Απ. Τζιτζικώστας για την ομιλία Βορίδη: “Δυστυχώς, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η Αποκέντρωση δεν θα προχωρήσει όπως θα θέλαμε” (ΗΧ)

"Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες είναι ζήτημα κοινής λογικής. Στο τέλος της μέρας, η κοινή λογική πάντα κερδίζει» δήλωσε στον RV ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ

«Δυστυχώς, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η Αποκέντρωση δεν θα προχωρήσει σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον όπως εμείς θα θέλαμε να την δούμε να προχωράει, με ταχύτερους ρυθμούς, με οικονομική ανεξαρτησία, με θεσμική θωράκιση, με αυξημένες αρμοδιότητες, πράγματα που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε πολύ χρόνο ακόμη, όπως αντιληφθήκαμε και χθες».

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην εκπομπή του Real Voice 99,5,  “Πρωινό Xpress  με την Ρένα Παυλάκη, κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, στην έναρξη του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που διεξάγεται στη Ρόδο.

Σημείωσε ωστόσο ότι αναμφίβολα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο όσον αφορά τα επίπεδα των αρμοδιοτήτων, μέσω της δημιουργίας ενός μηχανισμού ο οποίος θα αποτυπωθεί στον Οργανισμό του Υπουργείου Εσωτερικών , όπου θα γίνει η αξιολόγηση των αρμοδιοτήτων σε συνάρτηση με τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό και με τη συνδρομή ενός ψηφιακού εργαλείου, βάσει του οποίου θα γίνει η  κατανομή τους μεταξύ του Κεντρικού Κράτους και Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ είπε ότι η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για θεσμικές αλλαγές, αφού επίκεινται εθνικές και αυτοδιοκητικές εκλογές και ότι αυτές θα πρέπει να προχωρήσουν μέσα στην επόμενη θητεία της κυβέρνησης και των περιφερειακών αρχών.

«Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες , οι οποίες μέσα στις κρίσεις απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους, είναι ζήτημα κοινής λογικής. Στο τέλος της μέρας, η κοινή λογική πάντα κερδίζει. Θα έλεγα ότι η επόμενη θητεία της κυβέρνησης και των περιφερειακών αρχών, είναι μια χρυσή ευκαιρία, όλα αυτά τα ζητήματα να κλείσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

O κ. Τζιτζικώστας μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και εξήρε την αποτελεσματικότητα της Περιφερειακής Αρχής.

«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί πρότυπο για τη χώρα. Είναι από τις κορυφαίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε και πρόσθεσε πως η επιλογή της Ρόδου για την διεξαγωγή του συνεδρίου της ΕΝΠΕ δεν έγινε μόνο  για να σταλεί ένα μήνυμα εθνικό, αλλά και γιατί στο Νότιο Αιγαίο έχει επιτευχθεί ο υψηλότερος βαθμός συνεργασίας στη χώρα, μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας και Δήμων.

Ειδικότερα, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε:

“Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι απολύτως επιτυχημένη, πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και από τις κορυφαίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει αποδείξει την ικανότητα της ηγεσίας της Περιφερειακής Αρχής, του Γιώργου Χατζημάρκου και όλης της ομάδας του και μάλιστα όχι μόνο σε θέματα που έχει αρμοδιότητα, αλλά και σε θέματα που δεν έχει. Οι πολίτες του Νοτίου Αιγαίου είναι πολύ τυχεροί για δύο λόγους. Ο πρώτος, διότι έχουν μια Περιφερειακή Αρχή που με αποτελεσματικότητα και σοβαρότητα αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Και το δεύτερο, επειδή στον Δήμο Ρόδου γίνεται εξαιρετική δουλειά από τον Δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη, ο οποίος έχει καταφέρει να εκσυγχρονίσει τον Δήμο Ρόδου, να παρουσιάσει ένα όραμα, που λόγω της δυσκολίας των συγκυριών, θα αρχίσει να αποδίδει την επόμενη πενταετία ο σχεδιασμός που έχει γίνει αυτά τα χρόνια. Ο λόγος που επιλέξαμε να έρθουμε στη Ρόδο για το συνέδριό μας, εκτός του εθνικού μηνύματος που θέλαμε να στείλουμε, είναι γιατί εδώ είναι το καλύτερο παράδειγμα στη χώρα για την εξαιρετική συνεργασία του Α΄και Β΄βαθμού Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας και Δήμων. Είναι πολύ βασικό η Αυτοδιοίκηση να κινείται χωρίς ανταγωνισμούς, συμπληρωματικά, ενισχυτικά. Είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί σε μια τόσο δύσκολη περίοδο”. 

Ακούστε τον εδώ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα