Από το χώρο της ακτοπλοΐας το πρώτο deal της χρονιάς

Η πρώτη επιχειρηματική συμφωνία του νέου έτους για το 2023 αφορά την εγχώρια ακτοπλοΐα, μετά την απόφαση της θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς Strix Holdings να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Attica Group από τη MIG, με εξαγορά κοινών ομολογιακών δανείων της εταιρείας.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής εκτιμάται ότι μπορεί να λάβει χώρα εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

Η πρόταση προς τη Marfin Investment Group περιλαμβάνει την εξαγορά των κοινών ομολογιακών δανείων της εταιρείας με αντάλλαγμα την απόκτηση του 79,38% των μετοχών της Attica Group από τη Strix Holdings.

Πρόκειται για το από 14/5/2021 κοινό ομολογιακό δάνειο της MIG, σημερινού ανεξόφλητου υπολοίπου 282,9 εκατ. ευρώ, και το από 31/7/2017 ομολογιακό δάνειο της MIG, ανεξόφλητου υπολοίπου ύψους 160,8 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που η σχετική πρόταση γίνει δεκτή από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο και τη γενική συνέλευση των μετόχων της MIG, η Strix Holdings θα προβεί σε ολοσχερή εξόφληση του δανεισμού της MIG ύψους 443,8 εκατ. ευρώ, ενώ θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Attica Group.

Σημειώνεται ότι η Strix Holdings που κατέχει ήδη το 11,8437% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Attica Group, με την απόκτηση και του 79,38% των μετοχών του ομίλου θα καταστεί κυρίαρχη στην μεγαλύτερη ναυτιλιακή ακτοπλοϊκή εταιρεία της χώρας.

H μετοχή της εταιρείας στο ΧΑΑ στις τελευταίες συνεδριάσεις παρέμεινε κλειδωμένη στο limit up λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από το πρόσφατο deal της Πειραιως με την mig.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης ενισχύθηκε κατά 9,78% και διαμορφώθηκε στο 1,965 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από 2009.

Δεκτή η πρόταση από το ΔΣ της MIG

Σχετικά με την πρόταση της Strix Holdings το Δ.Σ. της MIG αποδέχθηκε την πρόταση και αποφάσισε την άμεση πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα εξετάσει τους οικονομικούς όρους της συναλλαγής, ενώ η οριστική συμφωνία θα υποβληθεί προς έγκριση στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας αναμένεται να συνέλθει μέχρι τέλους Ιανουαρίου 2023, και σε περίπτωση μη συγκέντρωσης της κατά νόμον απαιτούμενης αυξημένης απαρτίας εντός του πρώτου 10ημέρου του Φεβρουαρίου 2023.

Σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συμφωνίας η Strix Holdings θα προβεί σε ακύρωση των ιδίων ομολογιών που θα αποκτήσει με αποτέλεσμα την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του δανεισμού της MIG.

Σημειώνεται ότι η Strix Holdings κατέχει ήδη το 11,8437% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Attica Group. Η Marfin κατέχει άμεσα το 10,31% των μετοχών της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Attica και ένα επιπλέον ποσοστό 69,07% μέσω της 100% θυγατρικής της MIG Shipping.

Η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Attica Group από τη θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς Strix Holdings δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επηρεάσει το θέμα της συγχώνευσης και απορρόφησης της ΑΝΕΚ, αλλά και τις επενδύσεις για το «πρασίνισμα» του στόλου της εταιρείας, επισήμαναν στελέχη του ομίλου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρόσθεσαν ότι πλέον το μετοχικό κεφάλαιο της Attica Group απλοποιείται και ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένεται να έχει υπάρξει έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη συγχώνευση με την ANEΚ, αλλά και για το θέμα της έγκρισης της συναλλαγής που αφορά την πρόταση της Strix Holdings.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζες για την απόκτηση του 57,7% του μετοχικού κεφαλαίου της ακτοπλοϊκής εταιρείας ANEK Lines τον Σεπτέμβριο, γεγονός που έθεσε υπό τον έλεγχό της επιπλέον οκτώ ropax.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica, με σχέση ανταλλαγής μία κοινή ή προνομιούχο μετοχή της ΑΝΕΚ προς 0,1217 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica, καθώς και την καταβολή του ποσού των 80 εκατ. ευρώ προς πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του δανεισμού της ΑΝΕΚ προς τις πιστώτριες τράπεζες.

Ο όμιλος της Αttica, ο μεγαλύτερος ακτοπλοϊκός όμιλος στην Ελλάδα τρίτος στη Μεσόγειο και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων στην Ευρώπη, πραγματοποιεί θαλάσσιες μεταφορές στην ανατολική Μεσόγειο ενώ είναι η ταχύτερη αναπτυσσόμενη νέα εταιρεία στη γραμμή Μαρόκου-Ισπανίας.

Διαθέτει περισσότερα από 30 πλοία, ενώ μέσω της θυγατρικής της Attica Blue Hospitality διεύρυνε την παρουσία της και στον ελληνικό τουρισμό μέσω της εξαγοράς δύο ξενοδοχείων στην Τήνο και τη Νάξο.

ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα