Ανακοίνωση των εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Πάτμου

Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Πάτμου καταγγέλλουν την τραγική υποστελέχωση της μονάδας υγείας. Εδώ και χρόνια η λειτουργία της μονάδας υγείας σε ένα νησί από τα πλέον τουριστικά, βασίζεται σε μετακινήσεις προσωπικού.

Τα τελευταία χρόνια μετά από αγώνες των κάτοικων, των εργαζομένων, της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών της περιοχής, της διοικούσας επιτροπής, κατόρθωσε να λειτουργεί στοιχειωδώς, με υπέρβαση καθηκόντων και αυτοθυσίας των περισσότερων υπαλλήλων του. Μάλιστα να σημειωθεί ότι η πανδημία έχει αντιμετωπιστεί με απολυτή επιτυχία και χωρίς  ουσιαστικά θύματα. Το λιγοστό προσωπικό κατόρθωσε να εμβολιάσει έγκαιρα την συντριπτική πλειοψηφία των κάτοικων και εκατοντάδες επισκέπτες. Διενεργήθηκαν περίπου  6.000 εμβολιασμοί, με εκατοντάδες ώρες σκληρής εργασίας από το λιγοστό προσωπικό , αρκετές από αυτές χωρίς αμοιβή.

Η μονάδα υγείας όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας αντί να ενισχύεται υποβαθμιζόταν όλο και περισσότερο, το προσωπικό που αποχώρησε με τις αναστολές εργασίας δεν αντικαταστάθηκε, επίσης ένα μέρος του προσωπικού για διαφόρους άλλους λόγους αποχώρησε από την εργασία, με αποτέλεσμα να αποδεκατιστεί το ήδη λιγοστό προσωπικό και να φτάσουμε στην σημερινή τραγική κατάσταση.

Αυτή την στιγμή η μονάδα υγείας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε καν στις στοιχειώδεις λειτουργίες της.  Δεν υπάρχει προσωπικό για να βγούν οι  εφημερίες.

Η μονάδα “λειτουργεί”  αυτές τις ημέρες με ένα παθολόγο με μετακίνηση από το νοσοκομείο Λέρου, έναν αγροτικό γιατρό, τέσσερεις  νοσηλευτές.

Μετά τις αναρρωτικές άδειες της γ. γιατρού, της παιδιάτρου, της μετάθεσης του παθολόγου, την αναστολή εργασίας του καρδιολόγου, την συνταξιοδότηση της οδοντιάτρου, το Κ.Υ δεν έχει ειδικευμένο ιατρό. 

Δεν υπάρχει διοικητικός υπάλληλος με ότι αυτό συνεπάγεται, επίσης  αρκετές συμβάσεις εργαζομένων λήγουν τέλος Μαρτίου.  Καμία πρόληψη για εφεδρείες προσωπικού σε περίπτωση νοσησης, όπως συμβαίνει αυτήν την περίοδο, με αποτέλεσμα την παραπέρα επιδείνωση της λειτουργίας της μονάδας.

Τα “μπαλώματα ” για ολιγοήμερες μετακινήσεις προσωπικού, κυρίως ιατρικού, από άλλες μονάδες για να καλυφτούν για λίγες ημέρες τα κενά, περιορίζονται στην ανακύκλωση των ελλείψεων.

Ενώ το προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια του, μάλιστα οι περισσότερες από τις εφημερίες των γιατρών δεν θα αποζημιωθούν , η υγειονομική περιφέρεια “αδυνατεί” να δώσει λύση, το υπουργείο δείχνει την αδιαφορία του.  Η δημοτική αρχή  και οι δημοτικοί σύμβουλοι , πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ακολουθούν κατά γράμμα τις κυβερνητικές οδηγίες για απαξίωση των πρωτοβάθμιων δημοσίων δόμων υγείας, με σκοπό να πέσουν ως ώριμο φρούτο στα χέρια  των διαφόρων  επιχειρηματιών. Χαρακτηριστικό το επεισόδιο από την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος αρνήθηκε πεισματικά να συζητηθούν τα προβλήματα της μονάδας υγείας.

Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Πάτμου καταγγέλλουμε επίσης την αυταρχική συμπεριφορά του πρόεδρου της διοικούσας επιτροπής, στελέχους του κυβερνώντος κόμματος.  Ο εν λόγω πρόεδρος επικαλούμενος την θέση του,  έχοντας προφανώς οδηγίες από ανωτέρα όργανα,  προσπαθεί να τρομοκρατήσει  το προσωπικό, ακόμα και “τραμπουκίζοντας”, με σκοπό να αποσπάσει συναίνεση για συνεχή εργασία, χωρίς ρεπό, άδειες, για περικοπή  ωφελουμένων ρεπό, παρεμβάσεις στο ιατρικό έργο, εντολές να εκτελούν οι εργαζόμενοι αλλότρια καθήκοντα  και άλλα “αξιοθαύμαστα” τερτίπια.

Προφανώς κατόπιν οδηγιών,  προσπαθώντας να κρύψει τα προβλήματα της μονάδας υγείας που προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού. Άλλωστε αυτό αποτελεί κυβερνητική τακτική.

Καταγγέλλουμε την επικίνδυνη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάτμου , επικίνδυνη για την υγεία και την ζωή των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών.

Καλούμε την άμεση  παρέμβαση των αρμοδίων για την εγκληματική υπολειτουργία της μονάδας υγείας, που θέτει σε κίνδυνο το ύψιστο κοινωνικό αγαθό της υγείας.

Ζητάμε την άμεση στελέχωση με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, γιατρούς διαφόρων  ειδικοτήτων, νοσηλευτές, οδηγούς –πληρώματα ασθενοφόρου, διοικητικούς προσωπικό καθαριότητας.

Ζητάμε την άρση των αναστολών εργασίας συναδέλφων μας. Να επιστρέψουν στην εργασία με όλα τα ατομικά και συλλογικά μέτρα προστασίας.

Δεν θα επιτρέψουμε, ούτε αποδεχόμαστε προκλητικές συμπεριφορές και αυταρχικούς παροξυσμούς κατά των εργαζομένων. Δεν θα περάσουν γνωστές τακτικές τρομοκράτησης των εργαζομένων .

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ  ΤΗΝ Ε.Ι.ΘΕ.Λ ( ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Κ.Θ-Γ.Ν-Κ.Υ ΛΕΡΟΥ-Κ.Υ.ΠΑΤΜΟΥ- Π.Π.Ι ΛΕΙΨΩΝ-ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ) ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ( Α.Π 05/2022, 22/3/2022):  Η Ε.Ι.ΘΕ.Λ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΤΜΟΥ.  ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ .

Ο Πρόεδρος                                                                                             Γ. Γραμματέας

Γ. Τσουκαλάς                                                                                                 Ε. Χατζηδακη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα