Δ. Καλαϊτζιδάκης στον RV: Η Τεχνητή Νοημοσύνη εισβάλλει στην τουριστική βιομηχανία (audio)

Η ανάγκη ανέπαφης εξυπηρέτησης που δημιούργησε η πανδημία, τείνει να μεταμορφώσει την ρομποτική σε νέα κανονικότητα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στον τουρισμό δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία. Θα μπορούσε μάλιστα να ειπωθεί, τουλάχιστον εντός της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, ότι η εποχή της ρομποτικής γεννήθηκε από την παγκόσμια πανδημία.

Της Ρένας Παυλάκη

Η τεχνολογία, αδιαμφισβήτητα, έθεσε νέες βάσεις για το ταξιδιωτικό κοινό, δίνοντάς του την δυνατότητα, να ταξιδέψει και πάλι με πρωταρχικό γνώμονα την ασφάλεια. Κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί, με την ρομποτική αυτήν τη φορά να έχει τέτοιες προοπτικές στον τουριστικό κλάδο ώστε να αποτελέσει τη «νέα κανονικότητα».

Επίσης η έλλειψη προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία πλήρους επάνδρωσης των ξενοδοχείων, ανάγκασε τον κλάδο να στραφεί σε νέες λύσεις για να καλυφθούν οι θέσεις.

Για το θέμα αυτό, μίλησε στο Πρωινό Xpress του Real Voice 99,5, με την Ρένα Παυλάκη, ο Διευθυντής επιχειρήσεων του  Ομίλου Grecotel Hotels & Resorts, Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης.

Από ψηφιακούς βοηθούς με τεχνητή νοημοσύνη έως απολυμαντικά ρομπότ, η ρομποτική μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ασφάλειας και να προσφέρει εξατομικευμένη φροντίδα κατά τη διαμονή σε ξενοδοχεία, σε αεροδρόμια και ακόμη και σε δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα. Τα ξενοδοχεία, μάλιστα, ήδη επενδύουν σε αυτά, χαρακτηρίζοντάς τα ως ανέσεις ανέπαφης εξυπηρέτησης που ενισχύουν την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των επισκεπτών.

Ενώ η τάση αυτή μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την απασχόληση για πολλούς εργαζομένους στον κλάδο, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μαζικό πρόβλημα απασχόλησης, επισημαίνουν οι ειδικοί. Μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στα κέρδη των μονάδων καθώς το κόστος κεφαλαίου αντικαθιστά το κόστος εργασίας και, την ίδια ώρα, μπορεί να απαιτεί την εκπαίδευση των εργαζομένων για απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Άλλωστε, επισημαίνει, το γενικό αποτέλεσμα της μηχανοποίησης στο παρελθόν, ήταν η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα