Ο Δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί στο sudio του Real Voice 99.5 και την εκπομπή “Πρωινό Εξπρές” με την Ρένα Παυλάκη.
- Της Νατάσας Παμπρή
Ο κ. Κολιάδης μίλησε για το μείζον μεταναστευτικό ζήτημα που αντιμετωπίζει το νησί και την περίεργη φωτιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί για 6η φορά σε ενάμιση χρόνο στη δασική περιοχή της Κυμισάλας στον Μονόλιθο, αλλά και τα προβλήματα που προκλήθηκαν την Τετάρτη στην πόλη της Ρόδου από την έντονη βροχή που προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα.
Για τη φωτιά, ο Δήμαρχος Ρόδου ανέφερε ότι τέθηκε υπό έλεγχο και εναέρια μέσα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί τις ρίψεις νερού, ενώ εξήρε και την άμεση συμβολή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Κικίλια, που επιδεικνύει ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή.
“Έχουμε τις δυνάμεις εκεί, το πρωί επικοινώνησε μαζί μου αμέσως, λίγο μετά τις 7.30 π.μ. ο υπουργός κ. Β. Κικίλιας, οι Αντιδήμαρχοι βρίσκονται στο σημείο, αλλά επειδή η περιοχή σαν να έχει στοχοποιηθεί, επειδή δεν είναι εύκολο να πλησιάσει κάποιος το δύσβατο σημείο, είμαστε εκεί από την πρώτη στιγμή και μας δημιουργεί ερωτήματα το γεγονός ότι πήρε φωτιά για έκτη φορά το ίδιο σημείο”, όπως είπε.
Για το μεταναστευτικό, ο κ. Κολιάδης ήταν λάβρος εναντίον του κεντρικού κράτους, αφού υπηρεσίες και υπουργεία δεν δείχνουν να συμμερίζονται το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ρόδος, ενώ ήταν απόλυτος ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να γίνει δομή στη Ρόδο, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη δύο δομές στα Δωδεκάνησα, μία στην Κω και μία στην Λέρο. “Δεν βρίσκουμε συμμάχους και η Ρόδος έχει στοχοποιηθεί” είπε φανερά εξοργισμένος, προειδοποιώντας ότι αναμένεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών από την απέναντι πλευρά να φθάσει στις ελληνικές ακτές και ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ρόδου:
Μεγάλος αριθμός μεταναστών βγήκε χθες στην περιοχή της δυτικής Ρόδου, αλλά και στην άλλη πλευρά του νησιού, όπου είδα και δηλώσεις συμπολιτών μας ότι καλούσαν τις υπηρεσίες και δήλωναν αναρμόδιες για το γεγονός ότι παράτυποι μετανάστες περιφέρονταν για παράδειγμα στη Λαχανιά. Υπάρχει προβληματισμός από πλευράς μας και απάντηση δεν έχουμε πάρει από το υπουργείο. Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των συμπολιτών μας. Οι “κρατούμενοι” παράτυποι μετανάστες βρίσκονται στα χωριά, στα πάρκα, ποια είναι η ασφάλεια των συμπολιτών μας; Δεν θέλω να στοχοποιήσω κάποιον υπουργό, αλλά το μεταναστευτικό δεν είναι κάτι που ξεσπάσει στις 7 το πρωί, είναι χρόνιο το πρόβλημα και βρίσκουμε κλειστές τις πόρτες.
Δεν επιθυμώ καμία απολύτως δομή στη Ρόδο, υπάρχουν δομές στην Κω και στην Λέρο. Άκουσα και τον κ. Ανδρουλάκη, Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου που έχει σαφώς εμπειρία. Θέλει τρόπο. Μας προκαλεί εντύπωση μήπως υπάρχει επιθυμία από κάποιους να υφίσταται αυτή η εικόνα; 7,8 ή 10 είναι τα παλικάρια που δίνουν μία μεγάλη μάχη ανοικτά της θάλασσας από το Λιμενικό και δεν έχουν καμία βοήθεια. Υπάρχει μία τεράστια τρύπα σε αυτό το σημείο του Αιγαίου και από την απέναντι πλευρά υπάρχει ένα σχέδιο, που δεν υπάρχει εδώ. Δεν είναι τυχαίο που χτυπάνε σε συγκεκριμένες παραλίες της Ρόδου, προφανώς υπάρχει κι ενημέρωση και από δω.
Η αγωνία των συνδικαλιστικών οργάνων είναι στελεχώστε τις υπηρεσίες. Κάποιος αστυνομικός μπορεί να κάνει και 5 ημέρες να επιστρέψει στο νησί μετά από μία μεταγωγή, συνοδεύοντας μετανάστες από τη Ρόδο προς την Μαλακάσα.
Δεν θέλω να κινδυνολογώ, αλλά αυτή τη στιγμή το νησί κινδυνεύει όχι από τους μετανάστες, αλλά από οποιονδήποτε θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στο νησί. Πρέπει να βρούμε συμμάχους, αλλά δεν βρίσκουμε ανταπόκριση. Βλέπουμε μία μεγάλη προσπάθεια από το Λιμενικό ώστε να υπάρξει ενίσχυση του προσωπικού. Το χειρότερο είναι όταν δεν υπάρχει σχέδιο και αυτό μας εξοργίζει.
Θα έρθει μεγάλος αριθμός στο νησί μας και ρωτώ από ανθρωπιστικής άποψης, θέλουν στην Ευρώπη να μάθουν ποια είναι η κατάσταση στο νησί με το μεταναστευτικό; Να δούμε και τα λεφτά που πάνε. Υπάρχουν κονδύλια που λένε διαχείριση των μεταναστών και αμέτρητα εκατομμύρια. Ποιο είναι το σχέδιο τους και το πλάνο τους για τη Ρόδο; Η δομή της Κω θα γεμίσει με μαθηματική ακρίβεια. Η εικόνα που αντιμετωπίζουμε στη Ρόδο είναι απαράδεκτη.
Θέλω να πιστεύω ότι οι αρμόδιοι θα έρθουν εδώ και θα μας πουν πως διαχειρίζονται την κατάσταση. Αν συμβεί κάτι σήμερα το βράδυ, τι θα πούμε στις οικογένειες τους; Εύχομαι να μην συμβεί κάτι, γιατί τότε θα δούνε πραγματικά ποια θα είναι η αντίδρασή μας, γιατί προέχει η ασφάλεια των συμπολιτών μας , του νησιού μας, αλλά και των μεταναστών.
Όταν κρυώνουν π.χ. το βράδυ θα ανάψουν φωτιά… Όταν ακούμε από τον κ. Ανδρουλάκη που έχει την εμπειρία να λέει αυτά τα πράγματα, προβληματιζόμαστε. Δεν δέχομαι πλέον απόρρητες συναντήσεις, συσκέψεις…όλα υπό το φως”.
Ο Δήμαρχος Ρόδου είπε ότι ως λύση θα μπορούσε να ναυλωθεί και ένα πλοίο αν δεν υπάρχει διαθέσιμο να μεταφέρει από το νησί τους μετανάστες, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και πολιτική απόφαση. Είναι τόσο απλό και γι αυτό υπάρχει η οργή και η αγανάκτηση. Η Ρόδος έχει στοχοποιηθεί. Η αφαίμαξη που γίνεται στο νησί μας και τα όργανα που έρχονται για τα πρόστιμα και τους ελέγχους, εκεί βρίσκουν τον τρόπο για τους ελεγκτές.
Να μας πουν ποιος είναι ο αρμόδιος και ποιος πρέπει να είναι ο συνομιλητής μας.
Τέλος για τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την ισχυρή νεροποντή της Τετάρτης στην πόλη της Ρόδου, ο κ. Κολιάδης τόνισε ότι κατ’ αρχήν καθαρίσθηκαν τα φρεάτια τον Αύγουστο και έχει το φωτογραφικό υλικό με πληθώρα φωτογραφιών. “Δε θα πω ψέματα υπήρχαν περιοχές που δεν καθαρίσθηκαν όπως η Νέα Αγορά, όπως είπε η κα Zιώγου και έχει δίκιο. Ήταν ένα πολύ σκληρό μάθημα για μας, γιατί όσο και να έχεις προετοιμαστεί ήταν ένα έκτακτο φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Ο όγκος ήταν πολύ μεγάλος, ήμασταν στους δρόμους όλοι μας και μέσα σε τρεις ώρες επανήλθε η κανονικότητα. Η “λίμνη” που σχηματίσθηκε στην Κολώνα, στην είσοδο της Μεσαιωνικής Πόλης, είχε καθαρισθεί σε λίγη ώρα. Πιαστήκαμε απροετοίμαστοι σε ένα τέτοιο συμβάν Δεν μπορεί κάποιος που έχει καλύψει αυθαίρετα ένα φρεάτιο με ένα χαρτόνι ή μια σακούλα να μην τα βγάζει που δεν εξυπηρετεί την ώρα της βροχής, ειδικά στη Μεσαιωνική Πόλη και το Νιοχώρι”.
Τέλος για το πρόβλημα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει σε πολλές υπηρεσίες ο Δήμος Ρόδου ο κ. Κολιάδης επισήμανε ως παράδειγμα το γεγονός ότι πριν από 20 χρόνια, επί δημαρχίας του Γιώργου Γιαννόπουλου, μόνο για την πόλη της Ρόδου υπήρχαν 87 κλαδευτές και σήμερα για όλο το νησί είναι 3 υπάλληλοι στην Υπηρεσία Πρασίνου. “Με αυτές τις λιγοστές δυνάμεις πρέπει να αυτοσχειδάσουμε και να “παντρέψουμε” τις διάφορες υπηρεσίες”, είπε καταλήγοντας ο Δήμαρχος Ρόδου.