείωσαν οι πόροι σχεδόν ένα χρόνο πριν την καταληκτική τους ημερομηνία από το τρέχον ΕΣΠΑ, διατέθηκαν όλοι”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκάλκος.

-“Εδώ και πρέπει να πάμε και σε μία άλλη συζήτηση η οποία μπαίνει ενίοτε στο τραπέζι κύριε γενικέ που έχει να κάνει αναφορά που έγινε πρόσφατο συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου από τον περιφερειάρχη που λέει ότι είμαστε η ένατη στη χώρα πληθυσμιακά είμαστε τελευταίοι στις χρηματοδοτήσεις 13η και κάποια στιγμή αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί από την πολιτεία γιατί αυτοί οι οποίοι τρέχουν, αυτοί που απορροφούν Πόρους αυτοί πρέπει να αξιολογούνται θετικά και να επιβραβεύονται ως περιοχή αντιλαμβάνομαι εγώ”. 

Δεν θα διαφωνήσω με τον κ. Χατζημάρκο τα έχει διατυπώσει και επίσημα αυτά τα αιτήματα, προφανώς δεν είμαι εγώ ο κατάλληλος για να το αντιμετωπίσω πολιτικά, θα πω ότι ό,τι έχει να κάνει με τους κοινοτικούς πόρους στην πολιτική συνοχής, όπως τα λέμε.

Το Νότιο Αιγαίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι πέφτει “θύμα” του υψηλότερου κατά κεφαλήν εισοδήματος που έχει, όπως και η Αττική συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που απολαμβάνει συνολικά λιγότερες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Ότι τώρα αυτοί που τα πηγαίνουν καλύτερα να έχουνε και επιπλέον κίνητρα, εγώ θα συμφωνήσω ότι είναι κάτι που το σκεφτόμαστε μέσα από ένα αποθεματικό επίδοσης κατά κάποιο τρόπο να μοιράζουμε σε επόμενο στάδιο αδιάθετους πόρους σε αυτούς που τα καταφέρνουν καλύτερα.

Αυτό που λέει ο κ. Χατζημάρκος είναι ότι εφόσον στους κοινοτικούς πόρους έχουμε αυτούς τους περιορισμούς και εγώ θα πω και κάτι άλλο, ότι όλες οι νησιωτικές περιοχές έχουν και αυξημένα προβλήματα και ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλουν τη διαφορετική αντιμετώπιση άρα και αυξημένη χρηματοδότηση, ίσως όταν το επιτρέψουν και τα δημόσια οικονομικά της χώρας που έχουν και κάποιους περιορισμούς τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να δούμε με εθνικούς πόρους πως θα αναπληρώνουμε αυτό που δεν μπορούμε να πάρουμε από κοινοτικούς.

υτό το οποίο ουσιαστικά κατά καιρούς μπαίνει ως αίτημα το ειδικό πρόγραμμα για τα νησιά. Είναι και οι ανάγκες οι οποίες είναι αυξημένες και η δυνατότητα την οποία έχει η συγκεκριμένη περιοχή λόγω μιας καλής σχέσης της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού πραγματικά να βγαίνει σε έργα και να έχει πολύ ικανοποιητικές απορροφήσεις. Εγώ θέλω να πάω λίγο στο νέο ΕΣΠΑ. Η νέα φιλοσοφία ποια είναι, δηλαδή η κατεύθυνση της εποχής ποια είναι με το νέο ΕΣΠΑ, το 2021-2027 σε ποια κατεύθυνση στρέφεται;

Κύριε Χατζηιωάννου, λίγο πολύ όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε που στρέφεται το νέο ΕΣΠΑ στρέφεται εκεί πέρα που στρέφεται όλος ο κόσμος. Αν δεν θωρακισθούμε ενεργειακά, αν δεν θα περάσουμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι πολύ σημαντική η προστασία του περιβάλλοντος, το περιβάλλον και οικονομικός πόρος, δεν είναι μόνο η δυνατότητα μας να ζούμε με καλύτερη ποιότητα ζωής, το ανθρώπινο δυναμικό και το ανθρώπινο κεφάλαιο ως επένδυση είναι κάτι που θα πρέπει να το στηρίξουμε, δράσεις κοινωνικής ένταξης γιατί κανένας πολίτης δεν πρέπει να μένει πίσω, δράσεις για την προστασία απέναντι στην επαπειλούμενη φτώχεια και την κοινωνική ένταξη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων και λοιπά και βεβαίως είναι και μία νέα προσέγγιση που ενισχύεται πολύ με αυτό που θα λέγαμε ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών τις χωρικές επενδύσεις, όπου εκεί μέσα μπαίνουν μικρές δράσεις που ενισχύουν την βιώσιμη επιχειρηματικότητα, αλλά και με τις μεταφορές σε νησιωτικές περιοχές και μέσα εκεί θα ενταχθεί και μία νέα πρωτοβουλία που είναι πραγματικά νέα και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο εμείς την ονομάζουμε Greco Islands, που έχει να κάνει με τον βιώσιμο Τουρισμό σε νησιά μέχρι 3.000 κατοίκους, γίνονται διάφορες επενδύσεις που γίνονται για την ενεργειακή αυτονομία μικρών νησιών, η Νίσυρος είναι μέσα, υπάρχει ένα ολόκληρο πρόγραμμα που θα ξεδιπλωθεί τους επόμενους μήνες με τη στενή συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές σε όλες τις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας.

Όπως και σε όλες τις Περιφέρειες, έτσι και στο Νότιο Αιγαίο έχουμε προχωρήσει σε μία αύξηση του διαθεσίμου προϋπολογισμού σε σχέση με το ΕΣΠΑ που τρέχει τώρα. Στο Νότιο Αιγαίο, η αύξηση ξεπερνάει το 65% μιλούμε από έναν αρχικό προϋπολογισμό 173 εκατομμύρια, έχουμε ξεπεράσει τα 285 εκατομμύρια, αντιλαμβάνεστε και μεγαλύτερη η ευθύνη όλοι αυτοί οι πόροι να απορροφηθούν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα