Ο Δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης μίλησε στον Real Voice 99.5 και τη Νατάσα Παμπρή στην εκπομπή “Μαζί στις 10” για το δημογραφικό, την πράσινη ανάπτυξη και το πρότυπο μοντέλο της Χάλκης ως Gr-Eco island που θα εφαρμοσθεί σε 39 μικρά νησιά ως επιτυχημένο.
Τα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου όπως η Χάλκη και η Τήλος, ή η Αστυπάλαια είναι πάντα μπροστά σε δράσεις και έργα πράσινης μετάβασης, προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, όπως είπε ο κ. Φραγκάκης, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Χάλκης έδωσε προσφάτως δυναμικό παρών στον 1ο Θεσμικό Διάλογο Πολιτικών Μέσων για τις Πράσινες Περιοχές Διαβίωσης.
“Η Χάλκη η οποία έχει αποτελέσει ορόσημο της εθνικής πρωτοβουλίας των GR-ECO Islands ως το πρώτο νησί της χώρας που πέτυχε αυτόν τον στόχο, προσκλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών στον 1ο Θεσμικό Διάλογο για τις Πράσινες Περιοχές Διαβίωσης”, όπως τόνισε σχετικά. Υποστήριξε ότι η Χάλκη έγινε το πρώτο “GReco island” της χώρας και η πρώτη ενεργειακή κοινότητα στα Δωδεκάνησα, ότι διαθέτει φωτοβολταϊκό πάρκο που καλύπτει όλες τις ανάγκες του νησιού, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα πράσινα έργα στο νησί.
Για το δημογραφικό ζήτημα της χώρας μας και την υπογεννητικότητα, όπου απειλούνται -όπως είπε ο Δήμαρχος Χάλκης- 16 νησιά τα επόμενα 10 χρόνια να ερημώσουν με βάση τις δυσοίωνες προβλέψεις, αφού δεν θα κατοικούνται, επισήμανε ότι η Χάλκη στον αντίποδα αυξάνει τον πληθυσμό της στη νέα γενιά, αφού είναι ενδεικτικό ότι όταν ο ίδιος ανέλαβε στην πρώτη του θητεία ως Δήμαρχος το 2019 φοιτούσαν στο Δημοτικό Σχολείο 44 παιδιά και σήμερα είναι 60 οι μαθητές, ενώ σχολίασε ότι τα τελευταία 40 χρόνια έχουν ερημώσει 51 μικρά νησιά στη χώρα μας!
«Είναι μια πατριωτική διαδικασία να πείσουμε τον κόσμο να μείνει στα μικρά νησιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης στον Real Voice 99.5 κάτι που επισήμανε και από το βήμα του Economist, αλλά και από το πρόσφατο συνέδριο των μικρών νησιωτικών Δήμων που έγινε στη Μήλο. Σημείωσε ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον ώστε να παραμείνουν νέοι άνθρωποι στα μικρά νησιά.
“Αυτό που αναδείχθηκε και από μένα και από τους Δημάρχους Αστυπάλαιας Ν. Κομηνέα και Τήλου Μ. Καμμά, είναι ότι προσπαθούμε με διαφορετικά project ο καθένας να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον, το οποίο αυτό θα φέρει μια αισιοδοξία, μια ελπίδα, ώστε να μείνουν οι άνθρωποι των νησιών μας και τα επόμενα χρόνια εκεί και γιατί όχι να προσελκύσουμε και άλλες οικογένειες να έρθουν ή να επιστρέψουν πίσω για να αυξηθεί ο πληθυσμός. Δεν είναι τυχαίο ότι και τα τρία νησιά είναι από τα Δωδεκάνησα και από το Νότιο Αιγαίο και ότι όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν γίνει στην περιοχή μας.
Είναι μια συνολική προσπάθεια, δική μας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της κυβέρνησης ώστε να μείνει ο πληθυσμός στα νησιά”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Για μας τους ακρίτες νησιώτες είναι και εθνικό ζήτημα, με όλα τα προβλήματα που έχουμε στην περιοχή μας”, είπε καταλήγοντας ο κ. Φραγκάκης.