Η ανάρτηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου στα social media για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, διεκδίκησης του 75% από το Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση:
“Την διεκδίκηση του 75% του τοπικά εισπρατόμενου Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, που θεσπίστηκε με το άρθρο 30 του ν. 5073/2023 στις τουριστικές διανυκτερεύσεις, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο στην χθεσινή συνεδρίαση του που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη.
Το Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, πρέπει να λειτουργήσει ως ο μόνιμος μηχανισμός κάλυψης της διαφοράς που προκύπτει στην χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου απο την διαχρονική έλλειψη τομεακών έργων κλίμακας, ήταν το σκεπτικό που επικράτησε στην συζήτηση που διεξήχθη επι του θέματος.
Η εδαφική ασυνέχεια, που πράγματι εμποδίζει την υλοποίηση οριζόντιων τομεακών έργων κλίμακας, δεν επιτρέπεται να καθιερωθεί ως άλλοθι και βέβαια τροχοπέδη της πολυνησιακής Περιφέρειας μας. Για να το εξηγήσουμε στους συμπατριώτες μας, τι είναι τα τομεακά έργα ;
Είναι μεγάλα έργα που εκτελούνται κεντρικά και όχι απο φορείς της αυτοδιοίκησης και φυσικά λόγω του μεγάλου προϋπολογισμού τους διαμορφώνουν με τρόπο καθοριστικό το συνολικό χρηματοδοτικό περιβάλλον της κάθε περιοχής.
Είναι υποχρέωση της Πολιτείας η φροντίδα κατσνομής με δίκαιο τρόπο των διαθεσίμων πόρων της.
Σε ο,τι αφορά στο Τέλος Ανθεκτικότητας, τις υψηλότερες χρεώσεις καταβάλουν ανα διανυκτέρευση οι πελάτες των ξενοδοχείων 5 και 4 αστέρων. Με δεδομένο οτι το 36% των ξενοδοχείων 5 αστέρων και το 25% των ξενοδοχείων 4 αστέρων βρίσκονται στην Περιφέρεια μας, εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει και σε ποιά Περιφέρεια εισπράτεται το υψηλότερο ποσοστό του συνολικού ετήσιου εσόδου της χώρας μας απο αυτή την πηγή δημοσίων εσόδων.
Την ίδια ώρα, η ανάγκη ενίσχυσης των πάσης φύσεων υποδομών στα νησιά μας γίνεται καθημερινά όλο και πιο πιεστική και οι υποδομές που τα νησιά χρειάζονται είναι, σε πλήθος, πολλαπλάσιες των ηπειρωτικών περιοχών και σε καμία περίπτωση αναλογικές του μόνιμου πληθυσμού τους.
Σε έργα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας, τα νησιά μας τα τελευταία χρόνια σχεδίασαν και υλοποιήσαν ή έχουν σε στάδιο υλοποίησης το μεγαλύτερο σε πλήθος και εύρος πλέγμα έργων, κάποια εκ των οποίων και στο επίκεντρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Το Τέλος Ανθεκτικότητας, που επιβαρύνει τους επισκέπτες των νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, εύλογα πρέπει να επιστρέψει στις κοινωνίες που υποδέχονται και εξυπηρετούν αυτούς τους επισκέπτες. Να στηρίξει την κάλυψη των αναγκών τους, τον μετασχηματισμό τους με όρους κλιματικής κρίσης σε βιώσιμους προορισμούς, να υποστηρίξει την δυναμική τους.
Στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε γιατί είναι στοιχείο πολιτικής ωριμότητας, οτι είναι ομόφωνη, περιγράφεται οτι για το ποσό αυτό θα πρέπει να ισχύουν κανόνες απόλυτης ανταποδοτικής κατανομής ανα νησί με προτεραιότητα αναπτυξιακά έργα και δράσεις περιβάλλοντος, αρμοδιότητας του Α’ βαθμού αυτοδιοίκησης.
Αυτό επιβάλει η λογική και η πολιτική, δημοσιονομική και κοινωνική δικαιοσύνη”