Αλ. Βασιλικός στον RV: Στις κρίσεις ξέρουμε να λειτουργούμε – Η Ρόδος στέλνει σήμερα ισχυρό μήνυμα προς τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων (audio)

Στο στούντιο του Real Voice 99.5 με αφορμή το φόρουμ “EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis” που διεξάγεται στη Ρόδο σήμερα και αύριο για την κλιματική κρίση, παρουσία και του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, βρέθηκε ο Πρόεδρος της HOTREC και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός.

  • Της Νατάσας Παμπρή

Ο κ. Βασιλικός φιλοξενήθηκε στην εκπομπή της Ρένας Παυλάκη, “Πρωινό Εξπρές”, μίλησε για το φόρουμ, την επιλογή της Ρόδου, την κλιματική κρίση και τις προκλήσεις στον τουρισμό, τη διαχείριση κρίσεων και γενικότερα για τα θέματα του τουρισμού που είναι στην κορυφή της ατζέντας του Νοτίου Αιγαίου.

“Αυτά τα οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα και αυτά τα οποία θα αντιμετωπίζουμε από δω και πέρα, δε μπορεί ένας μόνος του να τα διαχειρισθεί και να κάνει οτιδήποτε. Πρέπει να είναι έτοιμοι οι μηχανισμοί και οι συνέργειες, σε τοπικό, περιφερειακό, πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε έναν επίπονο συντονισμό, ο οποίος είναι αναγκαίος. Είναι θέμα επιβίωσης για τις επόμενες γενιές και τι θα αφήσουμε πίσω μας”, ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Βασιλικός.

Επισημαίνεται η ιδιαίτερη σημασία που έχει η επιλογή της Ρόδου για την πραγματοποίηση της συνάντησης καθώς το νησί δοκιμάστηκε πέρυσι από τις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης και τώρα γίνεται σημείο αναφοράς και αφετηρία για ευρωπαϊκές λύσεις βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας των τουριστικών προορισμών. Εξηγώντας ο κ. Βασιλικός το πως έγινε η επιλογή της Ρόδου για το διήμερο φόρουμ που διεξάγεται στο Καστέλλο, με την ομιλία του Πρωθυπουργού το βράδυ στο Rodos Park, τόνισε τα εξής:

Η επιλογή της Ρόδου, έγινε όταν κληθήκαμε μετά τις φωτιές του περασμένου Ιουλίου στο νησί, στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουμε ένα σχέδιο δράσης, παρουσία και του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, όπου συζητήθηκαν μέτρα άμεσα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Στα μακροπρόθεσμα μέτρα εγώ πρότεινα να διοργανώσω αυτή τη συνάντηση στη Ρόδο. Υπήρξαν άμεσα δύο αντιδράσεις: Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης μου είπε ότι αν το διοργανώσεις θα έρθω και ο κ. Χατζημάρκος μου είπε ότι αν το διοργανώσεις, εγώ αναλαμβάνω να το φιλοξενήσω. Για μένα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να κεφαλοποιήσουμε τις εικόνες. Είναι μία τεράστια οικολογική καταστροφή και το ΞΕΕ έχει χρηματοδοτήσει τις μελέτες για την αναδάσωση. Εγώ δε γνωρίζω άλλη τέτοια εκκένωση 20.000 ατόμων, άκρως επιτυχημένη, χωρίς ένα στραμπούληγμα στο πόδι. Στις κρίσεις ξέρουμε να λειτουργούμε. Η επιλογή της Ρόδου έγινε έτσι και περνάμε σήμερα το ισχυρό μήνυμα από τη Ρόδο που έκανε σπουδαία πράγματα, προς τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων.

 

“Με την ευκαιρία της Προεδρίας της ΗΟΤREC, όλοι συζητάνε για την αλλαγή του τουριστικού μοντέλου. Δεν πρέπει να το βλέπουμε παθητικά. Η υπογραφή της κοινής Διακήρυξης, θα επιβεβαιώσει τη μετάβαση που πρέπει να γίνει από τους εμπλεκόμενους κλάδους. Η Ρόδος καταφέρνει και συγκεντρώνει όλους τους φορείς”, είπε επιπροσθέτως.

Αναφορικά με τη διαχείριση της χώρας μας στο θέμα της πανδημίας και τα αποτελέσματα που βγήκαν, με το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα άκρως επιτυχημένα, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ επισήμανε ότι “στις κρίσεις έχουμε ένα χαρακτηριστικό. Σε πιεστικά χρονοδιαγράμματα ξέρουμε να λειτουργούμε το μηχανισμό ενεργοποίησης, γιατί έχουμε μπροστά μας ένα στόχο. Ο κόβιντ ήταν μια τεράστια δοκιμασία και κάτι εντελώς άγνωστο. Ως χώρα και με το άνοιγμα και με τα πρωτόκολλα, λειτουργήσαμε πάρα πολύ καλά και μετά από μία δεκαετή κρίση στη χώρα μας. Είναι μεγάλη τιμή για μένα ότι είμαι Πρόεδρος της HOTREC και έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τέτοιες διοργανώσεις”, υποστήριξε ο κ. Βασιλικός.

Ο Πρόεδρος της HOTREC Αλέξανδρος Βασιλικός αναφερόμενος στο Φόρουμ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι:

«Η Κλιματική Κρίση είναι εδώ και μας δοκιμάζει όλους. Ασφαλώς και τον τουρισμό. Η HOTREC πήρε την πρωτοβουλία αυτής της μεγάλης πανευρωπαϊκής συνάντησης με όλους τους εκπροσώπους των κορυφαίων ευρωπαϊκών Ενώσεων και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης της Ρόδου,  με την οποία εκφράζουμε τη βούληση για μια ολοκληρωμένη κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην παγκόσμια πρόκληση του κλίματος».

Για μένα η επιτυχία του τουρισμού μετριέται με την επιτυχία στην τοπική κοινωνία και όχι με τα νούμερα, ανέφερε ο κ. Βασιλικός για το τουριστικό προϊόν, επισημαίνοντας πως είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων. “Πρέπει πρώτα εμείς να αναγνωρίσουμε τη δέσμευσή μας και να ακολουθήσουν όλοι οι άλλοι”.

Για το θέμα της έλλειψης προσωπικού στον τουριστικό κλάδο και το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ, είπε μεταξύ άλλων ότι αυτά τα δύο θέματα συνδέονται. “Δεν είναι ασύνδετο το ένα με το άλλο. Είναι ζητήματα τα οποία συζητάμε με την Κυβέρνηση και είναι εις γνώση της. Ως ΞΕΕ δεν είχαμε ακραία θέση απέναντι στη βραχυχρόνια μίσθωση. Πρέπει να ρυθμισθεί το φαινόμενο. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις και είναι ώριμη η κοινωνία να το κάνει”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

© 2020-2024 – RealVoice 99.5 All Rights Reserved.  Κατασκευή ιστοσελίδας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σου προσφέρουμε μία προσωποποιημένη εμπειρία καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. ΑΠΟΔΟΧΗ Μάθε περισσότερα