Ανησυχία του Δημάρχου Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη για τη μάχη της τσιπούρας στο Αιγαίο (ΗΧ)

"Αν συμβεί προβοκάτσια, εμείς θα πρέπει να πάμε σε ολοκληρωτική σύγκρουση", τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Διακομιχάλης

«Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αγγίξει ταβάνι όσον αφορά τη ρητορική του και όλα είναι πιθανά. Εμείς θα πρέπει να μιλάμε για ισχυρή αποτροπή, για ύψιστη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας και παράλληλα η ελληνική Διπλωματία να στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα πληροφοριών την κατάλληλη ώρα, όπως έπραξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πράγα, ώστε να λαμβάνει τα μηνύματα ο Τούρκος Πρόεδρος». Αυτό δήλωσε μιλώντας στον Real Voice 99.5 ο Δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης και εκ των πρωταγωνιστών των Ιμίων.

 

 

 

της Νατάσας Παμπρή

Ο κ. Διακομιχάλης τόνισε ότι η Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλη φορά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει η ιστορία των κυρώσεων για μας να είναι αυτοσκοπός.

Σε ενδεχόμενο προβοκάτσιας από την Τουρκία σε ελληνικό έδαφος, ο κ. Διακομιχάλης επισήμανε ότι η χώρα μας θα πρέπει να πάει σε ολοκληρωτική σύγκρουση για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ επίσης σημείωσε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη ναυμαχία της τσιπούρας που κάθε χρόνο προκαλείται ένταση μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Ίμια, όπου εμπλέκονται σκάφη της ελληνικής και τουρκικής Ακτοφυλακής.

“Η ελληνική Διπλωματία θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα ότι για μας οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Η Τουρκία είναι μία χώρα με το δικό της ειδικό βάρος, η επιμονή του στη βάση της Αλεξανδρούπολης και το ερώτημα είναι αν γνωρίζει κάτι ο Τούρκος Πρόεδρος που δεν γνωρίζουμε εμείς”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Διακομιχάλης.

“Η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί σε επίπεδο αποτροπής, ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και πληροφοριών από την ελληνική Διπλωματία. Εμείς αν συμβεί κάποια προβοκάτσια, θα πρέπει να πάμε σε ολοκληρωτική σύγκρουση”, τόνισε ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης.

Αναλυτικότερα, όπως επισήμανε:  “Ο Ερντογάν έχει αγγίξει ταβάνι όσον αφορά τη ρητορική του. Από κει και πέρα σε μία τέτοια διαδικασία που έχουμε μπει, όλα είναι πιθανά. Όμως επειδή κανένας από τους πλέον σοβαρούς αναλυτές –και το λέω επειδή εγώ παρακολουθώ έντονα αυτά τα θέματα- ό,τι κι αν θα πει ότι θα επιτεθεί, δεν θα επιτεθεί, θα υπάρχει προβοκάτσια, δεν θα υπάρχει, εγώ εδώ και χρόνια μιλώ για ισχυρή αποτροπή. Εάν εμείς περάσαμε το μήνυμα της ισχυρής αποτροπής με τη διπλωματική θα έλεγα επίθεση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και έχουν γίνει αυτές οι περιφερειακές συμμαχίες και έχοντας πλέον χάσει ο Ερντογάν την αξιοπιστία του σε όλα τα επίπεδα, τον είδαμε στην Πράγα. Οι Αμερικανοί ανεξάρτητα το State department έχει ακόμα στο στέιτ ντιπάρτμεντ έχει τις ρίζες του, ελπίζοντας μερικοί στην Αμερική ότι δεν πρέπει να χαθεί ο Ερντογάν, η συμμαχία μας με τη Γαλλία, θεωρώ ότι εάν εμείς στέλνουμε την κατάλληλη στιγμή, πράγμα που θεωρώ ότι γίνεται, τα κατάλληλα μηνύματα και αν υπάρχει μία ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και τώρα οι πληροφορίες είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό και αξιόπιστο ζήτημα, εάν οι πληροφορίες αναλύονται σωστά φθάνουν σωστά την κατάλληλη ώρα, ο Ερντογάν είναι βέβαιο ότι στην απελπισία του –διότι περί τέτοιας πρόκειται, διότι ξέρει ότι αν χάσει τις εκλογές, το πράγμα θα είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολο για αυτόν- τα φιλικά του μέσα μπορεί και η πραγματικότητα ακόμα να τον οδηγήσει σε πράγματα τα οποία εμείς οφείλουμε να τα απαντήσουμε.

Εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα, η δική μας ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα: σε επίπεδο πληροφοριών, επίπεδο αποτροπής, σε επίπεδο ετοιμότητας και όταν μιλούμε για αποτροπή ακριβώς μιλούμε για ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Τώρα κάνει τις αποβατικές αυτές ασκήσεις και ήδη είναι σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Η ελληνική διπλωματία, είναι όλο αυτό το “πακέτο”, δια του οποίου πρέπει ο Τούρκος Πρόερδος να λάβει τα μηνύματα, όπως τα λαμβάνει μετά τον εκνευρισμό από την απάντηση του κ. Μητσοτάκη στην Πράγα, το ότι σηκώθηκε και έφυγε”.

Για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ακόμη και το σενάριο ότι μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο ακόμη και στη μάχη της τσιπούρας που κάθε χρόνο εκτυλίσσεται γύρω από τα Ίμια, ο κ. Διακομιχάλης είπε: Θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να το ξαναδεί, δεν μπορεί να λέμε ότι για μας οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός και να απαιτούμε από τους Ευρωπαίους διότι οι Αμερικάνοι και οι Ρώσοι έχουν επιβάλλει, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να μένουν έτσι, αλλά το θέμα είναι ότι εμείς δεν μπορεί να συνεχίσουμε να λέμε ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Η Τουρκία είναι μία χώρα 80-90 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι μία χώρα με το δικό της ειδικό βάρος αλλά εμένα μου κάνει εντύπωση η επιμονή του στη βάση της Αλεξανδρούπολης, διότι εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ερώτημα, ξέρει κάτι ο Ερντογάν που εμείς δεν το ξέρουμε για την αξία αυτής της βάσης στην Αλεξανδρούπολη;

Πρέπει η αξιοπιστία της αποτροπής μας να είναι σε τέτοιο βαθμό ανεβασμένη, που ο Ερντογάν, όπως η ρητορική του έχει αγγίξει ταβάνι, να ξέρει και ότι η αποτροπή της χώρας έχει αγγίξει ταβάνι και αν κάνει την προβοκάτσια, αν πάει οργανωμένα να επιτεθεί, αν με κάποιο τουριστικό ή με κάποιο αλιευτικό κομάντος για να καταλάβει μία ακατοίκητη νησίδα, πιστεύοντας ότι θα αποκτήσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για να σύρει σε διαπραγματεύσεις, για να πάρει από αυτά που δεν έχει, εμείς θα πρέπει να πάμε σε μία σύγκρουση πολλαπλή, δηλαδή ολοκληρωτική σύγκρουση, γιατί μόνο έτσι μπορεί και εμείς το όποιο πλεονέκτημά του να το μηδενίσουμε και να το ακυρώσουμε, τόνισε ο Δήμαρχος Καλύμνου, για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο.

Η μάχη της τσιπούρας γύρω από τα Ίμια

Ο κ. Διακομιχάλης διατύπωσε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τη μάχη της τσιπούρας γύρω από τα Ίμια.

Για το Πολεμικό Ναυτικό, την ελληνική Ακτοφυλακή, την ίδια την κυβέρνηση σίγουρα η ναυμαχία της τσιπούρας είναι ένα ζητούμενο και όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάθε χρόνο από τα τέλη Δεκεμβρίου την περίοδο των Χριστουγέννων και κυρίως τον Γενάρη, σύμφωνα με τους Έλληνες αλιείς, οι Τούρκοι συνάδελφοί τους παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα προκειμένου να ψαρέψουν τσιπούρες. Τα συγκεκριμένα ψάρια βρίσκονται στη φάση της αναπαραγωγής τους χειμωνιάτικους μήνες και βγαίνουν κοντά στις παραλίες για να γεννήσουν. Για τους ψαράδες είναι ιδανική εποχή, αφού η τσιπούρα είναι αφενός μεγαλύτερη και αφετέρου γεμάτη αυγά, γεγονός που την καθιστά και πιο περιζήτητη, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένταση από τους ψαράδες σε μία τεταμένη κατάσταση και οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών να χτυπάει “κόκκινο”.

φωτο: menshouse.gr

Εκεί λοιπόν, οι Έλληνες ψαράδες που γνωρίζουν ότι ψαρεύουν σε ελληνικά νερά έρχονται αρκετές φορές αντιμέτωποι με τους Τούρκους λιμενικούς, τις ακταιωρούς και την προκλητική συμπεριφορά τους. Οι Καλύμνιοι ψαράδες έχουν καταγράψει με τις κάμερες των κινητών τους τηλεφώνων δεκάδες περιστατικά με τις τούρκικες ακταιωρούς να φτάνουν μία ανάσα από τα ελληνικά ψαροκάικα και να τους παρεμποδίζουν ή να τους καλούν να απομακρυνθούν, με αποτέλεσμα οι ελιγμοί να οδηγούν ορισμένες φορές σε συγκρούσεις.

Έτσι οι  Τούρκοι και οι Έλληνες ψαράδες «κονταροχτυπιούνται» εδώ και χρόνια στην περιοχή αυτή, μετά την κρίση των Ιμίων το 1996 που έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα