Ανησυχία έχει προκαλέσει στη Ρόδο η εμφάνιση μεγάλων μεδουσών, που η διάμετρός τους μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο, ενώ στο Ισραήλ, στην έξαρση του Φεβρουαρίου, κάποιες ζύγιζαν ακόμα και 30 κιλά!

«Δεν τις λέμε μεδουσούλες, γίνονται πολύ μεγάλες. Είναι ένα είδος που έχει ξαναπαρατηρηθεί στη χώρα μας, αλλά όχι σε τόσο μεγάλους αριθμούς» είπε στο MEGA η ιχθυολόγος Παρασκευή Καραχλέ.

«Μας έχει έρθει από το Σουέζ, είναι ξενικό είδος. Βρέθηκε για πρώτη φορά στο Ισραήλ, εκεί κάνει μεγάλα κοπάδια, στα τέλη Φεβρουαρίου είχε έξαρση από αυτό το είδος, έφταναν και τα 30 κιλά. Η αναπαραγωγή του είδους είναι θερμοεξαρτώμενη. Δεν χρειάζεται πανικός», είπε στο MEGA η ιχθυολόγος Παρασκευή Καραχλέ εξηγώντας ότι φέτος οι θάλασσες είναι αρκετά ζεστές λόγω του ήπιου χειμώνα.

Η ανάρτηση του Ενυδρείου Ρόδου

Σύμφωνα με το Ενυδρείο Ρόδου πρόκειται για την «Rhopilema nomadica», γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, που έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές – γαλαζωπό χρώμα και η διάμετρός της μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο.

Η ανάρτηση:

«Προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου εντόπισε 4 άτομα του είδους Rhopilema nomadica χθες (11/3) και σήμερα (12/3) στον Κόλπο των Τριαντών.

Το συγκεκριμένο είδος, είναι ενδημικό της Ερυθράς θάλασσας, και στη Μεσόγειο η πρώτη καταγραφή του είδους έγινε το 1970.

Η Rhopilema nomadica, γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές – γαλαζωπό χρώμα, ενώ η διάμετρός της μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο. Στην κάτω επιφάνεια του σώματος, υπάρχουν 8 πλοκάμια με νηματοκύστεις, δηλαδή μικρά κεντριά με δηλητήριο, που αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό της περιοχής».

 

Τι κάνουμε αν βρούμε μέδουσα

«Ακόμα και αν βρούμε μια μέδουσα στη παραλία, αποφεύγουμε την επαφή με γυμνά χέρια!

Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

  1. Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι. Δεν ακουμπάμε τη μέδουσα με γυμνά χέρια!
  2. Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό ή ξύδι, χωρίς όμως να τρίβουμε τη περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε γλυκό νερό!
  3. Δεν καλύπτουμε τη περιοχή με επιδέσμους.
  4. Καθώς τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, δε χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή.
  5. Εάν ο πόνος και το οίδημα παραμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.
  6. Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.

Από τη δεκαετία του 1980, καταγράφονται περιοδικές εξάρσεις του πληθυσμού στις ελληνικές θάλασσες.

Η εμφάνιση των εξάρσεων των μεδουσών είναι παροδικό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί από λίγες ώρες μέχρι μερικές ημέρες, και εξαρτάται κυρίως από τα θαλάσσια ρεύματα.

Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, άρα και της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τέτοιων εξάρσεων στους πληθυσμούς των μεδουσών.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, ότι τα προηγούμενα χρόνια, η θερμοκρασία της θάλασσας στις ακτές της Ρόδου κατά τη περίοδο Φεβρουαρίου- Μαρτίου, ήταν συνήθως στους 16ο C, ενώ φέτος για την ίδια περίοδο, η θερμοκρασία είναι σχεδόν 19ο C!

Επιπλέον, η μείωση των θαλάσσιων χελωνών, των οποίων οι μέδουσες αποτελούν βασική τροφή, συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών».

tovima.gr