Αιφνιδιασμένη δήλωσε στον Real Voice η Δ/ντρια της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου Κατερίνα Μπαλατσούκα για το θέμα των ελαφιών και τις διαστάσεις που έλαβε μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από τη στιγμή που προσφάτως επισκέφθηκε τη Ρόδο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά και το Δήμο και ανακοινώθηκαν οι σχετικές δεσμεύσεις μέτρων (φράκτες κλπ) για την επίλυση του προβλήματος, ως προς την προστασία των γεωργικών καλλιεργειών, αλλά και την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούνται συχνά στο οδικό δίκτυο από την αύξηση του πληθυσμού, του προστατευόμενου ελαφιού dama-dama.
της Νατάσας Παμπρή
«Ναι οι αγρότες πρέπει να προστατευθούν, ναι αυξήθηκαν τα ελάφια, αλλά όχι στο κυνήγι του ζώου», ξεκαθάρισε η κα Μπαλατσούκα, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα και στο πρόβλημα της ανεπιτήρητης βόσκησης των αιγοπροβάτων, που επίσης προκαλούν ζημιές και τροχαία ατυχήματα.
Αναλυτικά η κα Μπαλατσούκα, μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη Καλημέρα” και τον Τέρη Χατζηιωάννου, τόνισε τα εξής:
“Η αλήθεια είναι ότι αιφνιδιάστηκα, διότι αρχές Μαρτίου είχε έρθει στη Ρόδο ο κ. Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος, ειδικά για το πλατόνι κάναμε μία ευρεία σύσκεψη παρουσία και του Δήμου Ρόδου. Ο Υπουργός σε εκείνη τη σύσκεψη στην εισαγωγή που έκανε, είπε ότι δεν τίθεται θέμα λήψης διαχειριστικών μέτρων για το ελάφι, δηλαδή στείρωση ή να αποστέλλουν σε άλλα νησιά ή κυνήγι. Από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε τον αριθμό τους, δεν γνωρίζουμε την βοσκοικανότητα του νησιού δεν υπάρχουν στοιχεία για να γίνει μία σωστή διαχείριση. Ούτε ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος. Δηλαδή ποιος είναι ο αριθμός των ελαφιών που θα πρέπει να υπάρχουν στο νησί της Ρόδου για να μην απειλείται η βιοποικιλότητα. Το συνέδεσε λοιπόν το θέμα ο υπουργός με τη βιοποικιλότητα του νησιού, είναι μία επιστημονική δουλειά η οποία παίρνει χρόνια, την οποία έχει δεσμευτεί το Υπουργείο να την αναθέσει στον ΟΦΥΠΕΚΑ και συζητήθηκαν στη συνέχεια άλλα μέτρα τα οποία σκοπεύουν να ανακουφίσουν τους αγρότες που πλήττονται και τα τροχαία ατυχήματα που έχουμε στους οδικούς άξονες.
“Σε εκείνη τη σύσκεψη επίσης δεσμεύτηκε το Υπουργείο να μας χρηματοδοτήσει να κάνουμε ευρείες περιφράξεις τις περιοχές, κυρίως της νότιας Ρόδου που πλήττονται από τα ελάφια, το Φράγμα της Απολακκιάς, τα χωράφια της Κατταβιάς σε περιοχές εν πάση περιπτώσει που θα μας υποδείξουν οι ίδιοι οι αγρότες που ήταν παρόντες. Εμείς κάναμε ήδη τις αυτοψίες μας και κοντεύουμε να ολοκληρώσουμε τη μελέτη. Παράλληλα η Περιφέρεια θα πρέπει να βάλει στο οδικό δίκτυο πινακίδες σήμανσης στα σημεία που παρατηρούνται τα τροχαία και αργότερα να τοποθετήσουμε τροφή κατά τους θερινούς μήνες που ξεραίνεται το χόρτο που υπάρχει δυσκολία ανεύρεσης τροφής από το πλατόνι μέσα στα δάση”.
Να εξακολουθήσουμε να παρέχουμε τροφή στο ελάφι και να κάνουμε και μία μελέτη στα σημεία που δεν υπάρχει νερό, θα κατασκευάσουμε υδατοδεξαμενές, που θα γίνει στην επόμενη φάση μέσα στο καλοκαίρι θα το έχουμε κάνει και αυτό. Κάτι λάθος έγινε στη διαδικασία γιατί το ελεγκτικό συνέδριο δεν φαντάζομαι να έκανε λάθος.Κάτι θα έπρεπε να έχει προβλεφτεί δεν ξέρω ακριβώς ποιος ήταν ο λόγος που απορρίφθηκε αυτό το σχέδιο, αλλά αν είχαμε ξεκινήσει από τότε τώρα θα είχαμε τα στοιχεία διαθέσιμα και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε σε άλλη βάση.
Πράγματι τα ελάφια έχουν αυξηθεί ακόμα και αν υπάρχει περιστασιακή λαθροθηρία, έχουν αλλάξει οι γενιές κατά την άποψή μου και όπως τα βλέπουμε στην υπηρεσία τα πράγματα δεν θηρεύεται το ελάφι όπως παλιά που γινόταν ίσως για λόγους επιβίωσης σε δύσκολες εποχές, σε δύσκολα χρόνια, στους πολέμους οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν συνηθίσει να είναι θηρευτές ελαφιών. Οι καινούργιες γενιές των ανθρώπων το σέβονται περισσότερο. Από το 2011 οι αρμοδιότητες της αγροφυλακής ήταν στη δασική υπηρεσία.
Επιπλέον καθημερινά -και όχι μόνο στη Ρόδο- υπάρχουν ζητήματα με την επιτήρηση της αδέσποτης βόσκησης αιγοπροβάτων, είτε δεν έχουν καθόλου ενώτια και βόσκουν και αυτά ελεύθερα στα δάση. Τα κατσίκια βόσκουν μόνα τους έτσι κι αλλιώς προκαλούν ζημιές, ξέρω γιατί οι δασοφύλακες πηγαίνουν, κάνουν εκτίμηση της ζημιάς υποβάλλονται μηνύσεις, γίνονται δικογραφίες κλπ.
Το ελάφι δεν είναι δεσποζομενο οικόσιτο ζωο, είναι άγριο, δεν είναι παραγωγικό. Πρέπει να βρεθεί λύση για αυτό αποφασίσαμε και κάνουμε μία Μελέτη, είναι μεγάλη, για να περιφράξουμε κάποιες περιοχές όπου θα βρει νερό και τροφή και θα είναι ένας περιορισμός των ελαφιών στο χώρο τους. Παράλληλα εξετάζεται και η δυνατότητα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ενταχθεί η Ρόδος στο καινούργιο ΕΣΠΑ για να έχουν δωρεάν 100% επιδότηση για περιφράξεις των χωραφιών τους όπως έχει γίνει και με την αρκούδα. Εμείς κάναμε ήδη περάσει μία προκαταρκτική Μελέτη, η οποία μας έδωσε τις κατευθύνσεις στις οποίες θα έπρεπε να κινηθούν μετά οι υπηρεσίες και το Υπουργείο.
φωτο ελαφιών: Μαρία Γραμματικού