Kαινοτόμα έργα νέας τεχνολογίας, που θα συνδυάζουν την αντλησιοταμίευση με την αφαλάτωση, και προορίζονται για τα νησιά, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν με κεφάλαια από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών.
Για τα έργα αυτά, όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι προκηρύξεις θα βγουν σύντομα γιατί θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τα νησιά, ενώ πρόκειται να χρηματοδοτηθούν με 200 εκ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών.
Το κόστος
Όπως εξήγησε ο υπουργός, εκτιμάται ότι το κόστος τέτοιων έργων ανέρχεται σε 20-30 εκ. έκαστο. “Με τα έργα αυτά τα νησιά μπορούν να εξασφαλίσουν ύδρευση στο διηνεκές. Πρόκειται για έργα που συνδυάζουν ενεργειακή μετάβαση και κλιματική προσαρμογή και γι αυτό μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Απανθρακοποίησης”, σημείωσε.
Εξηγώντας τη σημασία τους, τόνισε ότι η φιλοσοφία αυτών των έργων είναι να αξιοποιηθούν οι έτοιμες δεξαμενές και τα έτοιμα φράγματα των νησιών. Επίσης ο υπουργός τόνισε, ότι τα έργα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν είτε μόνα τους σε ένα νησί παρέχοντας στο νησί την ενέργεια που χρειάζεται, είτε σε διασυνδεδεμένο νησί, ώστε να πωλείται το ρεύμα της αντλησιοταμίευσης αλλού..
Μπορεί να γίνει ένα μικρό φράγμα ψηλά, να κάνεις την αφαλάτωση στο σημείο δίπλα στη θάλασσα και μέσα στη θάλασσα να γίνει μια δεξαμενή. Αυτή η τεχνολογία είναι καινούργια και εξαιρετικά αποδοτική γιατί μπορεί να δώσει ταυτόχρονα πράσινη ενέργεια, αποθήκευση και αφαλάτωση για ύδρευση και άρδευση”.
Έργα υψηλής αποδοτικότητας
Όπως εξήγησε ο υπουργός πρόκειται για ιδιαίτερα αποδοτικά έργα, και ιδιαίτερα ωφέλιμα για τα νησιά, καθώς ταυτόχρονα θα παράγουν πράσινη ενέργεια και θα εξασφαλίζουν την ύδρευση.
“Η αντλησιοταμίευση θέλει γεωφράγματα, η ύδρευση θέλει ταμιευτήτα, η αφαλάτωση θέλει ΑΠΕ και δυνατότητα να έχει ηλεκτρική ενέργεια όταν οι ΑΠΕ δεν δουλεύουν άρα και αποθήκευση. Όταν λοιπόν ένα έργο συνδυάζει όλα τα παραπάνω μαζί τότε είναι πολύ αποδοτικό.
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών
Πρόκειται για το ταμείο που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο το 9ο «Our Ocean Conference», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών και οι πόροι, ανάλογα με την πορεία των διεθνών τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα μπορεί να ανέλθουν σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ταμείο θα χρηματοδοτεί έργα διασύνδεσης των νησιών, αποθήκευσης ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ θα συμβάλει στην κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων.
Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στα μέσα Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα χρήματα θα διατεθούν πρωτίστως σε έργα για «τη σύνδεση των νησιών μας με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας» και για «κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων».
imerisia.gr