Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων μαθητών Ρόδου για τους Παιδικούς Σταθμούς

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά για τους μικρούς μαθητές των παιδικών σταθμών και οι γονείς ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και αγωνίας για το νέο αυτό ξεκίνημα, ιδιαίτερα για τα βρέφη που πρώτη φορά θα αποχωριστούν το σπίτι.

Η αγωνία αυτή έρχεται να συναντήσει μια άλλη, αυτή της αναζήτησης θέσης σε μια δομή προσχολικής αγωγής και της εξασφάλισης του πολυπόθητου voucher. Φέτος είναι άλλη μια χρονιά που οι γονείς χωριζόμαστε σε τυχερούς και άτυχους, σε αυτούς που θα έχουν μια δωρεάν θέση και σε αυτούς που θα την ακριβοπληρώσουν σε κάποια ιδιωτική δομή, αφού είτε δεν εξασφάλισαν εγκαίρως μια από τις περιορισμένες θέσεις με voucher είτε δεν ήταν καν στη λίστα των «επιλεχθέντων».

Για τα βρέφη κάτω των 2,5 ετών βέβαια τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα λόγω της μη ύπαρξης δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και των περιορισμένων θέσεων σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Οπότε οι επιλογές για όσους δεν καταφέρουν να βρουν μια θέση με voucher είναι οι εξής: είτε πληρώνουν τις ελάχιστες θέσεις που υπάρχουν σε ιδιωτικές δομές είτε επιστρατεύουν γιαγιάδες και παππούδες και η προσχολική αγωγή πάει περίπατο!

Η απόφαση της δημοτικής αρχής να μην πληρώσουν τροφεία οι γονείς στους δημοτικούς παιδικούς βαθμούς, αν και σε σωστή κατεύθυνση, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, αφού δεν είναι για όλους αλλά καλύπτει μόνο όσους έκαναν αίτηση για το ΕΣΠΑ.

Ως Ένωση Γονέων στηρίζουμε το αίτημα για δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα βρέφη και μικρά παιδιά, πριν το νηπιαγωγείο, με ευθύνη της πολιτείας. Ιδιαίτερα τώρα που η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο για τα νοικοκυριά, η κατάργηση των τροφείων είναι κορυφαίο ζήτημα και αφορά όλους τους γονείς με παιδιά σε αυτές τις ηλικίες.

Η δημιουργία βρεφικών τμημάτων σε όλο το νησί είναι επίσης σημαντικό ζήτημα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των παιδιών ως 2,5 ετών αλλά και των γονιών τους ώστε να μπορούν να επιστέφουν στην εργασία τους.

Να εξασφαλιστεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό (παιδαγωγοί, βοηθητικό προσωπικό) αλλά και ειδικοί παιδαγωγοί και λοιπό επιστημονικό προσωπικό ώστε κανένα νήπιο να μην αποκλείεται λόγω των ιδιαίτερων αναγκών του.

Τέλος, χρειάζονται κτίρια σύγχρονα και ασφαλή που να ικανοποιούν τις ιδιαίτερες ανάγκες βρεφών και νηπίων αλλά και ένα ενιαίο σύγχρονο επιστημονικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.

Η προσχολική αγωγή αποτελεί ανάγκη και δικαίωμα όλων των παιδιών.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ – ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ – ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ – ΕΝΙΑΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ – ΕΠΑΛ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ

Ρόδος

Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

info@realvoice995.gr

@2022 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα