Χριστοδουλίδης σε Μητσοτάκη: Η Κύπρος αναλαμβάνει το κόστος αναδάσωσης στη Ρόδο

Στις 11 και 12 Οκτωβρίου στη Ρόδο η πρώτη διακυβερνητική συνάντηση Αθήνας – Λευκωσίας

Την πρόθεση της Κύπρου να αναλάβει το κόστος αναδάσωσης της Ρόδου, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, ανακοίνωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις κοινές δηλώσεις που έκαναν, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του κυπριακού λαού για τον χαμό των δυο αξιωματικών μας εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου μετά την συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα αναλάβει το κόστος αναδάσωσης των περιοχών της Ρόδου που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Μάλιστα, όπως είπε, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από Κύπριους πολίτες και επιχειρηματίες να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς υπάρχουν ιδιαίτεροι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμη ότι στις 11 και 12 Οκτωβρίου θα γίνει η πρώτη διακυβερνητική συνάντηση Αθήνας – Λευκωσίας και για τις σχέσεις με την Τουρκία καλωσόρισε τις τοποθετήσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Είμαι σίγουρος ότι η εξαιρετική μας συνεργασία θα συνεχιστεί, θα ενισχυθεί και σήμερα μέσα και από τις διαβουλεύσεις, είμαι σίγουρος ότι θα ανακοινώσουμε και κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις, ενέργειες που θα αποδεικνύουν αυτή την έντονη μας πεποίθηση για περαιτέρω συνεργασία».

Όπως ανέφερε, η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία δεν είναι μόνο συμβολικής σημασίας, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, με δεδομένες τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που υπάρχουν ενώπιόν μας και έδωσε έμφαση στις κοινές δράσεις. «Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος αποδεικνύουν στην πράξη αυτό που πραγματικά επιθυμούμε, να είμαστε πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε.

Είμαστε, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, σε μία περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας και «θέλουμε να εργαστούμε με όλους τους γείτονές μας χωρίς να εξαιρούμε κανένα απολύτως, φτάνει να εργαζόμαστε με μία θετική προσέγγιση και πάντα με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο».

Για την ενέργεια και το μεταναστευτικό ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι οι δυο χώρες μπορούν να συνδράμουν καθοριστικά στην αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής έτσι ώστε να οδηγηθούμε στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενιαίας ευρωπαϊκής απάντηση για το μεταναστευτικό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε καθοριστικό τον ρόλο του κ. Μητσοτάκη στη διαμόρφωση των σχέσεων Βρυξελλών και Άγκυρας.

Δίκαιγη και κοινά αποδεκτή λύση για το Κυπριακό ζήτησε ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η επίσκεψη στην Κύπρο είναι η πρώτη διμερής επίσκεψη στο εξωτερικό που έκανε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, από την επανεκλογή του, ενώ ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή. «Λυπάμαι που αναγκάστηκα να μεταθέσω για λίγες μέρες το ταξίδι αυτό καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις στην πατρίδα με τις πυρκαγιές τις οποίες έπρεπε να διαχειριστούμε την περασμένη εβδομάδα», σημείωσε, λέγοντας ότι η επίσκεψη είναι «όχι απλά υποχρέωσή μου αλλά θα έλεγα μία έμπρακτη αναγνώριση αυτής της μοναδικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου το γεγονός ότι πάντοτε το πρώτο επίσημο διμερές ταξίδι του νέου Έλληνα πρωθυπουργού γίνεται εδώ στην Κύπρο».

Είσης, ευχαρίστησε για τη στήριξη της Λευκωσίας, επιχειρησιακά και κυβερνητικά. Η συνεργασία θα επιβεβαιωθεί με το ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας – Κύπρου. Το Συμβούλιο θα γίνει στις 11 και 12 Οκτωβρίου, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει στη Ρόδο. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για την απόφαση της Κύπρου να αναλάβει το κόστος αναδάσωσης του νησιού.

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού με δίκαιη και κοινά αποδεκτή λύση.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θετικό κλίμα με την Τουρκία. «Δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει ουσιαστικά μεταβάλλει την πολιτική της, όμως η Ελλάδα έχει την αυτοπεποίθηση, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Η Ελλάδα ταυτόχρονα θα επιμείνει ότι η Άγκυρα οφείλει να εγκαταλείψει οριστικά την επιθετική συμπεριφορά και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Και θέλω να ελπίζω ότι μπορεί να έχει και θετικό αντίκτυπο στο Κυπριακό. Αθήνα και Λευκωσία συνεργάζονται όλο και στενότερα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή.

protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα