Αλέξανδρος Κολιάδης στον RV: Στόχος μας η ενσωμάτωση των Ρομά στην κοινωνία – Κατηγορηματικά “όχι” στις ανεμογεννήτριες στο νησί (audio)

"Δεν είναι λύση να μεταφέρουμε τον καταυλισμό από ένα σημείο του νησιού σε ένα άλλο, αλλά η αφομοίωσή τους από την κοινωνία. Είναι απάνθρωπο κι εκτός λογικής αυτό που συμβαίνει εκεί για τη διαβίωση αυτών των ανθρώπων" δήλωσε ο Δήμαρχος Ρόδου

Αποφασισμένος να δοθεί τέλος στην κατάσταση που επικρατεί επί δεκαετίες στο “άβατο” του καταυλισμού των τσιγγάνων στο Κορακόνερο δήλωσε μιλώντας στον Real Voice 99.5 και την εκπομπή “Πρωινό Εξπρές” με την Ρένα Παυλάκη,  ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης ο οποίος επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το απόγευμα της Δευτέρας τον χώρο, συνοδευόμενος από συνεργάτες του και υπηρεσιακά στελέχη, διαπιστώνοντας από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των ΡοΜΑ και συνομιλώντας μαζί τους.

  • Της Νατάσας Παμπρή

Ο κ. Κολιάδης στη συνέντευξη αναφέρθηκε σε τρία “καυτά” θέματα της επικαιρότητας: στο ζήτημα του καταυλισμού, στην ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη Ρόδο και στην πρόθεση εταιρίας να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία, θέμα που προκαλεί εντονότατες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και μάλιστα την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο, κατά τη μετάβαση εκεί αρχαιολόγου για να ελέγξει την περιοχή.

Ως προς το πρώτο ζήτημα ο κ. Κολιάδης δήλωσε ότι πλέον, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να σταματήσει να υφίσταται η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο που για δεκαετίες αποτελεί «άβατο» και σε πρώτη φάση θα γίνει ο καθαρισμός της περιοχής, ενώ στόχος είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών των ΡΟΜΑ που φθάνουν τα 150 άτομα και να πάνε σχολείο.

“Επισκέφθηκα τον καταυλισμό γιατί είχαν ακουσθεί πολλά και διάφορα. Είναι ένας χώρος “άβατο” και δυσκολεύεται ακόμη και η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία να πλησιάσουν και να μπουν μέσα κι εύλογα σκέφτεσαι πολλά και διάφορα”, όπως τόνισε.

“Δεν είναι λύση να μεταφέρουμε τον καταυλισμό από ένα σημείο του νησιού σε ένα άλλο, αλλά η αφομοίωσή τους από την κοινωνία. Είναι απάνθρωπο κι εκτός λογικής αυτό που συμβαίνει εκεί για τη διαβίωση αυτών των ανθρώπων. Δεν μας τιμά ως ανθρώπους και ως κοινωνία, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά. Είμαστε σε μία Ρόδο πολυπολιτισμική, κοσμοπολίτικη και πρέπει ως κοινωνία να δώσουμε τέλος σε αυτή την κατάσταση”, όπως είπε.

Ο Δήμαρχος Ρόδου περιέγραψε ότι οι εικόνες που αντίκρισε ήταν συγκλονιστικές και θλιβερές με τα παιδιά να έχουν σημάδια στο σώμα τους από τα δαγκώματα των τρωκτικών!!! “Πρέπει να το δούμε και λίγο διαφορετικά γιατί τα παιδιά αυτά δεν γεννήθηκαν εκεί από επιλογή. Τα παιδιά πρέπει να κοινωνικοποιηθούν και να πάνε στο σχολείο”, υποστήριξε σχετικά.

«Είναι γεγονός ότι είναι ένα χρόνιο πρόβλημα. Προσπάθησαν και στο παρελθόν δημοτικές αρχές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αλλά δεν τα κατάφεραν. Φθάσαμε σε ένα σημείο που πρέπει να δοθεί λύση. Ως νησί, έχουμε φθάσει στα όρια μας, δεν είναι εικόνα αυτή ενός προορισμού όπως η Ρόδος», επισήμανε ο κ. Κολιάδης.

Ο δήμαρχος Ρόδου δήλωσε ότι κάτι πρέπει να γίνει και στο κοινωνικό ζήτημα. “Έχουν καταλάβει και οι ίδιοι οι ΡΟΜΑ ότι δε μπορεί να πάει παρακάτω αυτή η κατάσταση. Κάποιους μπορεί να τους βολεύει να είναι εκεί για πολλούς και διάφορους λόγους… Παντού υπάρχουν οι παραβατικοί. Τον σπόρο βάζουμε τώρα για να δούμε στο μέλλον να αλλάζει η κατάσταση”, όπως είπε. “Κανείς δε μπορεί να καταλάβει την κατάσταση αν δεν μπει μέσα. Δεν ανταγωνιζόμαστε κανέναν, αλλά πρέπει να δοθεί μια καλύτερη δυνατή λύση. Σε πρώτη φάση θα γίνει ο καθαρισμός της περιοχής. Φεύγοντας από τον καταυλισμό ένα 7χρονο παιδί μου φώναζε “Δήμαρχε θέλουμε σπίτι…”, συμπλήρωσε σχετικά.

Ο Δήμαρχος Ρόδου πρόσθεσε ότι οι τσιγγάνοι που συναντάμε στην Παλιά Πόλη είναι “εισαγόμενοι” που έρχονται τους θερινούς μήνες στο νησί και προβαίνουν σε επαιτεία, κοιμούνται σε οχήματα κλπ.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΡΟΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Επιπλέον ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Ρόδο, σημειώνοντας ότι αντίστοιχα αυξητική ροή καταγράφεται σε Σύμη και Τήλο και στην επικοινωνία του με τον Αρχηγό, υποστηρίζοντας ότι λαμβάνει τις διαβεβαιώσεις πως γίνεται το καλύτερο δυνατόν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι περισσότεροι μετανάστες αποβιβάζονται στις περιοχές Μονόλιθο και Γεννάδι και στην πλειονότητά τους είναι άνδρες ηλικίας από 18 έως 30 ετών, κάτι που θέτει προβληματισμό, όπως είπε ο Δήμαρχος Ρόδου, αφού είναι διαφορετικό να πρόκειται για οικογένειες και πολύ διαφορετικός ο τρόπος που κινούνται μαζικά άνδρες.

“Η πιο μεγάλη τρύπα υπάρχει στο Νότιο Αιγαίο. Ο Αρχηγός  με ενημέρωσε ότι γίνεται το καλύτερο δυνατόν για την αντιμετώπιση του προβλήματος με κάθε δυνατή προσπάθεια. Η Ρόδος είναι ένα νησί που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει βοηθηθεί κεντρικά. Πρέπει να γίνει το καλύτερο δυνατό για το νησί”, είπε σχετικά

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Κατηγορηματικά αντίθετος δήλωσε στο σταθμό μας ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης ως προς την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Προφήτη Ηλία, υποστηρίζοντας ότι κάποιες διαδικασίες κινούνται εν κρυπτώ και στα μουλωχτά και προκαλεί εντύπωση πως κάποιοι υπηρεσιακοί πάνε στο σημείο χωρίς καμία ενημέρωση στις αρμόδιες αρχές.

«Κάποια πράγματα μας βάζουν σε υποψίες. Βεβαίως και θα μας βρουν αντίθετους και εμένα προσωπικά», ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος Ρόδου.

Πρόσθεσε δε ότι η προσφορά των ανεμογεννητριών ως προς την παροχή ρεύματος είναι μηδαμινή μπροστά στην ανάγκη παραγωγής ρεύματος που έχει η Ρόδος. «Υπηρεσιακοί πάνε στο σημείο χωρίς καμία ενημέρωση, κάποια πράγματα μας βάζουν σε υποψίες ότι πάνε να γίνουν κάποια πράγματα στα “μουλωχτά” και εν κρυπτώ. Δεν έχουμε ενημερωθεί που είναι το σημείο, από ποιους πάρθηκε η απόφαση. Εμείς θεωρήσαμε ότι δεν έπρεπε να περάσουν από τις κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία, και να τηρηθεί μία διαδικασία», είπε σχετικά ο κ. Κολιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι ένταση προκλήθηκε χθες το πρωί στην περιοχή ”Ιτρυώνας” στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία κατά την επίσκεψη αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος, εμποδίζοντας τη διέλευση του οχήματος. Όπως είχε αναγγελθεί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής και πολιτών από όλη τη Ρόδο με επικεφαλής τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρο της ΕΘΟΜΑΚ Σαλάκου, Παναγιώτη Εγγλέζο.  Σημειώνεται πώς προκειμένου να φτάσει στο σημείο το όχημά των αρχαιολόγων, έπρεπε να διασχίσει την παιδική κατασκήνωση του Προφήτη Ηλία, ωστόσο η Πύλη, παρέμεινε κλειστή με εντολή του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα