Χρήστος Ευστρατίου στον RV για την πυρκαγιά στον Αίθωνα: Όλα συγκλίνουν σε εμπρηστική ενέργεια (audio)

Την ανησυχία του και τον προβληματισμό του ως προς τα αίτια, που προκλήθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε τη νύχτα του Σαββάτου με δύσκολες καιρικές συνθήκες σε δύσβατο σημείο του Αίθωνα Αρχαγγέλου, εξέφρασε μιλώντας στον Real Voice 99.5 ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Χρήστος Ευστρατίου.

  • Της Νατάσας Παμπρή

Ο κ. Ευστρατίου μιλώντας στη Ρένα Παυλάκη υποστήριξε ότι όλα συγκλίνουν σε εμπρηστική ενέργεια, αφού ήταν ύποπτο το σημείο, καθώς πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσβατη δασώδη περιοχή, αλλά και η ώρα εκδήλωσης της φωτιάς.

“Καθημερινά υπάρχουν φωτιές, αλλά το θέμα είναι το πώς θα εξελιχθούν. Αυτή η φωτιά ήταν και δασική, σε μία δύσβατη περιοχή, είναι πάρα πολύ στενοί δρόμοι μέσα στο να κινηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα και τα λοιπά, όπου εκεί καλλιεργούν οι κάτοικοι του Αρχαγγέλου. Αυτό που μας ανησύχησε ήταν η ώρα η οποία μπήκε η φωτιά μέσα στη νύχτα, την ώρα που είχαμε πολύ ισχυρούς ανέμους. Εγώ δέχτηκα το τηλέφωνο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενημέρωσα κατευθείαν τον Περιφερειάρχη, πήγα στο σημείο και μετά από λίγο ήρθε και ο κ. Χατζημάρκος. Ήταν άμεση η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των φορέων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου, εθελοντικών οργανώσεων και πολιτών μεμονωμένων”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το ενδεχόμενο εμπρησμού, ο κ. Ευστρατίου δήλωσε ότι “δεν εξηγείται αλλιώς”, λέγοντας ότι “θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε και αυτούς (εμπρηστές). Ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός αν βλέπει περίεργα αυτοκίνητα σε ώρες που είναι περίεργες σε δασώδεις περιοχές και τα λοιπά καλό είναι να ενημερώνει, να παίρνει τον αριθμό του αυτοκινήτου και οτιδήποτε πληροφορία είναι χρήσιμη. Αναφορικά με την αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, με ενίσχυση φέτος αυτής με τις νέες μονάδες των δασοκομάντος με ειδική εκπαίδευση”, ενώ για το  αν φέτος υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση στο πεδίο της πυρκαγιάς σε σχέση με το τι συνέβαινε μέχρι πέρυσι, ο κ. Ευστρατίου τόνισε ότι “είναι αυτό το οποίο είπε ο υπουργός, το νέο δόγμα το οποίο προβλεφθεί, με άμεση αντίδραση, στο να πηγαίνουν δύο αυτοκίνητα, να υπάρχει συνεργασία και στο πεδίο να υπάρχει και το Δασαρχείο, στο να σηκώνονται γρήγορα τα εναέρια μέσα, είναι μία σειρά πραγμάτων που πιστεύω ότι το είχαν μελετήσει και από τις προηγούμενες φορές, οπότε καλό είναι να διορθωνόμαστε”.

Ο κ. Ευστρατίου απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δεδομένου ότι πλέον με την κλιματική κρίση έχουμε μία νέα πραγματικότητα.

“Όταν ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος πρέπει να σταματάμε να ανάβουμε φωτιές. Προχθές ήταν του Αγίου Γεωργίου και με πήρανε τηλέφωνα πολίτες ότι  ήθελαν να ψήσουν στο άλσος του Αγίου Σουλά. Είναι θα πεις τα ήθη και τα έθιμα, αλλά εδώ βρισκόμαστε σε μία νέα πραγματικότητα. Αυτοί θα είναι και οι πρώτοι οι οποίοι θα κατακρίνουν αμέσως μετά”, είπε καταλήγοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα