Χατζηδάκης: Δεν νοείται ελεύθερος επαγγελματίας να βγάζει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό

O υπουργός Οικονομικών μίλησε στο Mega για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Για τις δράσεις του φορολογικού νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει την αντίδραση των ελεύθερων επαγγελματιών μίλησε στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Είναι μία ευρύτερη πρωτοβουλία με 11 επιμέρους δράσεις για τη φοροδιαφυγή συνολικά. Μιλάμε για την σύνδεση POS, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια, το myData που θα είναι υποχρεωτικό από του χρόνου και μέσα σε όλα αυτά μιλάμε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν νοείται ο ελεύθερος επαγγελματίας να βγάζει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό.

«Έχει διαπιστωθεί ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο από το εισόδημα που βγάζει ο μισθωτός με τον κατώτατο μισθό. Από τους 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν αποκλειστικό εισόδημα από το ελεύθερο επάγγελμα, το 54% δηλώνει μηδενικό εισόδημα».

«Το τεκμήριο είναι μαχητό, δηλαδή εάν υπάρχουν ειδικές συνθήκες, μπορείς να εξαιρεθείς από το τεκμήριο. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας βγάζει λιγότερο από τον υπάλληλό του. Από εκεί και πέρα λέμε πως εάν έχεις συγκεκριμένους λόγους που μπορούμε να προσδιορίσουμε ή να τους δεχτεί η φορολογική διοίκηση μετά από έλεγχο, τότε μπορείς να εξαιρεθείς».

Ως παράδειγμα ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως το 80% των ιδιοκτητών μπαρ πλήρωναν λιγότερους φόρους από τους υπαλλήλους τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το κράτος λαμβάνει από τους ελεύθερους επαγγελματίες το ποσό που αντιστοιχεί στο 0,8% του εθνικού πλούτου, όταν στην ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι στο 2,1%. Με την πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών για την φοροδιαφυγή αναμένεται να φτάσει το 1,1%.

Ακόμη, τόνισε πως τα 3 δισ. ευρώ που θα κερδίσει το κράτος από τις δράσεις για τη φοροδιαφυγή θα δοθούν για την ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε την επιχειρηματικότητα με την παραβατικότητα. Δεν μιλάμε για νέους φόρους, αλλά για φόρους που πρέπει να δώσει κανείς με την ισχύουσα νομοθεσία και δεν καταβάλλονται», κατέληξε.

Πηγή: ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα