“Αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή είναι το αποτέλεσμα μια εξαιρετικής συλλογικής δουλειάς”. Αυτό δήλωσε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου και Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Χρήστος Μιχαλάκης, με αφορμή τις επιδόσεις της Ρόδου στην τουριστική πορεία της σεζόν, που οδηγεί πανελλαδικά την κούρσα, ως πρωταθλήτρια -ναυαρχίδα του τουρισμού- με αύξηση 12% σε σχέση με πέρυσι, που σημειωτέον ήταν η χρονιά ρεκόρ!
- Της Νατάσας Παμπρή
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, επισήμανε ότι “στην αγορά δουλεύουμε όταν επιχειρούμε όλοι, κάνουμε διαχείριση καταστάσεων και ανάλογα με το πόσο προετοιμασμένοι είμαστε να τις αντιμετωπίσουμε κατά μεγάλο ποσοστό, εισπράττουμε και τα αποτελέσματα. Και στη Ρόδο έχουμε αποδείξει ότι τις περισσότερες φορές στο σύνολο της καταφέραμε και διαχειριστήκαμε τις κρίσεις με εξαιρετικό τρόπο. Αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή είναι ένα αποτέλεσμα από την επιτυχία του τουρισμού στην περιοχή μας, έστω και για κάποιους μόνο για αφίξεις”.
Ο κ. Μιχαλάκης επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία της Ευρώπης υποφέρει από οικονομική κρίση και οι πελάτες μας δεν έχουν μεγαλύτερο εισόδημα σε σχέση με πέρυσι άρα είναι λογικό ότι θα ξοδέψουν τα ίδια χρήματα ξόδεψαν πέρσι ή έστω λιγότερα.
Ειδικότερα όπως είπε: “Ευτυχώς έχουμε σεζόν, γιατί τέτοιες ημέρες πέρυσι είχαμε μία προβληματική σεζόν (λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που έκαιγε 11 ημέρες στο νησί) και είναι καλό να θυμόμαστε τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια για να εκτιμάμε και αυτό που έχουμε σήμερα. Στην αγορά δουλεύουμε όταν επιχειρούμε όλοι, κάνουμε διαχείριση καταστάσεων και ανάλογα με τη διαχείριση των καταστάσεων που κάνουμε και πόσο προετοιμασμένοι είμαστε να τις αντιμετωπίσουμε κατά μεγάλο ποσοστό εισπράττουμε και τα αποτελέσματα. Και στη Ρόδο έχουμε αποδείξει ότι τις περισσότερες στο σύνολο της καταφέραμε και χειριστήκαμε τις κρίσεις με εξαιρετικό τρόπο.
Αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή είναι ένα αποτέλεσμα από την επιτυχία του τουρισμού στην περιοχή μας, έστω και για κάποιους μόνο για αφίξεις, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής δουλειάς μίας ομάδας που δουλεύουνε συνεχώς, επιχειρηματίες, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες στην εστίαση, που βάζουμε το κεφάλι κάτω και βγάζουμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Να μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία της Ευρώπης υποφέρει από οικονομική κρίση.
Οι πελάτες που μας επισκέπτονται στη χώρα μας, όλο το χειμώνα ταλαιπωρούνται με την ακρίβεια, εμείς έχουμε αυξήσει το τουριστικό πακέτο για διάφορους λόγους, η αγορά έχει ακριβύνει για τους γνωστούς λόγους, οι πελάτες μας δεν έχουν μεγαλύτερο εισόδημα σε σχέση με πέρυσι άρα είναι λογικό ότι θα ξοδέψουν τα ίδια χρήματα ξόδεψαν πέρσι ή έστω λιγότερα. Πρέπει να διαχειριστούμε αυτό το λιγότερο έσοδο που μπορούμε να έχουμε από τους πελάτες μας, αλλά δεν πάει να πει ότι δεν πρέπει να χαρούμε για την επιτυχία ότι έχουμε περισσότερους επισκέπτες και ότι οι περισσότεροι πελάτες επέλεξαν το δικό μας το νησί για διακοπές.
Αυτή τη στιγμή διαχειριζόμαστε ένα +12-13% από πέρυσι που το 2023 ήταν η χρονιά ρεκόρ. Δεν ξέρω γιατί δεν πρέπει να είμαστε χαρούμενοι ενώ το πετύχαμε. Το καταλαβαίνω ότι όταν κάποιος έχει μία επιχείρηση, έχει βάλει κάποιες υποχρεώσεις, περιμένει να ζήσει από αυτή την επιχείρηση, όταν τα έσοδα του δεν είναι αυτά που υπολόγιζε ή αυτά που επιθυμεί, να υπάρχει μία πίεση το καταλαβαίνω. Αλλά είναι μία συζήτηση που δυστυχώς πρέπει να βλέπουμε τι υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχει μία ανασφάλεια, μαστίζεται τρία συνεχόμενα χρόνια με έναν πάρα πολύ μεγάλο πληθωρισμό, που η Ευρώπη δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιους πληθωρισμούς”.
Για τον υπερτουρισμό, ο κ. Μιχαλάκης υποστήριξε ότι ” στη Ρόδο δεν υπάρχει υπερτουρισμός και θα παρακαλούσα όλους αυτούς που μιλούν για υπερτουρισμό στο νησί, αν έχουν μία τέτοια μελέτη ας μας την παρουσιάσουν”, εστιάζοντας στο θέμα της εποχικότητας και όχι του υπερτουρισμού κι επισημαίνοντας ότι είναι άλλα τα μεγέθη στη Βαρκελώνη, την Τενερίφη, τη Βενετία κλπ.
Αναφερόμενος στα ρεπορτάζ για την ακρίβεια των εισιτηρίων και δη των ακτοπλοϊκών για να ταξιδέψει κάποιος από το λιμάνι του Πειραιά προς κάποιο νησί, ο κ. Μιχαλάκης τόνισε ότι αυτό “πουλάει” από τα ΜΜΕ, κάνοντας λόγο και για επιλεκτική ευαισθησία των δημοσιογράφων σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, λέγοντας τα εξής:
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κυρίως των Αθηνών που γιγαντώνουν ένα θέμα είναι οι δημοσιογράφοι που ανακαλύπτουν την ακρίβεια των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κάθε Ιούλιο και Αύγουστο, γιατί οι Αθηναίοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν να κάνουν διακοπές φθηνές αλλά δεν τους ενδιαφέρει για τους άλλους 10 μήνες πόσο το πληρώνει αυτός ο νησιώτης, είναι οι ίδιοι που τους ενδιαφέρει μόνο πόσο κάνει το κατσικάκι το Πάσχα, αλλά δεν τους ενδιαφέρει το υπόλοιπο διάστημα πόσο κοστίζει. Ονειρεύονται το μικρό νησάκι της Κάσου για παράδειγμα για εναλλακτικές διακοπές και δεν ενδιαφέρονται τις άλλες μέρες τι κάνει αυτό το νησάκι και πως θα ζήσει.
Τέλος, για το κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτμου, με την ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, ο κ. Μιχαλάκης τόνισε ότι “είναι μία εξαιρετική προσπάθεια με μία εξαιρετική συνεργασία που κάνουμε με το φεστιβάλ Αιγαίου, να αναβιώσουμε, να κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια να δημιουργήσουμε το δικό μας φεστιβάλ και στη Ρόδο, στα πρότυπα του EcoFestival της αείμνηστης Λουκίας Ρικάκη, την εξαιρετική προσπάθεια που γινόταν τότε, να προσαρμόσουμε στη νέα τάση, στη νέα εποχή, με στόχο να καθιερωθεί και να γίνει ένας θεσμός στην Ρόδο και να το μεγαλώσουμε και να γίνει αρκετά μεγάλο τέλος Οκτωβρίου, με προσανατολισμό την οικολογία, την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος”.