Χρήστος Γαμβρούδης στον RV: 4.000 τόνοι λιγότεροι μπήκαν στον ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου σε διάστημα ενάμιση μήνα σε σχέση με το 2023 (audio)

200 νοικοκυριά έχουν κάνει εγγραφή στην εφαρμογή των κινητών για την περισυλλογή των αποβλήτων από το χώρο τους

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου, θα πραγματοποιήσουν σήμερα το μεσημέρι από κοινού ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, συνοδευόμενοι από τους δημοσιογράφους.

  • Της Νατάσας Παμπρή

Όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 ο Γενικός Διευθυντής του Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου, Χρήστος Γαμβρούδης, μιλώντας στο “Πρωινό Εξπρές” και τη Ρένα Παυλάκη, ο ΧΥΤΑ βόρειας Ρόδου επαναλειτουργεί από τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, με συμμόρφωση από την 1η Μαρτίου, με μέτρα πρόληψης και με πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. “Το νέο κύτταρο λειτουργεί με κανόνες, με πιστοποιήσεις, όπως πρέπει. Με έλεγχο στην είσοδο, με κανόνες, με αντιπυρική προστασία κλπ», όπως είπε.

“Παραλάβαμε ένα κύτταρο μη λειτουργικό, με πολλά προβλήματα, πολλές βλάβες, χωρίς καμία συντήρηση στα μηχανήματα”, υποστήριξε ο κ. Γαμβρούδης, δίνοντας στοιχεία για την εικόνα που παρουσιάζει συγκριτικά σήμερα σε παρεμβάσεις, αλλά και λειτουργικά αποτελέσματα, αφού 4.000 τόνοι λιγότεροι μπήκαν σε διάστημα ενάμιση μήνα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Πέρυσι το χρονικό διάστημα των 46 ημερών,  1/3/2023-16/4/2023, όλος ο όγκος απορριμμάτων πήγαινε στο ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου. Οι ποσότητες συνολικά που είχαν καταγραφεί στο ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου πέρυσι ήταν 12.000 τόνοι.

Σήμερα το ίδιο χρονικό διάστημα 1/3/2024- 16/4/2024 στον ΧΥΤΑ βόρειας Ρόδου έχουν θαφτεί περίπου 8.000 τόνοι που έχουν οδηγηθεί εκεί που πρέπει να πάνε. “Μιλάμε για μία τεράστια μείωση περίπου των 4.000 τόνων. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του όγκου των σκουπιδιών που ερχόταν στον ΧΥΤΑ ήταν στρώματα, λάστιχα κλπ. τα οποία πάνε εκεί που πρέπει σε μονάδες ανακύκλωσης κλπ. Αυτό επετεύχθη γιατί έχουν μπει κανόνες στη λειτουργία του ΧΥΤΑ και δεν μπαίνουν ανεξέλεγκτα τα απορρίμματα. Επιτρέπεται να παίρνουμε αυτά που νομίμως εισέρχονται. Για τα περισσότερα είδη αποβλήτων υπάρχουν υποδομές στο νησί της Ρόδου. Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε, να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους να απευθυνθούν στη σωστή κατεύθυνση”, τόνισε ο κ. Γαμβρούδης.

 

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ

Η πιλοτική εφαρμογή στα κινητά για τα νοικοκυριά στην πόλη της Ρόδου έχει ξεκινήσει εδώ και 4 εβδομάδες και ο κάθε πολίτης μπορεί να κάνει αίτημα παραλαβής συγκεκριμένων τύπων αποβλήτων από το χώρο του.

“Αυτό το κάνουμε για να βοηθήσουμε στην ανακύκλωση αρκετών τύπων αποβλήτων που κατέληγαν μέχρι σήμερα στον ΧΥΤΑ ή αλλού. Μέχρι σήμερα έχουμε 200 νοικοκυριά που έχουν κάνει εγγραφή στην εφαρμογή αυτή, έχουμε υλοποιήσει περίπου 25 ολοκληρωμένες συλλογές και είναι περίπου στα 132 κιλά αποβλήτων αυτά που περισυνελλέγησαν και αυτά είναι ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες και παπούτσια”, όπως τόνισε ο κ. Γαμβρούδης.

Με βάση το σχεδιασμό η εφαρμογή αυτή πρόκειται να επεκταθεί σε όλο το νησί της Ρόδου, αλλά και σε άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Σημειώνεται ότι προσωρινά δεν εξυπηρετείται η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, λόγω της προσβασιμότητας, ωστόσο γίνονται διαβουλεύσεις με το Δήμο Ρόδου, για να διευθετηθεί και αυτό το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα