Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τήλου – Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του

Το έργο πραγματοποιήθηκε κατόπιν δωρεάς του οικοπέδου από την Μητρόπολη και τη στήριξη του Δήμου Τήλου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που συνέβαλαν στην ένταξή του στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», με συνολικό προϋπολογισμό 2.565.730,95 ευρώ.

Χθες, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τήλου, μετά από μια πολυετή συλλογική προσπάθεια και την υποστήριξη φορέων και Υπηρεσιών.

  • Της Νατάσας Παμπρή

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως, στις 8 Απριλίου, επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το νεόδμητο διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τήλου, συνολικού εμβαδού 798 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακός πόλος, προσελκύοντας επισκέπτες στο νησί και προβάλλοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του.

Ο Πρωθυπουργός που συνοδευόταν από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, τους βουλευτές Δωδεκανήσου και την Δήμαρχο Τήλου Μαρία Καμμά, ξεναγήθηκε στις αίθουσες του Μουσείου και ενημερώθηκε για την συλλογή του και για τα βιοκλιματικά πρότυπα με βάση τα οποία κατασκευάστηκε. Εντυπωσιασμένος, προτού αναχωρήσει έγινε ο πρώτος που υπέγραψε το βιβλίων επισκεπτών του μουσείου, τα εγκαίνια του οποίου προγραμματίζονται στις αρχές του καλοκαιριού.

Λίγο μετά, σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει:

Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το νέο Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήλου, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του και επίσημα σε λίγες μέρες από τώρα, ένα πολύ ωραίο μικρό μουσείο-κόσμημα το οποίο αναδεικνύει και τη μεγάλη πολιτιστική ιστορία αυτού του πολύ όμορφου τόπου.

Εμπνευστής της ίδρυσής του υπήρξε, ήδη από την δεκαετία του ΄70, ο δημοδιδάσκαλος Απόστολος Λογοθέτης, ενώ το έργο πραγματοποιήθηκε κατόπιν δωρεάς του οικοπέδου από την Ιερά Μητρόπολη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, το 2014, και την στήριξη του Δήμου Τήλου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που συνέβαλαν στην ένταξή του στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», με συνολικό προϋπολογισμό 2.565.730,95 ευρώ, όπως τονίζει ο Δήμος Τήλου.

Οι εργασίες ανέγερσης και οργάνωσης της έκθεσης υλοποιήθηκαν από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, και ειδικότερα από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στις αίθουσες ενός σύγχρονου μουσείου και να αναγνωρίσει την πολυεπίπεδη έρευνα που έχει συντελεστεί σε όλα τα στάδια υλοποίησης του, από τον αρχικό σχεδιασμό ως την ολοκλήρωσή του, με τη συνδρομή ενός πολυάριθμου προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων, υπό την καθοδήγηση της αφυπηρετήσασας, πλέον, συναδέλφου αρχαιολόγου κ. Εριφύλης Κανίνια.

Η αγάπη, η αφοσίωση και η επιμέλεια που επέδειξε η κ. Κανίνια στην τεκμηρίωση του αρχαιολογικού υλικού, είναι ορατές στην ποιητική ματιά με την οποία προσέγγισε τη διαχρονική πολιτιστική φυσιογνωμία του τόπου και στην παρουσίαση των ευρημάτων, πολλά από τα οποία περισυλλέχθηκαν και διασώθηκαν χάρη στον παλαιό φύλακα αρχαιοτήτων κ. Παντελή Γιαννουράκη.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε πέντε ενότητες, που διαρθρώνονται σε ισάριθμες αίθουσες, και καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό φάσμα κατοίκησης του νησιού, από την Ύστερη εποχή του Χαλκού (1600-1500 π.Χ.), την Κλασική και Ελληνιστική περίοδο (1050 π.Χ.- 1ος αι. μ.Χ.), την Ύστερη αρχαιότητα, την Βυζαντινή και την Ιπποτική περίοδο και τα Μεταβυζαντινά χρόνια.
Κεραμικά κύπελλα από την θέση «Γαρίπα», στα νοτιοδυτικά του Μεγάλου Χωριού, που χρονολογούνται στην πρωιμότερη φάση της Ύστερης εποχής του Χαλκού (1600-1500), αγγεία της ίδιας περιόδου από την θέση «Λακκιά», που παραδόθηκαν από τον πρώην Δήμαρχο του νησιού, κ. Γρηγόριο Καμμά, επιγραφή από το Ασκληπείο της Κω, με τον όρκο των Τηλίων του 4ου αι. π.Χ., που μαρτυρά την παρέμβαση Κώων δικαστών για τη διευθέτηση κάποιας πολιτικής κρίσης στην Τήλο, κτερίσματα από τους τάφους των αρχαίων νεκροπόλεων και ευρήματα από περιστασιακές έρευνες, επιτύμβιες στήλες και γλυπτά, είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα της Συλλογής.

Η Ύστερη αρχαιότητα και η στροφή στον χριστιανισμό εκπροσωπούνται από νομίσματα και αρχιτεκτονικά μέλη από τις πρωτοβυζαντινές βασιλικές του νησιού, ενώ η Βυζαντινή, η Ιπποτική και Μεταβυζαντινή περίοδος από νομίσματα, εκκλησιαστικά σκεύη και φορητές εικόνες, ως χρησιδάνειο της Ιεράς Μητρόπολης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, καθώς και ένα μουσουλμανικό φιρμάνι, δωρεά του κ. Νικολάου Καμμά.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 08:30-15:30, Τρίτη κλειστά.

Κατ’ εξαίρεση σήμερα ο χώρος θα λειτουργήσει από τις 11: 00- 15:30
Είσοδος ελεύθερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα