“Χρυσή” χρονιά στην παραγωγή λαδιού για τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΗΧ)

Όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στην ποιότητα, όπως τόνισε μιλώντας στον Real Voice 99.5 ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και εντεταλμένος στον πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης

Για μία εξαιρετικά πλούσια χρονιά σε λάδι στα νησιά μας και ιδιαίτερα στη Ρόδο, όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στην ποιότητα, έκανε λόγο μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τον Τέρη Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και εντεταλμένος στον πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, αφού πάνω από το 95% είναι extra παρθένο ελαιόλαδο.

της Νατάσας Παμπρή

Σ’ αυτό συντέλεσαν -όπως εξήγησε- οι εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες αφενός, το μεράκι των παραγωγών μας, αλλά και η προσπάθεια που κάνει η Περιφερειακή αρχή, με την συνεχή παρακολούθηση στον τρόπο που γίνεται η δακοκτονία, αλλά και στη συνεχή παρουσία κλιμακίων για έλεγχο από τις υπηρεσίες.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε: “Μιλάμε για μία πλούσια χρόνια σε λάδι στα νησιά μας και ιδιαίτερα στο νησί της Ρόδου, αλλά σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας όπου καταγράφεται μία πλούσια χρόνια στην παραγωγή λαδιού όχι μόνο πλούσια στην παραγωγή αλλά και στην ποιότητα, πολύ ποιοτικό λάδι, αφού πάνω από το 95% είναι extra παρθένο ελαιόλαδο, μία μικρή ποσότητα παρθένο και φυσικά πολύ μικρή ποσότητα το βιομηχανικό λάδι. Σ’ αυτό συντέλεσαν οι εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες αφενός, το μεράκι των παραγωγών μας, αλλά και η προσπάθεια που κάνει η Περιφερειακή αρχή, με την συνεχή παρακολούθηση τον τρόπο που γίνεται η δακοκτονία, αλλά και τον έλεγχο συνεχώς με τις επισκέψεις στα χωριά σε τακτά χρονικά διαστήματα από τις υπηρεσίες”.

“Μετά πάμε στην τυποποίηση και τη μεταποίηση της ελιάς, έχουν μπει αρκετοί παραγωγοί μας σε προγράμματα που τρέχουν στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχει το σχέδιο του προγράμματος που εξελίσσεται κανονικά, έχουμε επιχειρήσεις που τυποποιούν και μεταποιούν το λάδι, έχουμε επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος στις εκθέσεις που συμμετέχει η Περιφέρειά μας, έχουμε παραγωγούς με εξαιρετικά βραβεία που συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς, γενικά είναι ένα πολύ δυναμικό προϊόν το λάδι στα νησιά μας και εξελίσσεται από ότι βλέπω ικανοποιητικά και η τιμή”, ανέφερε επιπροσθέτως ο κ. Ζαννετίδης.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και εντεταλμένος στον πρωτογενή τομέα Φιλ. Ζαννετίδης, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών για την ελαιοκομιδή, αφού αυτή την περίοδο -αν και με εξαιρετικές καιρικές συνθήκες- παραμένουν αμάζευτες πολλές ελιές.

Πέρα από το πρόβλημα που έχουμε στον τουρισμό με την έλλειψη του προσωπικού, έχουμε και στον πρωτογενή τομέα. Ζητήσαμε σαν Περιφέρεια πέρα από το προσωπικό για τα ξενοδοχεία, για τον τουρισμό, και εργάτες γης. Αναμένουμε τις αποφάσεις του υπουργείου, έχουμε καθημερινά τηλέφωνα και την αγωνία παραγωγών μας που ενδιαφέρονται και θέλουν να έχουμε και εδώ στα νησιά εργάτες γης για τα αμπέλια, για τα ελαιόδεντρα, για διάφορες αγροτικές εργασίες”.

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Ζαννετίδης για την παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις Εκθέσεις και αφορούν τον πρωτογενή τομέα, τόνισε ότι το διάστημα 4-6 Φεβρουαρίου στην Expotrof (Παιανία), θα υπάρχουν 20 εκθέτες στο περίπτερο της Περιφέρειας με διάφορα προϊόντα, στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη 18 20 Φεβρουαρίου, είναι μία θεματική έκθεση κρασιών, ελαιολάδου και άλλων τροφίμων, αλλά και σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου θα συμμετάσχουμε σε ένα διεθνή διαγωνισμό γαστρονομίας, όπου οι chef μας θα μαγειρέψουν με τοπικά προϊόντα, με προϊόντα που παράγονται στα νησιά μας ιδιαίτερες συνταγές.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα