Τα προβλήματα από την κακοκαιρία εστιάζονται στην Ιαλυσό, την Ιξιά, τους Τρεις, την Παστίδα, στον συνοικισμό Μαραγκών και το Φαληράκι, όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 και την Ρένα Παυλάκη, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Χρήστος Ευστρατίου.
- Της Νατάσας Παμπρή
“Το 95% του οδικού δικτύου είναι προσβάσιμο είναι λειτουργικό, δεν έχει προβλήματα. Έχουμε έξω πάρα πολλά μηχανήματα τα οποία είναι σε δράση δηλαδή είναι σε κατολισθητικά φαινόμενα, είναι στους δρόμους και σε συνεργασία με τον Δήμο, υπάρχουν δεκάδες μηχανήματα έξω αυτή τη στιγμή, με επιβλέποντες μηχανικούς δικούς μας”, όπως ανέφερε σχετικά.
Το εξοργιστικό είναι ότι κάποιοι ασυνείδητοι και μετά από αυτή την μεγάλη καταστροφή συνέχισαν να εναποθέτουν μπάζα στον καθαρισμένο ποταμό Φονιά στην Λάρδο, όπως διαπιστώθηκε σε αυτοψία.
Επισήμανε ότι μόλις δύο 24ωρα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στο βόρειο τρίγωνο της Ρόδου διαπιστώθηκε ότι επιτήδειοι έχουν εναποθέσει μπάζα. “Σίγουρα είδαν …την κρίση ως ευκαιρία. Ευκαιρία για λιγότερη ταλαιπωρία και περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους. Τι ακόμη πρέπει να συμβεί για να καταλάβουν κάποιοι ότι τέτοιες παράνομες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των πολιτών; Αυτήν την ευθύνη ποιος θα την αναλάβει; Σίγουρα όχι οι δράστες αυτής της εγκληματικής ενέργειας που «ξαλάφρωσαν» από το φορτίο τους επιβαρύνοντας όλους εμάς με αυτό”, όπως είπε.
“Και η κοίτη του Τριαντενού ποταμού ήταν καθαρισμένη και έχει είχε βγει στη δημοσιότητα βίντεο όπως καθαρίσθηκε στις 20/9 και μάλιστα όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης δεν ήτανε καθαρισμένο, ήταν σφουγγαρισμένο. Αν δει κάποιος το βίντεο βλέπει πώς ήταν καθαρισμένο μέσα το ρέμα. Έχουμε “φοβηθεί” και κρατάμε αρχείο για ό,τι κι αν κάνουμε από πλευράς Περιφέρειας”, τόνισε επιπρόσθετα ο κ. Ευστρατίου.
Τα καλάμια -επειδή είχε βγει η απόφαση πρόσφατα από την πολιτική προστασία λόγω των πυρκαγιών κλπ να καθαρισθούν από τα οικόπεδα – είχε βγει να κλαδέψει ο καθένας μέσα στο χωράφι του, για να μην υπάρχουν κλαδιά, καλάμια ή οτιδήποτε άλλο και και πολλοί εξ αυτών τα εναπόθεσαν μέσα στα οικόπεδα. Όταν έχεις ένα τέτοιο πλημμυρικό φαινόμενο είναι λογικό να παρασυρθούν.
Σημειωτέον ότι ο κ. Ευστρατίου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα και δήλωσε:
“Η Περιφέρεια είναι αρμόδια μόνο για παρεμβάσεις σε πεδινές περιοχές και επιτελεί το έργο της στο ακέραιο. Δεν επιτρέπεται από τη Δασική Υπηρεσία να παρέμβουμε στα ορεινά από όπου ξεκινούν ποτάμια και ρέματα”.
Όσον αφορά την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών & Δικτύων περί αρμοδιοτήτων, ο κ. Ευστρατίου επεσήμανε ότι βάσει νόμου οι Περιφέρειες δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για τα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά ένας από τους φορείς που μπορούν να εκτελέσουν τέτοια έργα, μαζί με το Υπουργείο Υποδομών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τους Δήμους.
Για την κατάρρευση της γέφυρας στο Φαληράκι, η οποία κατασκευάσθηκε τη δεκαετία του ’70, ο κ. Ευστρατίου τόνισε ότι “από τις δικές μας υπηρεσίες είχε γίνει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος και είχε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα του ΤΕΕ το οποίο είναι για έξυπνες γέφυρες και ανάμεσα στις 30 γέφυρες που έχουμε ήταν και αυτή. Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος που έκαναν οι μηχανικοί μας δεν έδειξε κάτι. Οπότε μπήκαμε μέσα στο πρόγραμμα αυτό.
Σε όλα τα επίπεδα από αυτά που αντιστοιχούν στην ΠΝΑΙ, είτε έχουν να κάνουν με τις μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας, είτε με τον καθαρισμό των ρεμάτων, είτε με το οδικό δίκτυο, είναι δρομολογημένα και εν εξελίξει έργα σε 24 ποτάμια, παρότι είναι μόνο με 30 άτομα προσωπικό στελεχωμένες οι Τεχνικές Υπηρεσίες.