Αντ. Γιαννικουρής για δασικούς χάρτες:…«Δίκαιο αίτημα των νησιωτών, η παράταση υποβολής αντιρρήσεων».

Την παράταση υποβολής αντιρρήσεων για τους Δασικούς Χάρτες που έχουν καταληκτική ημερομηνία 31/05/2022 αλλά και επιπλέον προτάσεις βελτίωσης, εισηγήθηκε το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, με την υπ’ αριθμ 166/24-05-2022 επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση της Μόνιμης Επιτροπής Καρπάθου|ΤΕΕ Δωδεκανήσου, που πραγματοποιήθηκε στη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καρπάθου στις 24/05/2022, παρουσία του Προέδρου ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνη Γιαννικουρή.

 

Αναλυτικότερα το σχετικό αίτημα:

Αξίοτιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή και μετά τη Γενική Συνέλευση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου που πραγματοποιήθηκε στην Κάρπαθο, θέλουμε εκφράσουμε την ανησυχία του τεχνικού κόσμου, για την κύρωση των Δασικών Χαρτών στα Δωδεκάνησα, με καταληκτική ημερομηνία 31/05/2022. Παρόλο που η εγκύκλιος που εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ…«θα καθορίζεται ότι η υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες θα γίνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2022 μόνο με την ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα, χωρίς να απαιτείται να υποβληθούν δικαιολογητικά και υλικό υποστήριξης, τα οποία θα μπορούν να υποβληθούν σε μεταγενέστερο χρόνο» μπορεί να λειτουργήσει υπό προϋποθέσεις, έχουμε ενδεικτικά να υπογραμμίσουμε τα εξής:

Για τη Ρόδο,   

 • το Κτηματολογικό Γραφείου Ρόδου επαναλειτουργεί από τις αρχές Φεβρουαρίου σε νέο κτίριο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγκατάστασής του, ύστερα από την αναστολή λειτουργίας του για πάνω από 12 μήνες, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση αδιεκπεραίωτων υποθέσεων (έκδοση σχεδιαγραμμάτων για την εκπόνηση τοπογραφικών σχεδίων και προσδιορισμού αμφισβητούμενης έκτασης).

Για την Κάρπαθο – Ηρωϊκή Ν. Κάσο,

 • τo 80% της έκτασης της Καρπάθου και της Κάσου, έχει χαρακτηριστεί δασικού χαρακτήρα.
 • στο Κτηματολόγιο έως σήμερα, έχουν δηλωθεί στην Κάρπαθο 27689 γεωτεμάχια εκ των οποίων τα 10893 είναι δασικά ή έχουν δασικό τμήμα, ενώ στην Κάσο έχουν δηλωθεί 7494 γεωτεμάχια εκ των οποίων τα 1196 είναι δασικά ή έχουν δασικό τμήμα.
 • στην Κάρπαθο και στην Ηρωϊκή Ν. Κάσο λειτουργεί μόνο ένα γραφείο δασολόγου.
 • οι συνάδελφοι μηχανικοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν αιτήσεις υποβολής αντίρρησεων είναι ελάχιστοι και έχει επέλθει κορεσμός από τον αυξανόμενο όγκο αντιρρήσεων.
 • οι Έλληνες ομογενείς και οι αλλοδαποί που έχουν ιδιοκτησίες στα νησιά, οι οποίοι τα επισκέπτονται τους καλοκαιρινούς μήνες, θα έχουν το δικαίωμα υποβολής αντίρρησης μετά το πέρας της προθεσμίας της 31ης Μαΐου.
 • παράλληλα με την ασφυκτική προθεσμία των αντιρρήσεων των Δασικών Χαρτών, συντρέχει και η προθεσμία των ενστάσεων του Κτηματολογίου, κάτι που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον φόρτο εργασίας των μηχανικών οι οποίοι αδυνατούν πλέον να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Αστυπάλαια,

 • τo 90% της έκτασης της Αστυπάλαιας, έχει χαρακτηριστεί δασικού χαρακτήρα.

Γενικότερα,

 • η κινητοποίηση των πολιτών προκειμένου να υποβάλουν αντιρρήσεις για τις θιγόμενες ιδιοκτησίες τους έχει ξεκινήσει επί τις ουσίας τον τελευταίο μήνα και ύστερα από την καθυστέρηση στη διόρθωση της πρώτης ανάρτησης των Δασικών Χαρτών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
 • μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί μικρός αριθμός αντιρρήσεων σε όλα τα Δωδεκάνησα.
 • διαπιστώθηκε ακόμα και στους νέους αναμορφωμένους χάρτες μεγάλος αριθμός διοικητικών σφαλμάτων, τα έξοδα των οποίων καλείται να αναλάβει ο πολίτης.

Κατόπιν των ανωτέρω,

εισηγούμαστε:

 1. Την παράταση υποβολής αντιρρήσεων.
 2. Την υποβολή αντιρρήσεων σύμφωνα με την εγκύκλιο με την προϋπόθεση του προσδιορισμού της αμφισβητούμενης έκτασης κατα προσέγγιση (χωρίς να ταυτίζεται το περίγραμμα της κτηματολογικής ιδιοκτησίας με απόλυτη ακρίβεια) και με κατάθεση των μετρήσεων της αμφισβητούμενης έκτασης με ακρίβεια σε μεταγενέστερο χρόνο, στις αρμόδιες ΕΠΕΑ.
 3. Να διορθωθούν ΑΜΕΣΑ τα εμφανή πρόδηλα σφάλματα από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών.

 

Έχοντας την πεποίθηση, ότι η προτάση μας είναι ρεαλιστική και δίνει διέξοδο τόσο στους συμπατριώτες μας όσο και στους μηχανικούς, ζητάμε την παρέμβασή σας και παρακαλούμε να τύχει θετικής ανταπόκρισης, προκείμενου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υποβολής αντιρρήσεων με επιτυχία αλλά κυριώς με δικαιοσύνη, προς όφελος των πολιτών.

 

 

Αντώνης Γιαννικουρής | Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ

Τ Ε Ε   ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα