Αποσύρεται το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid

Η ευρωπαϊκή άδεια της εταιρείας ανακλήθηκε, ενώ η ίδια επισημαίνει ότι πλέον υπάρχει ποικιλία νέων εμβολίων. Τέλος η διάθεση σε παγκόσμια κλίμακα. Η παρενέργεια που εντοπίστηκε.

Η AstraZeneca ξεκίνησε την απόσυρση του εμβολίου της για την Covid-19 λόγω του «πλεονάσματος διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού.

Η ανακοίνωση ακολουθεί την οικειοθελή ανάκληση από την πλευρά της εταιρείας της άδειας κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 7 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση ότι το εμβόλιο δεν είναι πλέον εγκεκριμένο για χρήση.

Σε ανακοίνωσή της, η AstraZeneca είπε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή υπάρχει τώρα μια ποικιλία από νεότερα εμβόλια διαθέσιμα που έχουν προσαρμοστεί για να στοχεύουν παραλλαγές της Covid-19. Αυτό οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για το εμβόλιο AstraZeneca, το οποίο δεν κατασκευάζεται πλέον, ούτε παρέχεται.

Η AstraZeneca άλλαξε το όνομα του εμβολίου της για την Covid σε Vaxzevria το 2021. Το εμβόλιο εγκρίθηκε για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, και χορηγούταν σε δύο ενέσεις με διαφορά περίπου τριών μηνών.

Αν και το εμβόλιο βρέθηκε να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό συνολικά, ενέχει τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία ή TTS. Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο Vaxzevria.

Η πρόεδρος της επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας, καθηγήτρια Catherine Bennett, δήλωσε ότι το εμβόλιο είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στον παγκόσμιο αγώνα κατά του ιού, ιδιαίτερα στις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν ήταν διαθέσιμα περιορισμένα εμβόλια.

«Έχει σώσει εκατομμύρια ζωές και αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί», είπε.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα